Vroeg of laat gaan we allemaal met pensioen. Dan hebt u tijd om te genieten, tijd om te spenderen met uw familie en vrienden of om die languitgestelde droom waar te maken. Maar bent u daar financieel wel op voorbereid? Ons advies: sta vandaag al stil bij uw financiële situatie van morgen, samen met uw makelaar.


 

Na uw pensioen dezelfde levensstandaard?

Als zelfstandige is het slim om te sparen voor een aanvullend pensioen, zo heeft u ook na uw pensioen voldoende budget. Met de pensioensimulatie berekent u binnen 2 minuten het verschil tussen uw inkomen voor en na uw pensioen. De kloof dichten? Ontdek welke spaarformule voor u interessant is en hoeveel belastingen u daarmee jaarlijks bespaart. Advies nodig? Laat uw makelaar contact met u opnemen.

Start uw gratis simulatie

 

Wat is het wettelijk pensioen?


Pensioen via de overheid

De eerste pijler is uw wettelijk pensioen van de overheid. Dit volstaat meestal niet om uw huidige levensstandaard te behouden als u met pensioen bent. Laat staan om van extra's te genieten waarvan u al zo lang droomde.

Op www.mypension.be kunt u uw wettelijk pensioen berekenen.

Om de kloof op te vangen en u te verzekeren van een comfortabele oude dag is het belangrijk om vandaag zelf al te sparen voor uw pensioen.

 

Wat is het aanvullend pensioen?


Pensioen vanuit uw professionele activiteiten

De tweede pijler is uw aanvullend pensioen dat u opbouwt tijdens uw professionele loopbaan.

  • Als zelfstandige is sparen voor uw pensioen uitermate belangrijk want het wettelijk zelfstandigenpensioen is nu eenmaal laag. Ontdek daarom onze fiscaalvoordelige oplossingen voor pensioenopbouw:

Wist u dat: u het rendement van uw pensioen kunt afstemmen op uw beleggersprofiel met onze beleggingsfondsen, de aanvullende waarborgen u en uw gezin beschermen tegen inkomensverlies en u de pensioenverzekering ook kunt gebruiken voor vastgoedfinanciering?

  • Hebt u als werknemer (loontrekkende) een groepsverzekering via uw werkgever? Dat is goed nieuws. Want een groepsverzekering is een belangrijk loonsvoordeel en een slimme manier om een mooi extra pensioen op te bouwen. Wilt u meer weten? Neem dan zeker een kijkje op onze gespecialiseerde website voor de groepsverzekering.

 

Wat is het individueel pensioen?


Pensioen vanuit eigen initiatief

De derde pijler is uw aanvullend pensioen dat u zelf opbouwt, op een fiscaalvoordelige manier.

  • Met het pensioensparen spaart u in 2024 jaarlijks maximaal 1.020 euro en krijgt hiervoor een mooi fiscaal voordeel van 30%. Wilt u meer sparen? Dat kan tot 1.310 euro waar een fiscaal voordeel van 25% tegenover staat.
  • Het langetermijnsparen is ideaal als u nog wat financiële ruimte hebt naast uw pensioensparen. Hoeveel u kunt sparen, hangt af van uw netto belastbaar beroepsinkomen (met een maximum voor inkomstenjaar 2024 van 2.450 euro).

In de vierde pijler spaart u zonder fiscaal voordeel. Zo kunt u uw aanvullend pensioen nog verder vergroten. Ontdek onze spaar- en beleggingsformules die u geen belastingvoordeel opleveren, maar uw spaargeld wel een boost kunnen geven.