Keer terug
Naar het werk met de fiets: hoe houdt u het veilig in de winter?
Image of the blog article

In de herfst en winter is het uitkijken geblazen voor wie met de fiets naar het werk gaat. Gladde wegen, beperkte zichtbaarheid, regen en wind maken het fietsen extra gevaarlijk. De volgende tips van onze experts bereiden u optimaal voor op uw winterse woon-werkverplaatsingen met de fiets.

U bent begaan met de veiligheid van uw fietsende medewerkers? Onderaan dit artikel vindt u enkele concrete acties voor de herfst- en winterperiode om uw fietsbeleid te ondersteunen.

In de herfst en winter: grotere risico's voor fietsers

Met het veranderen van de seizoenen krijgen fietsers het lastiger op de weg. Regen en ijzel maken de wegen glad. Mist en kortere dagen zorgen voor een slechte zichtbaarheid. Vooral het rijden in de duisternis brengt meer risico's met zich mee. Cijfers wijzen uit dat er in oktober zes keer meer ongevallen met fietsers gebeuren bij zonsopgang en zonsondergang dan in juni.

Laat u niet verrassen door het weer!

Om ongevallen te vermijden, is ook in dit geval een goede voorbereiding cruciaal. Fietsen is gezond maar als het weer echt te slecht wordt, kunt u de fiets misschien beter inruilen voor een ander vervoersmiddel. Met de KMI weer-app blijft u op de hoogte zodat u tijdig kan beslissen om op een andere manier naar het werk te gaan.

Over welke uitrusting moet uw fiets beschikken?

Kijk uw fiets extra na. Veilig fietsen naar het werk kan enkel met een fiets die tiptop in orde is. Zijn de banden goed opgepompt? De ketting gesmeerd? Zeker de reflectoren en fietsverlichting hebt u meer dan nodig in de donkere herfst- en wintermaanden.

Elke fiets moet verplicht beschikken over:

  • een rode reflector achteraan;
  • een witte reflector vooraan;
  • twee gele of oranje reflectoren per wiel of een reflecterende strook langs beide kanten van de banden;
  • gele of oranje pedaalreflectoren;
  • fietsverlichting: vooraan wit of geel licht, achteraan rood licht.

Tips voor een optimale zichtbaarheid op de fiets

Naast de wettelijk verplichte fietsuitrusting kunt u als fietser zelf zorgen voor extra zichtbaarheid en u zo beter beschermen. Een eerste eenvoudige stap is om alle reflectoren en fietsverlichting goed schoon te houden. Kijk ook tijdig de werking van de verlichting na en controleer of de batterijen van fietsverlichting nog opgeladen zijn. Na een lange zomer zonder het gebruik van fietslichten is het niet ondenkbaar dat de batterijen helemaal leeg zijn. Daarnaast kunt u ook extra verlichting (wit of geel voor- en rood achteraan) aanbrengen op uw fiets of op uw kledij, rugzak, enz.

Nog een gouden tip: draag steeds een fluohesje!

Hoe voorkomt u valpartijen op gladde wegen?

Als het glad is, is fietsen erg gevaarlijk. Overschat uw eigen behendigheid niet en wees extra voorzichtig. Hou voldoende afstand, fiets niet te snel en rem steeds gelijkmatig. Uiteraard is het dragen van een fietshelm aangewezen. Met een fietshelm kunt u een ongeval niet voorkomen maar als u dan toch valt, is het risico voor ernstige letsels een stuk kleiner.

Wat kan een onderneming doen om de veiligheid van haar fietsende medewerkers te verhogen?

Steeds meer werknemers gebruiken de fiets om naar het werk te gaan. Dat is een goede zaak en draagt bij tot een meer duurzame mobiliteit.

Ongevallen met de fiets komen echter vaak voor en als werkgever kunt u een bijdrage leveren om de veiligheid te verhogen door werk te maken van een fietsbeleid waarbij ook ingezet wordt op het goed informeren van de fietsers.

Enkele voorbeelden van nuttige acties die u in de herfst- en winterperiode kunt organiseren voor uw fietsende collega’s:

  • voldoende verlichting voorzien in en rond de fietspaden en fietsstallingen op het bedrijfsterrein
  • een (opfrissings)cursus veilig fietsen organiseren met het accent op de omstandigheden tijdens de herfst en winter
  • sensibiliseren rond de risico's van fietsen in de herfst- en winterperiode
  • een check-up aanbieden om na te gaan of de fietsen van uw medewerkers in orde zijn, met focus op de fietsverlichting
  • extra uitrusting ter beschikking stellen zoals bijkomende fietsverlichting, extra reflectoren, fluohesje, regenkleding met reflecterende stroken…
  • bij vriestemperaturen of als het sneeuwt: toegangswegen, fietspaden op de bedrijfssite en fietsstallingen ijs- en sneeuwvrij houden.

Meer informatie over preventie op (weg naar) het werk en arbeidsongevallen?

Consulteer ook onze rubriek met veelgestelde vragen en onze blogs.

Meest gelezen