Individuele pensioentoezegging

Laat uw vennootschap sparen voor uw pensioen

Dat u maar beter spaart voor uw pensioen, weet u al. Maar wat zou u ervan vinden, mocht u niet zélf moeten sparen voor uw pensioen? Wat als bijvoorbeeld uw vennootschap ervoor zorgt dat u comfortabel kunt genieten van uw pensioen?

Wat is een individuele pensioentoezegging?

Met een individuele pensioentoezegging (IPT) zoals het Top-Hat Plus Plan van Vivium, betaalt u niet zelf voor uw pensioen, dat doet uw vennootschap. U kiest wel zelf de grootte van de premie en de risicograad van uw belegging. Én u bent zowel de eigenaar als rechtstreekse begunstigde van het kapitaal!

Onze expert licht toe

De 5 voordelen van een IPT

1. Uw vennootschap betaalt voor uw pensioen

U behoudt uw levensstandaard én uw vennootschap betaalt minder belastingen. Alle premies voor een individuele pensioentoezegging zijn immers fiscaal aftrekbaar als beroepskost.

2. U bent de rechtstreekse begunstigde

Als u met pensioen gaat, ontvangt u zelf rechtstreeks uw pensioen, niet uw vennootschap. Zo bent u zeker dat uw pensioenkapitaal écht op uw rekening terechtkomt. Ook na een eventuele vereffening van uw vennootschap.

3. U betaalt beperkte belastingen op uw pensioen

Terwijl u werkt, hebben de pensioenpremies die uw vennootschap betaalt geen invloed op uw belastingen. Bij de uitkering van uw kapitaal betaalt u, afhankelijk van uw leeftijd, een belasting op het eindkapitaal.

4. U kunt kiezen voor extra bescherming

Wilt u uw gezin extra beschermen? Verzeker dan een extra kapitaal bij overlijden ten voordele van uw nabestaanden. En/of kies uit een van de volgende aanvullende waarborgen:

 • een ongevallenverzekering
 • premieteruggave bij arbeidsongeschiktheid
 • een rente bij arbeidsongeschiktheid
 • een waarborg ernstige aandoeningen

5. U kunt uw IPT gebruiken voor uw vastgoedfinanciering

Tijdens de looptijd van het contract kunt u uw individuele pensioentoezegging al gebruiken om de aankoop of verbouwing van uw vastgoed te financieren. Hoe dat in zijn werk gaat, leest u op onze pagina rond vastgoedfinanciering.

Wist u dat?

Uw totale pensioen mag niet hoger zijn dan 80% van uw laatste brutojaarloon. Anders verliest u een groot stuk van de fiscale voordelen van uw pensioenplan. De precieze berekening van deze 80%-regel is complex. Uw makelaar helpt u echter graag om dit te berekenen voor u.

Lees ook

Ongetwijfeld hebt u nog heel wat vragen. In onderstaande artikelen vindt u alvast een aantal antwoorden terug.

Nog vragen? Stel ze aan uw makelaar

Hoe wordt de 80%-regel berekend? Welke aanvullende waarborgen zijn voor u het meest interessant? Hoeveel belastingen betaalt u op pensioenleeftijd? Uw makelaar beantwoordt graag deze en andere vragen. Aarzel dus niet om hem te contacteren.

Wettelijke vermeldingen

Vivium biedt geen rendements- en kapitaalgarantie voor tak 23-fondsen. Het doel van deze fondsen is een meerwaarde te realiseren, maar hun waarde kan schommelen in de tijd. Het financiële risico dat daarmee gepaard gaat, wordt gedragen door de verzekeringsnemer. Vivium biedt geen garantie met betrekking tot de terugbetaling van het gespaarde kapitaal. Het beheersreglement is verkrijgbaar bij Vivium.

 • De looptijd van dit type contract is vermeld in de bijzondere voorwaarden.
 • Alle informatie over de diensten en producten op deze website is onderworpen aan de regels van het Belgisch recht.
 • Alvorens een verzekering af te sluiten , adviseren wij u de informatiefichesKey Information Documents (KIDS) en de algemene voorwaarden aandachtig te lezen. Uw makelaar bezorgt u graag een kopie van deze voorwaarden en u vindt ze ook terug op deze site.
 • Als klant bent u beschermd door de MiFID-gedragsregels.
 • Als u een klacht of opmerking hebt, kan u uw makelaar of de dienst Klachtenmanagement contacteren.
 • U kunt de Ombudsman van de Verzekeringen contacteren via www.ombudsman.as
 • Voor advies op maat of een verzekeringsaanbod kan u terecht bij uw makelaar.