Bulletlening: privévastgoed financieren via uw aanvullend pensioen

Als zelfstandige spaart u waarschijnlijk al voor uw pensioen, maar waarom zou u wachten tot uw pensionering om van dat geld te profiteren? Met een bulletlening kunt u nu al gebruikmaken van uw pensioengeld om in privévastgoed te investeren.

Meer lezen

Verzekering Gewaarborgd Inkomen vergelijken: waarop letten?

Zijn er verschillende soorten uitkeringen? Wat zijn de verschillende waarborgen en wat zijn de voorwaarden om een verzekering Gewaarborgd Inkomen te kunnen afsluiten?

Meer lezen

Heb ik een omzetverzekering nodig?

Als u als zaakvoerder of zelfstandige langere tijd uitvalt, lopen veel kosten van uw onderneming gewoon door. Het kan daarom verstandig zijn om niet alleen uw eigen inkomen te beschermen, maar ook de kosten van uw eenmanszaak of vennootschap.

Meer lezen

Verzekering Gewaarborgd Inkomen: wat kost dat?

Als zelfstandige ontvangt u bij ziekte of een ongeval een dagvergoeding van 46 tot 76 euro van de Sociale Zekerheid. Maar is dat genoeg? Ontdek hoe u dit kunt aanvullen met een verzekering Gewaarborgd Inkomen en welke factoren uw premie beïnvloeden.

Meer lezen

Hoe stress en burn-out voorkomen op de werkvloer?

Een gezonde dosis stress op het werk is normaal. Maar te veel of te vaak stress kan leiden tot een burn-out. Hoe herkent u de signalen en wat kunt u daaraan doen?

Meer lezen

De MSCI World Index volgen, wat levert dat op?

Een indextracker op een wereldwijde aandelenindex is de meest eenvoudige manier om in aandelen te investeren. Ideaal voor beginnende en ervaren beleggers. De MSCI World Index is de populairste wereldwijde aandelenindex. Wat levert het op om die te volgen?

Meer lezen

De belangrijkste cijfers van 2024 voor zelfstandigen en loontrekkenden

Een nieuw jaar betekent nieuwe cijfers. We goten voor u de nieuwe fiscale bedragen in een handig overzicht. U vindt in het document de jaarlijkse maximumbedragen van de stortingen voor het aanslagjaar 2025 (inkomsten 2024).

Meer lezen

Terugblik op beleggingsjaar 2023

Hoe hebben de aandelen het in 2023 gedaan? En hoe zit het met de inflatie en de rente? We blikken terug op 2023 met 5 grafieken.

Meer lezen

Bedrijfsactiviteiten: tot hoe ver gaat de verantwoordelijkheid van werkgevers?

Geldt de arbeidsongevallenverzekering ook voor bedrijfsevenementen zoals personeelsfeesten, teambuildings of recepties?

Meer lezen

Laat uw spaargeld groeien en krijg er nu tijdelijk 2% bovenop

Hebt u spaargeld dat u kunt missen? Beleg het vandaag nog en krijg er 2% bovenop. Ontdek hier onze tijdelijke actie.

Meer lezen

Wat te doen na schade door wateroverlast?

Het noodweer van de voorbije dagen zorgde voor heel wat materiële schade en persoonlijke ellende. Werd uw woning de voorbije dagen beschadigd door de wateroverlast? Lees hier wat u best doet.

Meer lezen

3 Decavi-awards voor Vivium

Op 24 oktober 2023 werden in Brussel voor de 24ste keer de Decavi-verzekeringstrofeeën uitgereikt. Vivium viel maar liefst drie keer in de prijzen.

Meer lezen

Uw pensioenkloof overbruggen als zelfstandige?

Het verschil tussen uw inkomen en uw wettelijk pensioen kan als zelfstandige hoog uitvallen. Wilt u uw levensstandaard behouden, dan zorgt u best zelf voor een appeltje voor de dorst. Wij helpen u op weg.

Meer lezen

Onboarding: 6 tips voor een geslaagd onthaal van nieuwe medewerkers

Met een goede onthaalprocedure maakt u nieuwe werknemers wegwijs in uw bedrijf én in de mogelijke veiligheidsrisico’s. Ontdek onze tips voor een succesvolle onboarding.

Meer lezen

Eindelijk! Investeer nu in tak 23 met uw VAPZ of RIZIV-polis

U heeft zo kans op een hoger rendement gekoppeld aan de zekerheid van tak 21. Dat is vandaag uniek op de Belgische markt! Ontdek wat dit goede nieuws betekent voor uw pensioen.

Meer lezen

Passie, vakmanschap en ondernemingszin

Belgische wijnbouwers bouwen met hun expertise, ondernemerschap en innovatieve oplossingen aan morgen. Net als Vivium.

Meer lezen

Werken bij warm weer: wat moet en kunt u doen als werkgever?

Warme temperaturen? Om de veiligheid en het welzijn van zijn werknemers te garanderen, moet een werkgever de nodige preventiemaatregelen treffen. Weet u welke?

Meer lezen

De belangrijkste cijfers van 2023 voor zelfstandigen en loontrekkenden

Een nieuw jaar betekent nieuwe cijfers. We goten voor u de nieuwe fiscale bedragen in een handig overzicht. U vindt in het document de jaarlijkse maximumbedragen van de stortingen voor het aanslagjaar 2024 (inkomsten 2023).

Meer lezen

In vier stappen naar meer veiligheid op de werkvloer

Veiligheid op de werkvloer is fundamenteel. Maar hoe stimuleert u als werkgever de veiligheidscultuur in uw bedrijf? We zetten u graag op weg.

Meer lezen

Werken in de kou: hoe houdt u het veilig en gezond?

Werken bij vriestemperaturen verhoogt de kans op gezondheidsproblemen en ongevallen. Hoe kunt u zichzelf beschermen? En wat kan een bedrijf doen voor zijn werknemers?

Meer lezen

U bent zelfstandige en u hebt een IPT? Dan even opletten!

In 2022 besliste de fiscus om de 80%-regel voor IPT-stortingen te wijzigen en dit met terugwerkende kracht. Stortte u in 2021 en/of 2022 IPT-premies? Dan overschrijden deze mogelijk de nieuwe fiscale limiet, en doet u er goed aan om de fiscale situatie van uw contract onder de loep te nemen. Kijk dit dus zeker na met uw makelaar en accountant!

Meer lezen

Decavi-trofee 2022 voor VIVIUM POZ

Op woensdag 26 oktober 2022 werden de Decavi-trofeeën voor levensverzekeringen bekendgemaakt. De pensioenovereenkomst voor zelfstandigen (POZ) van Vivium won, voor het derde jaar op rij, een felbegeerde trofee in de gelijknamige categorie.

Meer lezen

Naar het werk met de fiets: hoe houdt u het veilig in de winter?

Fietsen naar het werk in de winter is niet zonder gevaar. Hoe vermijdt u ongevallen? En welke acties kan een bedrijf organiseren om fietsende werknemers te beschermen?

Meer lezen

Bent u zelfstandige en heeft u vragen over uw pensioen? Wij geven vier antwoorden.

Waarom vier? In België is het pensioen samengesteld uit zogenaamde ‘pijlers’. En dat zijn er… juist ja, vier. We gidsen u er door.

Meer lezen

Arbeidsongeschikt? Zo beschermt u uw inkomen en uw zaak

Stel: u werkt als zelfstandige, maar op een dag gebeurt er iets waardoor u een tijdje niet meer kunt werken. U wordt ziek, u heeft een ongeval, kortom u bent ‘arbeidsongeschikt’. Lees hier hoe u uw inkomen en uw zaak beschermt.

Meer lezen

Welke verzekeringen heeft een horecazaak nodig?

Een gewonde werknemer, een ongeluk met een klant en brand in de keuken: dat is de top 3 van schadegevallen bij horecaondernemers. Lees hier hoe u zich daar optimaal tegen beschermt.

Meer lezen

Vivium vernieuwt in 2022 haar aanbod van fondsen in tak 23 

Wegens de aanhoudende lage rente op spaarboekjes en de gestegen inflatie is er gevoelig meer interesse voor tak 23. Vivium breidt in april 2022 haar fondsenaanbod in tak 23 uit om aan deze vraag te voldoen.

Meer lezen

Geldt de arbeidsongevallenverzekering ook voor telewerkers?

Als werkgever bent u wettelijk verplicht om voor uw personeel een arbeidsongevallenverzekering af te sluiten. Maar geldt deze verzekering ook voor telewerkers?

Meer lezen

Vijf zaken die u moet weten over de bijstand voor uw auto

Is uw auto na een ongeval zo beschadigd dat hij niet meer kan rijden? Werd uw wagen gestolen op een parking? Of raakt hij defect midden in uw vakantie? En wat als u zelf bijstand nodig hebt? In al deze gevallen kan een goede bijstandsverzekering voor uw auto soelaas bieden. Dit zijn vijf punten waarop u moet letten...

Meer lezen

Mooie rendementen op onze spaarverzekeringen

Goed nieuws voor wie een spaarverzekering heeft bij Vivium. Ondanks de aanhoudend lage of zelfs negatieve rentevoeten, bieden we voor 2021 opnieuw een mooi totaalrendement aan.

Meer lezen

Het belang van persoonlijke beschermingsmiddelen

Persoonlijke beschermingsmiddelen worden ingezet om werknemers te beschermen tegen risico's op het werk. Waar moet u rekening mee houden bij de aankoop en gebruik?

Meer lezen

Aankoop van arbeidsmiddelen: denk aan de 3 groene lichten!

De procedure van de 3 groene lichten helpt u om bij de aankoop van arbeidsmiddelen veilige machines en gereedschap te kiezen. Ontdek hier hoe u deze procedure toepast.

Meer lezen

Belgen en hun pensioen: de 7 opvallendste inzichten uit ons Pensioenprofiel 2021

Bij Vivium maken we u graag vertrouwd met pensioenen op een zo laagdrempelig mogelijke manier. Daarom lanceerden we ook dit jaar een online test waar u uw Pensioenprofiel kunt bepalen aan de hand van enkele korte en eenvoudige vragen.

Meer lezen

Decavi-trofee 2021 voor VIVIUM POZ

Op woensdag 27 oktober 2021 werden de Decavi-trofeeën voor levensverzekeringen bekendgemaakt. De pensioenovereenkomst voor zelfstandigen (POZ) van Vivium won, voor het tweede jaar op rij, een felbegeerde trofee in de gelijknamige categorie.

Meer lezen

Een arbeidsongeval bewijzen? Zo werkt het

Na een arbeidsongeval ontvangt uw werknemer een schadevergoeding. Hoe moet uw werknemer bewijzen dat het om een arbeidsongeval gaat en hoe kunt u hem daarbij helpen?

Meer lezen

Vastgoedfinanciering via een voorschot op uw pensioen

Uw vastgoedproject financieren met een voorschot op uw aanvullend pensioen? Een slimme en vooral voordelige formule! Vivium vertelt er u meer over.

Meer lezen

Een privévastgoed financieren via uw aanvullend pensioen?

Uw privévastgoed financieren via uw aanvullend pensioen? Dat is niet alleen mogelijk, maar ook voordelig! Vivium legt u uit waarom.

Meer lezen

Aantrekkelijke rendementen op onze spaarverzekeringen

Hebt u een spaarverzekering bij Vivium? Dan bieden we u opnieuw een aantrekkelijke winstdeelname, ondanks de aanhoudend lage of zelfs negatieve rentevoeten.

Meer lezen

Wat zijn de regels en opleidingsvereisten van uw interne preventieadviseur?

Ieder werkdag opnieuw gebeuren er honderden ongelukken op de werkvloer. Veel van die accidenten zijn te voorkomen met een goed doordacht preventiebeleid.

Meer lezen

Coronavirus: uitbreiding van de dekking voor horecaklanten nog minstens tot eind 2020

In deze periode willen we onze horecaklanten zo goed mogelijk bijstaan. Daarom lanceerden we bij de start van de coronacrisis, toen de horeca een eerste keer de deuren moest sluiten, een aantal ondersteunende maatregelen die zonder bijpremie worden aangeboden. De focus hierbij ligt op de maximale continuïteit van hun activiteiten met een aangepaste bescherming. Gezien de huidige ontwikkelingen behouden we al deze maatregelen nog zeker tot het einde van dit jaar.

Meer lezen

Decavi-trofee 2020 voor VIVIUM POZ

Op woensdag 28 oktober werden de Decavi-trofeeën voor levensverzekeringen bekendgemaakt. De pensioenovereenkomst voor zelfstandigen (POZ) van Vivium won een felbegeerde trofee in de gelijknamige categorie.

Meer lezen

Corona-maatregelen: ook voor levensverzekeringen en groepsverzekeringen

Misschien hebt u vragen over de impact van het coronavirus op uw verzekeringen. Is overlijden door corona gedekt? Wat als u door de coronacrisis de premie van uw levensverzekering niet meer kunt betalen? En blijft de overlijdensdekking in uw groepsverzekering doorlopen bij tijdelijke werkloosheid? Ontdek de antwoorden hier.

Meer lezen

Gratis onlinetool om stress te doorbreken in coronatijden

De impact van de coronacrisis laat zich op heel wat vlakken voelen. Een aantal sectoren is zwaar getroffen, bij andere valt de economische impact mee, maar de coronamaatregelen hebben op nagenoeg iedereen een invloed. Naast de werk- en financiële onzekerheid leeft bij heel wat mensen ook de vrees om besmet te worden met het coronavirus COVID-19.

Meer lezen

Fraudeurs en hackers misbruiken de coronacrisis: waar moet u op letten?

Nieuwsberichten en communicaties op sociale media over de coronapandemie worden massaal aangeklikt en gedeeld. Helaas maken fraudeurs en hackers gretig gebruik van onze ongerustheid om burgers en bedrijven op te lichten.

Meer lezen

Hilde Vernaillen nieuwe voorzitter Assuralia

Assuralia, de Belgische beroepsvereniging van verzekeringsondernemingen, heeft vandaag Hilde Vernaillen verkozen tot voorzitter. Ze volgt Hans De Cuyper (AG Insurance) op, die ondervoorzitter wordt.

Meer lezen

Fiscaal maximum VAPZ 2020 bedraagt 3 291,30 euro

Het VAPZ (vrij aanvullend pensioen voor zelfstandigen) is voor zelfstandigen nog steeds de meest interessante manier om te sparen voor het pensioen. Het maximumbedrag dat u voor 2020 kunt storten is 3 291,30 euro.

Meer lezen

De belangrijkste cijfers van 2020 voor zelfstandigen en loontrekkenden

Een nieuw jaar betekent nieuwe cijfers. We goten voor u de nieuwe fiscale bedragen in een handig overzicht. U vindt in het document de jaarlijkse maximumbedragen van de stortingen voor het aanslagjaar 2021 (inkomsten 2020).

Meer lezen

Bouwondernemer? Kies voor een maximale bescherming

Als ondernemer kent u de talrijke risico’s van uw beroep. Daarom wilt u naast uw werven, materiaal en constructies ook uw eigen aansprakelijkheid zo goed mogelijk beschermen. De nieuwe aansprakelijkheidsverzekering BA Bouw is gemaakt op maat van de bouwsector.

Meer lezen

Extra appeltje voor de dorst met de POZ

U hebt een eenmanszaak of bent een vrije beroeper? Dan spaart u maar beter zelf om uw wettelijk pensioen aan te vullen. Het VAPZ is fiscaal de meest interessante formule, maar het bedrag dat u maximaal mag sparen, volstaat meestal niet om uw levensstandaard te behouden als u stopt met werken. Sinds 1 juli 2018 hebt u als zelfstandige zonder vennootschap extra een extra optie om dit VAPZ aan te vullen: de POZ.

Meer lezen

Uitkering IPT bij de wettelijke pensionering

Sinds 1 januari 2016 kunt u het kapitaal van uw individuele pensioentoezegging enkel opnemen als u uw wettelijk pensioen opneemt. Hierop zijn twee uitzonderingen voorzien ...

Meer lezen

De Wijninckx-bijdrage: definitieve regeling vanaf 1 januari 2019

Sinds 1 januari 2019 is de definitieve regeling van de Wijninckx-bijdrage in voege. Om te bepalen of u deze bijzondere sociale zekerheidsbijdrage van 3% moet betalen, kijkt de fiscus voortaan naar de toename van de reserves van uw tweede pijlerpensioen en naar de pensioendoelstelling. De jaarlijkse premiedrempel van 30 000 euro, gehanteerd bij de voorlopige regeling, is geen ijkpunt meer. Hoe wordt de Wijninckx-bijdrage voortaan berekend?

Meer lezen

Hoe individuele pensioentoezegging fiscaal optimaliseren?

Het einde van het boekjaar is het ideale moment om uw individuele pensioentoezegging of uw groepsverzekering fiscaal te optimaliseren. Hoe pakt u dat het beste aan?

Meer lezen

De belangrijkste cijfers van 2017 voor zelfstandigen

Hoeveel bedraagt de maximaal aftrekbare VAPZ-premie in 2017? Wat zijn de grensbedragen voor de berekening van de sociale bijdragen? En hoeveel bedraagt het minimumpensioen voor zelfstandigen in 2017?

Meer lezen

Fiscaal maximum VAPZ 2019 bedraagt 3.256,87 euro

Het VAPZ (vrij aanvullend pensioen voor zelfstandigen) is voor zelfstandigen nog steeds de meest interessante manier om te sparen voor het pensioen. Het maximumbedrag dat u voor 2019 kunt storten is 3.256,87 euro.

Meer lezen

Een Riziv-toelage? 5 redenen om voor Vivium te kiezen

Als geconventioneerde zorgverlener is het bijzonder interessant om uw RIZIV-toelage te gebruiken voor pensioenopbouw (VAPZ) of een verzekering Gewaarborgd Inkomen. Vivium ontwikkelde een aanbod speciaal voor zorgverleners.

Meer lezen

Hoeveel pensioen zult u ontvangen? Ontdek het op mypension.be

Bouwt u als zelfstandige een aanvullend pensioen op bovenop uw wettelijk pensioen? Goed nieuws. Vanaf nu vindt u alle informatie over uw aanvullend pensioen op www.mypension.be.

Meer lezen

Vivium in de pers - Ondernemen - de verantwoordelijkheden van een bedrijfsleider

Als bedrijfsleider wilt u uw activiteiten beschermen tegen zoveel mogelijke risico’s. Lees onze adviezen in Entreprendre. Vivium werkte actief mee aan dit artikel.

Meer lezen

Sociale voordelen RIZIV: nu ook voor logopedisten en thuisverpleegkundigen

Vanaf 2016 kunnen ook zelfstandige thuisverplegers en geconventioneerde logopedisten een RIZIV-toelage krijgen, om een aanvullend pensioen op te bouwen en/of het inkomen te beschermen tegen arbeidsongeschiktheid.

Meer lezen

Medische Aansprakelijkheidsverzekering – een must voor zorgverleners

Als toegewijd zorgverlener weet u als geen ander welke risico’s er bij uw beroep komen kijken. Een foutje is dan ook snel gemaakt. En dat kan zware financiële gevolgen hebben. Gelukkig kunt u zich nu beschermen met de medische aansprakelijkheidsverzekering van Vivium.

Meer lezen

Bob-waarborg inbegrepen bij uw autoverzekering BA

Hoe zit het met de verzekeringen? Stel u voor dat uw vriend, de Bob van de avond, een ongeluk veroorzaakt met uw auto. Moet hij dan de schade aan uw auto terugbetalen? En wat als u Bob bent en een ongeluk veroorzaakt met de auto van uw vriend?

Meer lezen

80%-regel en uw aanvullend pensioen: hoe berekenen?

Wie zich al eens verdiepte in de wetten en maatregelen rond het pensioen voor zelfstandigen kwam vast en zeker al eens de beruchte ’80%-regel’ tegen. Wat houdt die regel nu eigenlijk precies in en hoe kunt u hem zelf berekenen?

Meer lezen

Uitkering aanvullend pensioen voortaan gekoppeld aan wettelijk pensioen

Sinds 1 januari 2016 mag u uw aanvullend tweedepijlerpensioen pas opnemen wanneer u uw wettelijke pensioenleeftijd bereikt hebt. Voor wie geboren is in 1961 of vroeger, zijn er wel overgangsmaatregelen voorzien. Een overzicht.

Meer lezen

Tarief sociale bijdragen 2016: 21,5%

Het tarief van de sociale bijdragen voor zelfstandigen bedraagt 21,5% in 2016 op een eerste schijf van 56.182,45 euro. De sociale bijdragen zullen de komende jaren verder dalen tot 20,5% in 2018.

Meer lezen

Fiscaal maximum VAPZ 2016 bedraagt 3.060,07 euro

Het VAPZ (vrij aanvullend pensioen voor zelfstandigen) is voor zelfstandigen nog steeds de meest interessante manier om te sparen voor het pensioen. Het maximumbedrag dat u voor 2016 kunt storten is 3.060,07 euro.

Meer lezen

De belangrijkste cijfers van 2016 voor zelfstandigen

Hoeveel bedraagt de maximaal aftrekbare VAPZ-premie in 2016? Wat zijn de grensbedragen voor de berekening van de sociale bijdragen? En hoeveel bedraagt het minimumpensioen voor zelfstandigen in 2016?

Meer lezen

Lening voor een nieuwe woning nodig? Gebruik uw aanvullend pensioen

Voor de financiering van de bouw of aankoop van een stuk vastgoed, denkt u ongetwijfeld automatisch aan een hypotheek. De aankoop van een huis, appartement of bouwgrond kan echter ook nog op een andere, minder bekende manier: door het gebruiken van uw VAPZ of IPT. En die methode is minstens zo interessant.

Meer lezen

Bescherm uw gezin en uw zaak na uw overlijden

Hebt u er al eens bij stilgestaan hoe het met uw zaak en familie verder moet na uw overlijden? Met één inkomen een gezin onderhouden, is niet vanzelfsprekend. Gelukkig zijn er verschillende manieren om u hier tegen te beschermen.

Meer lezen

Sociale voordelen RIZIV: VAPZ of Gewaarborgd Inkomen?

Bent u een geconventioneerd arts, tandarts, apotheker of kinesitherapeut? Dan kunt u een jaarlijkse toelage van het RIZIV ontvangen om een aanvullend pensioen op te bouwen en/of uw inkomen te beschermen tegen arbeidsongeschiktheid. Maar wat is de beste keuze: een VAPZ of ...

Meer lezen

Ik ben 40. Hoeveel pensioen spaar ik bijeen met mijn VAPZ-RIZIV?

Pensioensparen via een VAPZ-RIZIV kan uw pensioeninkomen later aanzienlijk opkrikken. Hoe aanzienlijk? Dat leggen we u in dit artikel uit.

Meer lezen

Uw RIZIV-toelage : VIVIUM neemt u heel wat werk uit handen

Als geconventioneerd medicus is het bijzonder interessant om uw RIZIV-toelage te gebruiken voor een VAPZ of een verzekering Gewaarborgd Inkomen. En de administratieve rompslomp? Daar hoeft u het niet voor te laten. Die wordt u bijna volledig uit handen genomen door VIVIUM.

Meer lezen

Omzetverzekering VIVIUM wint voor de vierde keer een DECAVI-award

Op woensdag 21 oktober reikte DECAVI, een organisatie van verzekeringsspecialisten, haar trofeeën uit voor de beste levensverzekeringsproducten. VIVIUM won met de Omzetverzekering voor de vierde keer een trofee in de categorie Gewaarborgd inkomen.

Meer lezen

Fiscaal maximum VAPZ 2015 bedraagt 3.027,09 euro

Voor zelfstandigen is een VAPZ een uitgelezen manier om voor een bijkomend pensioen te sparen. Het maximumbedrag dat u voor 2015 kunt storten is vastgelegd op 3.027,09 euro.

Meer lezen

Op welke leeftijd neem ik best mijn VAPZ op?

Een VAPZ afsluiten is voor zelfstandigen een uitstekende manier om een bijkomend pensioenkapitaal op te bouwen. Maar vanaf welke leeftijd kunt u dat geld dan opnemen? En zijn er fiscale implicaties naargelang de leeftijd waarop u het geld laat uitkeren?

Meer lezen

VIVIUM in zee met Kanaal Z rond pensioenopbouw en inkomensbescherming

Vanaf 2 oktober zendt Kanaal Z in samenwerking met VIVIUM een nieuwe reeks minireportages uit over de pensioenproblematiek en waarom het voor zelfstandigen erg belangrijk is om hierrond voorzorgen te nemen. Ann Smits, Strategic Communication & Branding, legt uit hoe de samenwerking tot stand kwam.

Meer lezen

www.mypension.be nu ook voor zelfstandigen

Voortaan is de pensioenwebsite www.mypension.be ook toegankelijk voor zelfstandigen. U kunt er uw loopbaandossier raadplegen, en vanaf volgend jaar berekenen op hoeveel pensioen u recht hebt.

Meer lezen

De belangrijkste cijfers van 2015 voor zelfstandigen

Hoeveel bedraagt de maximaal aftrekbare VAPZ-premie in 2015? Wat zijn de grensbedragen voor de berekening van de sociale bijdragen? En hoeveel bedraagt het minimumpensioen voor zelfstandigen in 2015?

Meer lezen

VAPZ-premie 2015 wordt berekend op inkomen 2012

De nieuwe berekeningsbasis voor uw sociale bijdragen heeft geen invloed op de berekening van uw VAPZ-premie. Ook in 2015 wordt uw maximale VAPZ-premie dus berekend op uw inkomen van drie jaar geleden.

Meer lezen

VAPZ VIVIUM wint DECAVI-award

Het Vrij Aanvullend Pensioen voor Zelfstandigen (VAPZ) van VIVIUM heeft gisteravond een Levensverzekeringstrofee van DECAVI gewonnen. Dat is al voor de tweede keer in drie jaar tijd.

Meer lezen

Hoe wordt een VAPZ belast?

Met een VAPZ (Vrij Aanvullend Pensioen voor Zelfstandigen) bouwt u een extra pensioenkapitaal op, op een fiscaal voordelige manier. Bij en na de uitkering moet u wel nog een aantal bijdragen en belastingen betalen. Een overzicht.

Meer lezen

Lichte arbeidsongevallen: geen aangifteplicht meer

Sinds 22 april 2014 zijn werkgevers niet langer verplicht om lichte arbeidsongevallen aan te geven bij hun verzekeraar. Maar die lichte arbeidsongevallen moeten ze wel nog bijhouden in een EHBO-register, en opnemen in het jaarverslag van de interne preventiedienst.

Meer lezen

Fiscaal maximum VAPZ bedraagt 3.027,09 euro in 2014

Voor zelfstandigen blijft het VAPZ een must om voor een aanvullend pensioen te sparen: u kunt van fiscale en sociale voordelen genieten tot maar liefst 70%. Voor 2014 bedraagt het fiscaal aftrekbare maximumbedrag 3.027,09 euro.

Meer lezen

Fiscaal maximum VAPZ bedraagt 3.027,09 euro in 2014

Voor zelfstandigen blijft het VAPZ een must om voor een aanvullend pensioen te sparen: u kunt van fiscale en sociale voordelen genieten tot maar liefst 70%. Voor 2014 bedraagt het fiscaal aftrekbare maximumbedrag 3.027,09 euro.

Meer lezen

Overlevingspensioen wordt tijdelijke uitkering

Er komt een grondige hervorming aan van het overlevingspensioen. Over de nieuwe regels hebben de sociale partners en de regering een akkoord, maar de hervorming moet wel nog in het Staatsblad verschijnen.

Meer lezen

Nieuwe pensioenbonus vanaf 65 jaar

De pensioenbonus moet ervoor zorgen dat mensen langer blijven werken. Op 1 januari 2014 kreeg die pensioenbonus een aanpassing. Wat moet u onthouden als u binnenkort op pensioen wilt gaan?

Meer lezen

De belangrijkste cijfers van 2014 voor zelfstandigen

Hoeveel bedraagt de maximaal aftrekbare VAPZ-premie in 2014? Wat zijn de grensbedragen voor de berekening van de sociale bijdragen? En hoeveel bedraagt het minimumpensioen voor zelfstandigen in 2014?

Meer lezen

Vanaf 2014 ook solidariteitsbijdrage op VAPZ

Vanaf 1 januari 2014 is het VAPZ niet langer vrijgesteld van de solidariteitsbijdrage. Dat betekent dat u een extra belasting zal betalen die varieert tussen 0 en 2%. Gelukkig blijven de vele andere voordelen van het VAPZ overeind.

Meer lezen

Vijf tips om uw VAPZ te optimaliseren

Wist u dat u een VAPZ naast fiscaal ook inhoudelijk kunt optimaliseren? Met vijf aanvullende waarborgen beschermt u uw gezin en uzelf bij overlijden, arbeidsongeschiktheid of een ernstige aandoening.

Meer lezen

Zelf een VAPZ financieren is een verstandige zaak

Bent u dokter, tandarts, apotheker of kinesitherapeut? Dan gebruikt u misschien uw jaarlijkse RIZIV-toelage voor een VAPZ-RIZIV. Maar wist u dat het ook interessant is een door uzelf gefinancierd VAPZ af te sluiten?

Meer lezen

VIVIUM keert 1,5 miljoen euro uit

Ruim 4.000 professionele klanten met een VIVIUM Business Deal krijgen nog voor het jaareinde een bonus uitgekeerd. Alles samen gaat het om een bedrag van 1,5 miljoen euro.

Meer lezen

Optimaliseer uw Gewaarborgd Inkomen

Veel zelfstandigen met een vennootschap keren zich zelf maar een beperkt loon uit. Maar daardoor valt ook hun Gewaarborgd Inkomen bij ziekte of ongeval maar mager uit. Wat zijn de mogelijke oplossingen?

Meer lezen

Verplichte verzekeringen voor een zelfstandige

Werkt u als zelfstandige in België? Dan moet u tot vier verzekeringen verplicht afsluiten. Bekijk hier wat deze polissen inhouden, en of u tot de doelgroep behoort.

Meer lezen

Wijziging eindtaxatie aanvullende pensioenuitkeringen

Hebt u een (individuele) pensioentoezeggings- verzekering (IPT), een groepsverzekering of een pensioentoezegging opgebouwd bij een pensioen- fonds? Bent u 60 of 61 jaar en komt uw contract op einddatum voor 1 juli?

Meer lezen