Belgen en hun pensioen: de 7 opvallendste inzichten uit ons Pensioenprofiel 2021

Bij Vivium maken we u graag vertrouwd met pensioenen op een zo laagdrempelig mogelijke manier. Daarom lanceerden we ook dit jaar een online test waar u uw Pensioenprofiel kunt bepalen aan de hand van enkele korte en eenvoudige vragen.

Meer lezen

Decavi-trofee 2021 voor VIVIUM POZ

Op woensdag 27 oktober 2021 werden de Decavi-trofeeën voor levensverzekeringen bekendgemaakt. De pensioenovereenkomst voor zelfstandigen (POZ) van Vivium won, voor het tweede jaar op rij, een felbegeerde trofee in de gelijknamige categorie.

Meer lezen

Een arbeidsongeval bewijzen? Zo werkt het

Na een arbeidsongeval ontvangt uw werknemer een schadevergoeding. Hoe moet uw werknemer bewijzen dat het om een arbeidsongeval gaat en hoe kunt u hem daarbij helpen?

Meer lezen

Wat te doen na schade door de overstromingen?

Het noodweer van de voorbije dagen zorgde voor heel wat materiële schade en persoonlijke ellende. Werd uw woning de voorbije dagen beschadigd door de wateroverlast? Lees hier wat u best doet.

Meer lezen

Bulletlening: uw vastgoed financieren via uw pensioen

Een bulletlening om uw vastgoedproject te financieren via uw aanvullend pensioen? Een slimme en vooral voordelige formule! Vivium vertelt er u meer over.

Meer lezen

Vastgoedfinanciering via een voorschot op uw pensioen

Uw vastgoedproject financieren met een voorschot op uw aanvullend pensioen? Een slimme en vooral voordelige formule! Vivium vertelt er u meer over.

Meer lezen

Een privévastgoed financieren via uw aanvullend pensioen?

Uw privévastgoed financieren via uw aanvullend pensioen? Dat is niet alleen mogelijk, maar ook voordelig! Vivium legt u uit waarom.

Meer lezen

Aantrekkelijke rendementen op onze spaarverzekeringen

Hebt u een spaarverzekering bij Vivium? Dan bieden we u opnieuw een aantrekkelijke winstdeelname, ondanks de aanhoudend lage of zelfs negatieve rentevoeten.

Meer lezen

Wat zijn de regels en opleidingsvereisten van uw interne preventieadviseur?

Ieder werkdag opnieuw gebeuren er honderden ongelukken op de werkvloer. Veel van die accidenten zijn te voorkomen met een goed doordacht preventiebeleid.

Meer lezen

Coronavirus: uitbreiding van de dekking voor horecaklanten nog minstens tot eind 2020

In deze periode willen we onze horecaklanten zo goed mogelijk bijstaan. Daarom lanceerden we bij de start van de coronacrisis, toen de horeca een eerste keer de deuren moest sluiten, een aantal ondersteunende maatregelen die zonder bijpremie worden aangeboden. De focus hierbij ligt op de maximale continuïteit van hun activiteiten met een aangepaste bescherming. Gezien de huidige ontwikkelingen behouden we al deze maatregelen nog zeker tot het einde van dit jaar.

Meer lezen

Decavi-trofee 2020 voor VIVIUM POZ

Op woensdag 28 oktober werden de Decavi-trofeeën voor levensverzekeringen bekendgemaakt. De pensioenovereenkomst voor zelfstandigen (POZ) van Vivium won een felbegeerde trofee in de gelijknamige categorie.

Meer lezen

Geldt de arbeidsongevallenverzekering ook voor telewerkers?

Telewerk was de laatste maanden in heel wat bedrijven de norm. En dat smaakt duidelijk naar meer, want 9 op de 10 werknemers wil ook in de toekomst graag minstens twee dagen per week blijven thuiswerken. Maar wat als er dan een ongeluk gebeurt?

Meer lezen

Corona-maatregelen: ook voor levensverzekeringen en groepsverzekeringen

Misschien hebt u vragen over de impact van het coronavirus op uw verzekeringen. Is overlijden door corona gedekt? Wat als u door de coronacrisis de premie van uw levensverzekering niet meer kunt betalen? En blijft de overlijdensdekking in uw groepsverzekering doorlopen bij tijdelijke werkloosheid? Ontdek de antwoorden hier.

Meer lezen

Gratis onlinetool om stress te doorbreken in coronatijden

De impact van de coronacrisis laat zich op heel wat vlakken voelen. Een aantal sectoren is zwaar getroffen, bij andere valt de economische impact mee, maar de coronamaatregelen hebben op nagenoeg iedereen een invloed. Naast de werk- en financiële onzekerheid leeft bij heel wat mensen ook de vrees om besmet te worden met het coronavirus COVID-19.

Meer lezen

Fraudeurs en hackers misbruiken de coronacrisis: waar moet u op letten?

Nieuwsberichten en communicaties op sociale media over de coronapandemie worden massaal aangeklikt en gedeeld. Helaas maken fraudeurs en hackers gretig gebruik van onze ongerustheid om burgers en bedrijven op te lichten.

Meer lezen

Hilde Vernaillen nieuwe voorzitter Assuralia

Assuralia, de Belgische beroepsvereniging van verzekeringsondernemingen, heeft vandaag Hilde Vernaillen verkozen tot voorzitter. Ze volgt Hans De Cuyper (AG Insurance) op, die ondervoorzitter wordt.

Meer lezen

Fiscaal maximum VAPZ 2020 bedraagt 3 291,30 euro

Het VAPZ (vrij aanvullend pensioen voor zelfstandigen) is voor zelfstandigen nog steeds de meest interessante manier om te sparen voor het pensioen. Het maximumbedrag dat u voor 2020 kunt storten is 3 291,30 euro.

Meer lezen

De belangrijkste cijfers van 2020 voor zelfstandigen en loontrekkenden

Een nieuw jaar betekent nieuwe cijfers. We goten voor u de nieuwe fiscale bedragen in een handig overzicht. U vindt in het document de jaarlijkse maximumbedragen van de stortingen voor het aanslagjaar 2021 (inkomsten 2020).

Meer lezen

Vivium neemt Private Insurer over en versterkt zo haar aanbod in tak 23

Op 16 december 2019 tekenden we een overeenkomst waardoor de P&V Groep de totaliteit van de aandelen van Private Insurer zal verwerven. Dankzij deze overname kunnen we u een breder gamma aan tak 23-producten aanbieden. Bovendien halen we met deze overname specifieke expertise en knowhow in huis om ons huidige aanbod van tak 23-producten uit te bouwen.

Meer lezen

Pensioensparen: tak 21, tak 23 of een combinatie?

Doet u aan pensioensparen via een tak 21-verzekering? Dan is uw opbrengst nog steeds hoger dan bij een doorsnee spaarboekje maar zeker niet meer zoals vroeger. Voor wie bereid is wat meer risico te nemen, biedt Vivium een aantal alternatieven in tak 23 of via een combinatie van een tak 21- en tak 23-product.

Meer lezen

Bouwondernemer? Kies voor een maximale bescherming

Als ondernemer kent u de talrijke risico’s van uw beroep. Daarom wilt u naast uw werven, materiaal en constructies ook uw eigen aansprakelijkheid zo goed mogelijk beschermen. De nieuwe aansprakelijkheidsverzekering BA Bouw is gemaakt op maat van de bouwsector.

Meer lezen

Extra appeltje voor de dorst met de POZ

U hebt een eenmanszaak of bent een vrije beroeper? Dan spaart u maar beter zelf om uw wettelijk pensioen aan te vullen. Het VAPZ is fiscaal de meest interessante formule, maar het bedrag dat u maximaal mag sparen, volstaat meestal niet om uw levensstandaard te behouden als u stopt met werken. Sinds 1 juli 2018 hebt u als zelfstandige zonder vennootschap extra een extra optie om dit VAPZ aan te vullen: de POZ.

Meer lezen

Uitkering IPT bij de wettelijke pensionering

Sinds 1 januari 2016 kunt u het kapitaal van uw individuele pensioentoezegging enkel opnemen als u uw wettelijk pensioen opneemt. Hierop zijn twee uitzonderingen voorzien ...

Meer lezen

De Wijninckx-bijdrage: definitieve regeling vanaf 1 januari 2019

Sinds 1 januari 2019 is de definitieve regeling van de Wijninckx-bijdrage in voege. Om te bepalen of u deze bijzondere sociale zekerheidsbijdrage van 3% moet betalen, kijkt de fiscus voortaan naar de toename van de reserves van uw tweede pijlerpensioen en naar de pensioendoelstelling. De jaarlijkse premiedrempel van 30 000 euro, gehanteerd bij de voorlopige regeling, is geen ijkpunt meer. Hoe wordt de Wijninckx-bijdrage voortaan berekend?

Meer lezen

Hoe individuele pensioentoezegging fiscaal optimaliseren?

Het einde van het boekjaar is het ideale moment om uw individuele pensioentoezegging of uw groepsverzekering fiscaal te optimaliseren. Hoe pakt u dat het beste aan?

Meer lezen

Wat is het verschil tussen een verzekering Gewaarborgd Inkomen en een Omzetverzekering?

Stel: u hebt een eigen bedrijf en u krijgt een ongeval of ziekte waardoor u lange tijd buiten strijd bent. Niet alleen uw inkomen krijgt dan een zware knauw, ook de omzet van uw zaak zal waarschijnlijk fiks teruglopen. Met een Omzetverzekering kunt u zich hier tegen beschermen.

Meer lezen

Verzekering Gewaarborgd Inkomen: wat kost dat?

Net zoals het wettelijk pensioen, is de uitkering die u van de Sociale Zekerheid krijgt bij arbeidsongeschiktheid, behoorlijk karig. Met een verzekering Gewaarborgd Inkomen kunt u dat bedrag gelukkig zelf aanvullen.

Meer lezen

De belangrijkste cijfers van 2017 voor zelfstandigen

Hoeveel bedraagt de maximaal aftrekbare VAPZ-premie in 2017? Wat zijn de grensbedragen voor de berekening van de sociale bijdragen? En hoeveel bedraagt het minimumpensioen voor zelfstandigen in 2017?

Meer lezen

Fiscaal maximum VAPZ 2019 bedraagt 3.256,87 euro

Het VAPZ (vrij aanvullend pensioen voor zelfstandigen) is voor zelfstandigen nog steeds de meest interessante manier om te sparen voor het pensioen. Het maximumbedrag dat u voor 2019 kunt storten is 3.256,87 euro.

Meer lezen

Een Riziv-toelage? 5 redenen om voor Vivium te kiezen

Als geconventioneerde zorgverlener is het bijzonder interessant om uw RIZIV-toelage te gebruiken voor pensioenopbouw (VAPZ) of een verzekering Gewaarborgd Inkomen. Vivium ontwikkelde een aanbod speciaal voor zorgverleners.

Meer lezen

Hoeveel pensioen zult u ontvangen? Ontdek het op mypension.be

Bouwt u als zelfstandige een aanvullend pensioen op bovenop uw wettelijk pensioen? Goed nieuws. Vanaf nu vindt u alle informatie over uw aanvullend pensioen op www.mypension.be.

Meer lezen

Vivium in de pers - Ondernemen - de verantwoordelijkheden van een bedrijfsleider

Als bedrijfsleider wilt u uw activiteiten beschermen tegen zoveel mogelijke risico’s. Lees onze adviezen in Entreprendre. Vivium werkte actief mee aan dit artikel.

Meer lezen

Sociale voordelen RIZIV: nu ook voor logopedisten en thuisverpleegkundigen

Vanaf 2016 kunnen ook zelfstandige thuisverplegers en geconventioneerde logopedisten een RIZIV-toelage krijgen, om een aanvullend pensioen op te bouwen en/of het inkomen te beschermen tegen arbeidsongeschiktheid.

Meer lezen

Medische Aansprakelijkheidsverzekering – een must voor zorgverleners

Als toegewijd zorgverlener weet u als geen ander welke risico’s er bij uw beroep komen kijken. Een foutje is dan ook snel gemaakt. En dat kan zware financiële gevolgen hebben. Gelukkig kunt u zich nu beschermen met de medische aansprakelijkheidsverzekering van Vivium.

Meer lezen

Bob-waarborg inbegrepen bij uw autoverzekering BA

Hoe zit het met de verzekeringen? Stel u voor dat uw vriend, de Bob van de avond, een ongeluk veroorzaakt met uw auto. Moet hij dan de schade aan uw auto terugbetalen? En wat als u Bob bent en een ongeluk veroorzaakt met de auto van uw vriend?

Meer lezen

80%-regel en uw aanvullend pensioen: hoe berekenen?

Wie zich al eens verdiepte in de wetten en maatregelen rond het pensioen voor zelfstandigen kwam vast en zeker al eens de beruchte ’80%-regel’ tegen. Wat houdt die regel nu eigenlijk precies in en hoe kunt u hem zelf berekenen?

Meer lezen

Uitkering aanvullend pensioen voortaan gekoppeld aan wettelijk pensioen

Sinds 1 januari 2016 mag u uw aanvullend tweedepijlerpensioen pas opnemen wanneer u uw wettelijke pensioenleeftijd bereikt hebt. Voor wie geboren is in 1961 of vroeger, zijn er wel overgangsmaatregelen voorzien. Een overzicht.

Meer lezen

Tarief sociale bijdragen 2016: 21,5%

Het tarief van de sociale bijdragen voor zelfstandigen bedraagt 21,5% in 2016 op een eerste schijf van 56.182,45 euro. De sociale bijdragen zullen de komende jaren verder dalen tot 20,5% in 2018.

Meer lezen

Fiscaal maximum VAPZ 2016 bedraagt 3.060,07 euro

Het VAPZ (vrij aanvullend pensioen voor zelfstandigen) is voor zelfstandigen nog steeds de meest interessante manier om te sparen voor het pensioen. Het maximumbedrag dat u voor 2016 kunt storten is 3.060,07 euro.

Meer lezen

De belangrijkste cijfers van 2016 voor zelfstandigen

Hoeveel bedraagt de maximaal aftrekbare VAPZ-premie in 2016? Wat zijn de grensbedragen voor de berekening van de sociale bijdragen? En hoeveel bedraagt het minimumpensioen voor zelfstandigen in 2016?

Meer lezen

Lening voor een nieuwe woning nodig? Gebruik uw aanvullend pensioen

Voor de financiering van de bouw of aankoop van een stuk vastgoed, denkt u ongetwijfeld automatisch aan een hypotheek. De aankoop van een huis, appartement of bouwgrond kan echter ook nog op een andere, minder bekende manier: door het gebruiken van uw VAPZ of IPT. En die methode is minstens zo interessant.

Meer lezen

Verzekering Gewaarborgd Inkomen vergelijken: waarop letten?

Zijn er verschillende soorten uitkeringen? Wat zijn de verschillende waarborgen? En wat zijn de voorwaarden om een verzekering Gewaarborgd Inkomen te kunnen afsluiten?

Meer lezen

Bescherm uw gezin en uw zaak na uw overlijden

Hebt u er al eens bij stilgestaan hoe het met uw zaak en familie verder moet na uw overlijden? Met één inkomen een gezin onderhouden, is niet vanzelfsprekend. Gelukkig zijn er verschillende manieren om u hier tegen te beschermen.

Meer lezen

Sociale voordelen RIZIV: VAPZ of Gewaarborgd Inkomen?

Bent u een geconventioneerd arts, tandarts, apotheker of kinesitherapeut? Dan kunt u een jaarlijkse toelage van het RIZIV ontvangen om een aanvullend pensioen op te bouwen en/of uw inkomen te beschermen tegen arbeidsongeschiktheid. Maar wat is de beste keuze: een VAPZ of ...

Meer lezen

Ik ben 40. Hoeveel pensioen spaar ik bijeen met mijn VAPZ-RIZIV?

Pensioensparen via een VAPZ-RIZIV kan uw pensioeninkomen later aanzienlijk opkrikken. Hoe aanzienlijk? Dat leggen we u in dit artikel uit.

Meer lezen

Uw RIZIV-toelage : VIVIUM neemt u heel wat werk uit handen

Als geconventioneerd medicus is het bijzonder interessant om uw RIZIV-toelage te gebruiken voor een VAPZ of een verzekering Gewaarborgd Inkomen. En de administratieve rompslomp? Daar hoeft u het niet voor te laten. Die wordt u bijna volledig uit handen genomen door VIVIUM.

Meer lezen

Omzetverzekering VIVIUM wint voor de vierde keer een DECAVI-award

Op woensdag 21 oktober reikte DECAVI, een organisatie van verzekeringsspecialisten, haar trofeeën uit voor de beste levensverzekeringsproducten. VIVIUM won met de Omzetverzekering voor de vierde keer een trofee in de categorie Gewaarborgd inkomen.

Meer lezen

Fiscaal maximum VAPZ 2015 bedraagt 3.027,09 euro

Voor zelfstandigen is een VAPZ een uitgelezen manier om voor een bijkomend pensioen te sparen. Het maximumbedrag dat u voor 2015 kunt storten is vastgelegd op 3.027,09 euro.

Meer lezen

Op welke leeftijd neem ik best mijn VAPZ op?

Een VAPZ afsluiten is voor zelfstandigen een uitstekende manier om een bijkomend pensioenkapitaal op te bouwen. Maar vanaf welke leeftijd kunt u dat geld dan opnemen? En zijn er fiscale implicaties naargelang de leeftijd waarop u het geld laat uitkeren?

Meer lezen

VIVIUM in zee met Kanaal Z rond pensioenopbouw en inkomensbescherming

Vanaf 2 oktober zendt Kanaal Z in samenwerking met VIVIUM een nieuwe reeks minireportages uit over de pensioenproblematiek en waarom het voor zelfstandigen erg belangrijk is om hierrond voorzorgen te nemen. Ann Smits, Strategic Communication & Branding, legt uit hoe de samenwerking tot stand kwam.

Meer lezen

www.mypension.be nu ook voor zelfstandigen

Voortaan is de pensioenwebsite www.mypension.be ook toegankelijk voor zelfstandigen. U kunt er uw loopbaandossier raadplegen, en vanaf volgend jaar berekenen op hoeveel pensioen u recht hebt.

Meer lezen

De belangrijkste cijfers van 2015 voor zelfstandigen

Hoeveel bedraagt de maximaal aftrekbare VAPZ-premie in 2015? Wat zijn de grensbedragen voor de berekening van de sociale bijdragen? En hoeveel bedraagt het minimumpensioen voor zelfstandigen in 2015?

Meer lezen

VAPZ-premie 2015 wordt berekend op inkomen 2012

De nieuwe berekeningsbasis voor uw sociale bijdragen heeft geen invloed op de berekening van uw VAPZ-premie. Ook in 2015 wordt uw maximale VAPZ-premie dus berekend op uw inkomen van drie jaar geleden.

Meer lezen

VAPZ VIVIUM wint DECAVI-award

Het Vrij Aanvullend Pensioen voor Zelfstandigen (VAPZ) van VIVIUM heeft gisteravond een Levensverzekeringstrofee van DECAVI gewonnen. Dat is al voor de tweede keer in drie jaar tijd.

Meer lezen

Hoe wordt een VAPZ belast?

Met een VAPZ (Vrij Aanvullend Pensioen voor Zelfstandigen) bouwt u een extra pensioenkapitaal op, op een fiscaal voordelige manier. Bij en na de uitkering moet u wel nog een aantal bijdragen en belastingen betalen. Een overzicht.

Meer lezen

Lichte arbeidsongevallen: geen aangifteplicht meer

Sinds 22 april 2014 zijn werkgevers niet langer verplicht om lichte arbeidsongevallen aan te geven bij hun verzekeraar. Maar die lichte arbeidsongevallen moeten ze wel nog bijhouden in een EHBO-register, en opnemen in het jaarverslag van de interne preventiedienst.

Meer lezen

Fiscaal maximum VAPZ bedraagt 3.027,09 euro in 2014

Voor zelfstandigen blijft het VAPZ een must om voor een aanvullend pensioen te sparen: u kunt van fiscale en sociale voordelen genieten tot maar liefst 70%. Voor 2014 bedraagt het fiscaal aftrekbare maximumbedrag 3.027,09 euro.

Meer lezen

Fiscaal maximum VAPZ bedraagt 3.027,09 euro in 2014

Voor zelfstandigen blijft het VAPZ een must om voor een aanvullend pensioen te sparen: u kunt van fiscale en sociale voordelen genieten tot maar liefst 70%. Voor 2014 bedraagt het fiscaal aftrekbare maximumbedrag 3.027,09 euro.

Meer lezen

Overlevingspensioen wordt tijdelijke uitkering

Er komt een grondige hervorming aan van het overlevingspensioen. Over de nieuwe regels hebben de sociale partners en de regering een akkoord, maar de hervorming moet wel nog in het Staatsblad verschijnen.

Meer lezen

Nieuwe pensioenbonus vanaf 65 jaar

De pensioenbonus moet ervoor zorgen dat mensen langer blijven werken. Op 1 januari 2014 kreeg die pensioenbonus een aanpassing. Wat moet u onthouden als u binnenkort op pensioen wilt gaan?

Meer lezen

De belangrijkste cijfers van 2014 voor zelfstandigen

Hoeveel bedraagt de maximaal aftrekbare VAPZ-premie in 2014? Wat zijn de grensbedragen voor de berekening van de sociale bijdragen? En hoeveel bedraagt het minimumpensioen voor zelfstandigen in 2014?

Meer lezen

Vanaf 2014 ook solidariteitsbijdrage op VAPZ

Vanaf 1 januari 2014 is het VAPZ niet langer vrijgesteld van de solidariteitsbijdrage. Dat betekent dat u een extra belasting zal betalen die varieert tussen 0 en 2%. Gelukkig blijven de vele andere voordelen van het VAPZ overeind.

Meer lezen

Vijf tips om uw VAPZ te optimaliseren

Wist u dat u een VAPZ naast fiscaal ook inhoudelijk kunt optimaliseren? Met vijf aanvullende waarborgen beschermt u uw gezin en uzelf bij overlijden, arbeidsongeschiktheid of een ernstige aandoening.

Meer lezen

Zelf een VAPZ financieren is een verstandige zaak

Bent u dokter, tandarts, apotheker of kinesitherapeut? Dan gebruikt u misschien uw jaarlijkse RIZIV-toelage voor een VAPZ-RIZIV. Maar wist u dat het ook interessant is een door uzelf gefinancierd VAPZ af te sluiten?

Meer lezen

VIVIUM keert 1,5 miljoen euro uit

Ruim 4.000 professionele klanten met een VIVIUM Business Deal krijgen nog voor het jaareinde een bonus uitgekeerd. Alles samen gaat het om een bedrag van 1,5 miljoen euro.

Meer lezen

Optimaliseer uw Gewaarborgd Inkomen

Veel zelfstandigen met een vennootschap keren zich zelf maar een beperkt loon uit. Maar daardoor valt ook hun Gewaarborgd Inkomen bij ziekte of ongeval maar mager uit. Wat zijn de mogelijke oplossingen?

Meer lezen

Verplichte verzekeringen voor een zelfstandige

Werkt u als zelfstandige in België? Dan moet u tot vier verzekeringen verplicht afsluiten. Bekijk hier wat deze polissen inhouden, en of u tot de doelgroep behoort.

Meer lezen

Wijziging eindtaxatie aanvullende pensioenuitkeringen

Hebt u een (individuele) pensioentoezeggings- verzekering (IPT), een groepsverzekering of een pensioentoezegging opgebouwd bij een pensioen- fonds? Bent u 60 of 61 jaar en komt uw contract op einddatum voor 1 juli?

Meer lezen