De belangrijkste cijfers van 2019 voor zelfstandigen en loontrekkenden

Een nieuw jaar betekent nieuwe cijfers. We goten voor u de nieuwe fiscale bedragen in een handig overzicht. U vindt in het document de jaarlijkse maximumbedragen van de stortingen voor het aanslagjaar 2020 (inkomsten 2019).

17 januari 2019

Meer lezen

Pensioensparen: tak 21, tak 23 of een combinatie?

Doet u aan pensioensparen via een tak 21-verzekering? Dan is uw opbrengst nog steeds hoger dan bij een doorsnee spaarboekje maar zeker niet meer zoals vroeger. Voor wie bereid is wat meer risico te nemen, biedt Vivium een aantal alternatieven in tak 23 of via een combinatie van een tak 21- en tak 23-product.

27 juli 2018

Meer lezen

Bouwondernemer? Kies voor een maximale bescherming

Als ondernemer kent u de talrijke risico’s van uw beroep. Daarom wilt u naast uw werven, materiaal en constructies ook uw eigen aansprakelijkheid zo goed mogelijk beschermen. De nieuwe aansprakelijkheidsverzekering BA Bouw is gemaakt op maat van de bouwsector.

18 juli 2018

Meer lezen

Extra appeltje voor de dorst met de POZ

U hebt een eenmanszaak of bent een vrije beroeper? Dan spaart u maar beter zelf om uw wettelijk pensioen aan te vullen. Het VAPZ is fiscaal de meest interessante formule, maar het bedrag dat u maximaal mag sparen, volstaat meestal niet om uw levensstandaard te behouden als u stopt met werken. Sinds 1 juli 2018 hebt u als zelfstandige zonder vennootschap extra een extra optie om dit VAPZ aan te vullen: de POZ.

5 juli 2018

Meer lezen

Uitkering IPT bij de wettelijke pensionering

Sinds 1 januari 2016 kunt u het kapitaal van uw individuele pensioentoezegging enkel opnemen als u uw wettelijk pensioen opneemt. Hierop zijn twee uitzonderingen voorzien ...

18 december 2017

Meer lezen

Krijgt u te maken met de Wijninckx-bijdrage?

Hebt u een groepsverzekering of een IPT met een jaarpremie van meer dan 30.000 euro? Dan krijgt u te maken met de Wijninckx-bijdrage. De Wijninckx-bijdrage is een belasting van 1,5% op premies voor aanvullende pensioenen uit de tweede pijler.

22 november 2017

Meer lezen

Hoe individuele pensioentoezegging fiscaal optimaliseren?

Het einde van het boekjaar is het ideale moment om uw individuele pensioentoezegging of uw groepsverzekering fiscaal te optimaliseren. Hoe pakt u dat het beste aan?

6 november 2017

Meer lezen

Wat is het verschil tussen een verzekering Gewaarborgd Inkomen en een Omzetverzekering?

Stel: u hebt een eigen bedrijf en u krijgt een ongeval of ziekte waardoor u lange tijd buiten strijd bent. Niet alleen uw inkomen krijgt dan een zware knauw, ook de omzet van uw zaak zal waarschijnlijk fiks teruglopen. Met een Omzetverzekering kunt u zich hier tegen beschermen.

10 mei 2017

Meer lezen

Verzekering Gewaarborgd Inkomen: wat kost dat?

Net zoals het wettelijk pensioen, is de uitkering die u van de Sociale Zekerheid krijgt bij arbeidsongeschiktheid, behoorlijk karig. Met een verzekering Gewaarborgd Inkomen kunt u dat bedrag gelukkig zelf aanvullen.

10 mei 2017

Meer lezen

Drone-verzekering voor professionele drones

Maakt u professioneel gebruik van een drone? Of weegt uw drone voor recreatief gebruik meer dan 1 kilo? Dan bent u sinds 25 april wettelijk verplicht om een aansprakelijkheidsverzekering af te sluiten. Daarom ontwikkelde Vivium een nieuwe verzekering voor het professioneel gebruik van drones en het recreatief gebruik van drones zwaarder dan 1 kilo. Deze unieke verzekering vergoedt zowel de schade aan uw eigen drone als de schade die uw drone berokkent aan anderen.

24 maart 2017

Meer lezen

De belangrijkste cijfers van 2017 voor zelfstandigen

Hoeveel bedraagt de maximaal aftrekbare VAPZ-premie in 2017? Wat zijn de grensbedragen voor de berekening van de sociale bijdragen? En hoeveel bedraagt het minimumpensioen voor zelfstandigen in 2017?

16 januari 2017

Meer lezen

Fiscaal maximum VAPZ 2017 bedraagt 3.127,24 euro

Het VAPZ (vrij aanvullend pensioen voor zelfstandigen) is voor zelfstandigen nog steeds de meest interessante manier om te sparen voor het pensioen. Het maximumbedrag dat u voor 2017 kunt storten is 3.127,24 euro.

12 januari 2017

Meer lezen

Een Riziv-toelage? 5 redenen om voor Vivium te kiezen

Als geconventioneerde zorgverlener is het bijzonder interessant om uw RIZIV-toelage te gebruiken voor pensioenopbouw (VAPZ) of een verzekering Gewaarborgd Inkomen. Vivium ontwikkelde een aanbod speciaal voor zorgverleners.

19 december 2016

Meer lezen

Hoeveel pensioen zult u ontvangen? Ontdek het op mypension.be

Bouwt u als zelfstandige een aanvullend pensioen op bovenop uw wettelijk pensioen? Goed nieuws. Vanaf nu vindt u alle informatie over uw aanvullend pensioen op www.mypension.be.

12 december 2016

Meer lezen

Vivium in de pers - Ondernemen - de verantwoordelijkheden van een bedrijfsleider

Als bedrijfsleider wilt u uw activiteiten beschermen tegen zoveel mogelijke risico’s. Lees onze adviezen in Entreprendre. Vivium werkte actief mee aan dit artikel.

6 september 2016

Meer lezen

Sociale voordelen RIZIV: nu ook voor logopedisten en thuisverpleegkundigen

Vanaf 2016 kunnen ook zelfstandige thuisverplegers en geconventioneerde logopedisten een RIZIV-toelage krijgen, om een aanvullend pensioen op te bouwen en/of het inkomen te beschermen tegen arbeidsongeschiktheid.

2 augustus 2016

Meer lezen

Medische Aansprakelijkheidsverzekering – een must voor zorgverleners

Als toegewijd zorgverlener weet u als geen ander welke risico’s er bij uw beroep komen kijken. Een foutje is dan ook snel gemaakt. En dat kan zware financiële gevolgen hebben. Gelukkig kunt u zich nu beschermen met de medische aansprakelijkheidsverzekering van Vivium.

11 juli 2016

Meer lezen

Bob-waarborg inbegrepen bij uw autoverzekering BA

Hoe zit het met de verzekeringen? Stel u voor dat uw vriend, de Bob van de avond, een ongeluk veroorzaakt met uw auto. Moet hij dan de schade aan uw auto terugbetalen? En wat als u Bob bent en een ongeluk veroorzaakt met de auto van uw vriend?

13 juni 2016

Meer lezen

80%-regel en uw aanvullend pensioen: hoe berekenen?

Wie zich al eens verdiepte in de wetten en maatregelen rond het pensioen voor zelfstandigen kwam vast en zeker al eens de beruchte ’80%-regel’ tegen. Wat houdt die regel nu eigenlijk precies in en hoe kunt u hem zelf berekenen?

2 maart 2016

Meer lezen

Uitkering aanvullend pensioen voortaan gekoppeld aan wettelijk pensioen

Sinds 1 januari 2016 mag u uw aanvullend tweedepijlerpensioen pas opnemen wanneer u uw wettelijke pensioenleeftijd bereikt hebt. Voor wie geboren is in 1961 of vroeger, zijn er wel overgangsmaatregelen voorzien. Een overzicht.

24 februari 2016

Meer lezen

Tarief sociale bijdragen 2016: 21,5%

Het tarief van de sociale bijdragen voor zelfstandigen bedraagt 21,5% in 2016 op een eerste schijf van 56.182,45 euro. De sociale bijdragen zullen de komende jaren verder dalen tot 20,5% in 2018.

27 januari 2016

Meer lezen

Fiscaal maximum VAPZ 2016 bedraagt 3.060,07 euro

Het VAPZ (vrij aanvullend pensioen voor zelfstandigen) is voor zelfstandigen nog steeds de meest interessante manier om te sparen voor het pensioen. Het maximumbedrag dat u voor 2016 kunt storten is 3.060,07 euro.

27 januari 2016

Meer lezen

De belangrijkste cijfers van 2016 voor zelfstandigen

Hoeveel bedraagt de maximaal aftrekbare VAPZ-premie in 2016? Wat zijn de grensbedragen voor de berekening van de sociale bijdragen? En hoeveel bedraagt het minimumpensioen voor zelfstandigen in 2016?

21 januari 2016

Meer lezen

Lening voor een nieuwe woning nodig? Gebruik uw aanvullend pensioen

Voor de financiering van de bouw of aankoop van een stuk vastgoed, denkt u ongetwijfeld automatisch aan een hypotheek. De aankoop van een huis, appartement of bouwgrond kan echter ook nog op een andere, minder bekende manier: door het gebruiken van uw VAPZ of IPT. En die methode is minstens zo interessant.

19 november 2015

Meer lezen

Verzekering Gewaarborgd Inkomen vergelijken: waarop letten?

Zijn er verschillende soorten uitkeringen? Wat zijn de verschillende waarborgen? En wat zijn de voorwaarden om een verzekering Gewaarborgd Inkomen te kunnen afsluiten?

5 november 2015

Meer lezen

Bescherm uw gezin en uw zaak na uw overlijden

Hebt u er al eens bij stilgestaan hoe het met uw zaak en familie verder moet na uw overlijden? Met één inkomen een gezin onderhouden, is niet vanzelfsprekend. Gelukkig zijn er verschillende manieren om u hier tegen te beschermen.

30 oktober 2015

Meer lezen

Sociale voordelen RIZIV: VAPZ of Gewaarborgd Inkomen?

Bent u een geconventioneerd arts, tandarts, apotheker of kinesitherapeut? Dan kunt u een jaarlijkse toelage van het RIZIV ontvangen om een aanvullend pensioen op te bouwen en/of uw inkomen te beschermen tegen arbeidsongeschiktheid. Maar wat is de beste keuze: een VAPZ of ...

29 oktober 2015

Meer lezen

Ik ben 40. Hoeveel pensioen spaar ik bijeen met mijn VAPZ-RIZIV?

Pensioensparen via een VAPZ-RIZIV kan uw pensioeninkomen later aanzienlijk opkrikken. Hoe aanzienlijk? Dat leggen we u in dit artikel uit.

26 oktober 2015

Meer lezen

Uw RIZIV-toelage : VIVIUM neemt u heel wat werk uit handen

Als geconventioneerd medicus is het bijzonder interessant om uw RIZIV-toelage te gebruiken voor een VAPZ of een verzekering Gewaarborgd Inkomen. En de administratieve rompslomp? Daar hoeft u het niet voor te laten. Die wordt u bijna volledig uit handen genomen door VIVIUM.

23 oktober 2015

Meer lezen

Omzetverzekering VIVIUM wint voor de vierde keer een DECAVI-award

Op woensdag 21 oktober reikte DECAVI, een organisatie van verzekeringsspecialisten, haar trofeeën uit voor de beste levensverzekeringsproducten. VIVIUM won met de Omzetverzekering voor de vierde keer een trofee in de categorie Gewaarborgd inkomen.

22 oktober 2015

Meer lezen

Fiscaal maximum VAPZ 2015 bedraagt 3.027,09 euro

Voor zelfstandigen is een VAPZ een uitgelezen manier om voor een bijkomend pensioen te sparen. Het maximumbedrag dat u voor 2015 kunt storten is vastgelegd op 3.027,09 euro.

20 oktober 2015

Meer lezen

Op welke leeftijd neem ik best mijn VAPZ op?

Een VAPZ afsluiten is voor zelfstandigen een uitstekende manier om een bijkomend pensioenkapitaal op te bouwen. Maar vanaf welke leeftijd kunt u dat geld dan opnemen? En zijn er fiscale implicaties naargelang de leeftijd waarop u het geld laat uitkeren?

16 oktober 2015

Meer lezen

VIVIUM in zee met Kanaal Z rond pensioenopbouw en inkomensbescherming

Vanaf 2 oktober zendt Kanaal Z in samenwerking met VIVIUM een nieuwe reeks minireportages uit over de pensioenproblematiek en waarom het voor zelfstandigen erg belangrijk is om hierrond voorzorgen te nemen. Ann Smits, Strategic Communication & Branding, legt uit hoe de samenwerking tot stand kwam.

2 oktober 2015

Meer lezen

www.mypension.be nu ook voor zelfstandigen

Voortaan is de pensioenwebsite www.mypension.be ook toegankelijk voor zelfstandigen. U kunt er uw loopbaandossier raadplegen, en vanaf volgend jaar berekenen op hoeveel pensioen u recht hebt.

10 juni 2015

Meer lezen

De belangrijkste cijfers van 2015 voor zelfstandigen

Hoeveel bedraagt de maximaal aftrekbare VAPZ-premie in 2015? Wat zijn de grensbedragen voor de berekening van de sociale bijdragen? En hoeveel bedraagt het minimumpensioen voor zelfstandigen in 2015?

20 januari 2015

Meer lezen

VAPZ-premie 2015 wordt berekend op inkomen 2012

De nieuwe berekeningsbasis voor uw sociale bijdragen heeft geen invloed op de berekening van uw VAPZ-premie. Ook in 2015 wordt uw maximale VAPZ-premie dus berekend op uw inkomen van drie jaar geleden.

19 december 2014

Meer lezen

Een arbeidsongeval bewijzen? Zo werkt het

Na een arbeidsongeval ontvangt uw werknemer een schadevergoeding. Hoe moet uw werknemer bewijzen dat het om een arbeidsongeval gaat en hoe kunt u hem daarbij helpen?

7 november 2014

Meer lezen

VAPZ VIVIUM wint DECAVI-award

Het Vrij Aanvullend Pensioen voor Zelfstandigen (VAPZ) van VIVIUM heeft gisteravond een Levensverzekeringstrofee van DECAVI gewonnen. Dat is al voor de tweede keer in drie jaar tijd.

23 oktober 2014

Meer lezen

Hoe wordt een VAPZ belast?

Met een VAPZ (Vrij Aanvullend Pensioen voor Zelfstandigen) bouwt u een extra pensioenkapitaal op, op een fiscaal voordelige manier. Bij en na de uitkering moet u wel nog een aantal bijdragen en belastingen betalen. Een overzicht.

14 augustus 2014

Meer lezen

Lichte arbeidsongevallen: geen aangifteplicht meer

Sinds 22 april 2014 zijn werkgevers niet langer verplicht om lichte arbeidsongevallen aan te geven bij hun verzekeraar. Maar die lichte arbeidsongevallen moeten ze wel nog bijhouden in een EHBO-register, en opnemen in het jaarverslag van de interne preventiedienst.

25 juli 2014

Meer lezen

Fiscaal maximum VAPZ bedraagt 3.027,09 euro in 2014

Voor zelfstandigen blijft het VAPZ een must om voor een aanvullend pensioen te sparen: u kunt van fiscale en sociale voordelen genieten tot maar liefst 70%. Voor 2014 bedraagt het fiscaal aftrekbare maximumbedrag 3.027,09 euro.

25 april 2014

Meer lezen

Fiscaal maximum VAPZ bedraagt 3.027,09 euro in 2014

Voor zelfstandigen blijft het VAPZ een must om voor een aanvullend pensioen te sparen: u kunt van fiscale en sociale voordelen genieten tot maar liefst 70%. Voor 2014 bedraagt het fiscaal aftrekbare maximumbedrag 3.027,09 euro.

25 april 2014

Meer lezen

Overlevingspensioen wordt tijdelijke uitkering

Er komt een grondige hervorming aan van het overlevingspensioen. Over de nieuwe regels hebben de sociale partners en de regering een akkoord, maar de hervorming moet wel nog in het Staatsblad verschijnen.

14 maart 2014

Meer lezen

Nieuwe pensioenbonus vanaf 65 jaar

De pensioenbonus moet ervoor zorgen dat mensen langer blijven werken. Op 1 januari 2014 kreeg die pensioenbonus een aanpassing. Wat moet u onthouden als u binnenkort op pensioen wilt gaan?

10 maart 2014

Meer lezen

De belangrijkste cijfers van 2014 voor zelfstandigen

Hoeveel bedraagt de maximaal aftrekbare VAPZ-premie in 2014? Wat zijn de grensbedragen voor de berekening van de sociale bijdragen? En hoeveel bedraagt het minimumpensioen voor zelfstandigen in 2014?

14 januari 2014

Meer lezen

Vanaf 2014 ook solidariteitsbijdrage op VAPZ

Vanaf 1 januari 2014 is het VAPZ niet langer vrijgesteld van de solidariteitsbijdrage. Dat betekent dat u een extra belasting zal betalen die varieert tussen 0 en 2%. Gelukkig blijven de vele andere voordelen van het VAPZ overeind.

7 januari 2014

Meer lezen

Vijf tips om uw VAPZ te optimaliseren

Wist u dat u een VAPZ naast fiscaal ook inhoudelijk kunt optimaliseren? Met vijf aanvullende waarborgen beschermt u uw gezin en uzelf bij overlijden, arbeidsongeschiktheid of een ernstige aandoening.

29 november 2013

Meer lezen

Zelf een VAPZ financieren is een verstandige zaak

Bent u dokter, tandarts, apotheker of kinesitherapeut? Dan gebruikt u misschien uw jaarlijkse RIZIV-toelage voor een VAPZ-RIZIV. Maar wist u dat het ook interessant is een door uzelf gefinancierd VAPZ af te sluiten?

22 november 2013

Meer lezen

VIVIUM keert 1,5 miljoen euro uit

Ruim 4.000 professionele klanten met een VIVIUM Business Deal krijgen nog voor het jaareinde een bonus uitgekeerd. Alles samen gaat het om een bedrag van 1,5 miljoen euro.

15 november 2013

Meer lezen

Optimaliseer uw Gewaarborgd Inkomen

Veel zelfstandigen met een vennootschap keren zich zelf maar een beperkt loon uit. Maar daardoor valt ook hun Gewaarborgd Inkomen bij ziekte of ongeval maar mager uit. Wat zijn de mogelijke oplossingen?

26 september 2013

Meer lezen

Verplichte verzekeringen voor een zelfstandige

Werkt u als zelfstandige in België? Dan moet u tot vier verzekeringen verplicht afsluiten. Bekijk hier wat deze polissen inhouden, en of u tot de doelgroep behoort.

26 juli 2013

Meer lezen

Wijziging eindtaxatie aanvullende pensioenuitkeringen

Hebt u een (individuele) pensioentoezeggings- verzekering (IPT), een groepsverzekering of een pensioentoezegging opgebouwd bij een pensioen- fonds? Bent u 60 of 61 jaar en komt uw contract op einddatum voor 1 juli?

7 juni 2013

Meer lezen