Keer terug
11 tips om het risico op inbraak te verkleinen
Image of the blog article

Geef inbrekers deze zomer geen kans

De zomervakantie is aangebroken. Het ideale moment voor fijne uitstapjes, lange natuurwandelingen en zonnige terrasjes. Of een welverdiende vakantie in binnen-of buitenland. Heel wat woningen staan in de vakantie dan ook regelmatig leeg. En dat trekt helaas soms ongewenste bezoekers aan. Toch kun u met enkele eenvoudige maatregelen het risico op inbraak verminderen. Wij geven u enkele tips.

1. Sluit altijd ramen en deuren

Doe altijd uw ramen en deuren op slot, ook als u maar even afwezig bent. Laat uw ramen niet op kiepstand staan.

2. Geef de indruk dat u thuis bent

Vertrekt u op vakantie? Laat uw brievenbus dan leegmaken en vraag aan uw buren of familie om de rolluiken op en af te laten. Programmeer lampen om automatisch uit en aan te gaan. Laat binnen een radio aanstaan. Of laat wat goedkoop speelgoed in de tuin liggen.

3. Let op uw sleutels

Draag zorg voor uw sleutels: hang er geen naam- of adreslabels aan en laat ze niet aan de binnenkant van ramen of deuren zitten. Verstop ze ook niet onder de deurmat of in een bloempot. Laat ook uw autosleutels niet rondslingeren, inbrekers stelen niet alleen uw inboedel, maar gaan er ook met uw auto aan de haal.

4. Heb een gezonde dosis wantrouwen

Vertrouwen is mooi, maar een gezonde dosis wantrouwen kan ook geen kwaad: laat onbekenden niet zomaar binnen zonder geldige reden, ook al lijkt hun verhaal aannemelijk.

5. Vraag de hulp van waakzame buren

Verwittig uw buren als u voor langere tijd uw woning verlaat. Dat maakt hen extra waakzaam en zorgt ervoor dat ze sneller alarm slaan als ze iets verdachts zien.

Wist u dat? U kunt uw afwezigheid melden aan de politie en hen vragen om tijdens uw vakantie toezicht te houden op uw woning. Meer informatie vindt u op deze website.

6. Blijf discreet (over uw vakantieplannen)

Zet geen waardevolle voorwerpen, zoals uw smartphone, laptop, tablet… in het zicht van voorbijgangers en vermijd berichten over uw afwezigheid op uw antwoordapparaat of sociale media.

7. Maak het inbrekers niet te gemakkelijk

Berg materiaal dat inbrekers zouden kunnen gebruiken, zoals een ladder of tuingereedschap op. Zaag boomtakken af waarlangs inbrekers gemakkelijk tot bij het raam op de eerste verdieping kunnen geraken.

8. Verstevig uw voordeur en uw ramen

Twee derde van de inbrekers slaan hun slag via de voordeur. Meestal staken ze hun poging als die na drie minuten vruchteloos blijkt. Een gepantserde IB3-veiligheidsdeur is een goede manier om hun poging zo lang mogelijk te laten duren. Ook een veiligheidsslot met meerdere punten (minimaal drie) vertraagt het werk van inbrekers.

Eén derde van de inbrekers forceert ramen om naar binnen te kunnen. Als u uw ramen vervangt, kies dan voor gelaagd glas. Dat is het enige dat voldoende bescherming biedt. Let erop dat het raam zelf stevig in het metselwerk verankerd is.

9. Beveilig uw garagepoort

Vaak zijn automatische garagepoorten uitgerust met een anti-optreksysteem. Bij mechanische poorten volstaat het om een gaatje te boren in de rail en hierin een slot te hangen dat ervoor zorgt dat de garage van buitenaf niet kan worden opengemaakt.

10. Bevestig een slot aan uw kelderraam

Haal een ketting door het rooster en hang er een slot aan. Let erop dat deze ketting goed aangespannen is, zodat inbrekers er geen kant mee op kunnen.

11. Doe een beroep op een diefstalpreventieadviseur

Een diefstalpreventieadviseur helpt u uw woning te beveiligen. Het gaat om een politieman of gemeenteambtenaar die specifiek is opgeleid voor diefstalpreventie. Hij komt gratis op huisbezoek en bekijkt samen met u uw woning. En geeft u neutraal en objectief advies over de te nemen maatregelen. Die aanbevelingen zijn trouwens niet verplicht.

Geïnteresseerd? Informeer u bij uw lokale pollie. Meer praktische veiligheidstips vindt u in de brochure Veilig wonen, een zaak van iedereen op de website www.besafe.be.

Tip: Zet zelf de eerste stap: wacht niet om u te beveiligen tot er bij u ingebroken wordt.

Bent u al verzekerd tegen inbraak?

Wist u dat bescherming tegen diefstal niet automatisch in uw brandverzekering is inbegrepen? Kijk daarom zeker even na of u wel tegen inbraak bent verzekerd. Met de optie Diefstal en vandalisme van de woningverzekering van Vivium zit u alvast goed. Deze dekt niet alleen inbraken in uw woning maar ook diefstal met geweld buitenshuis.

En wat als u bestolen wordt op vakantie?

Met de aanvullende waarborg ‘diefstal en vandalisme van de inhoud’ in de brand- of woningverzekering VIVIUM Woning bent u ook beschermd op vakantie. Deze waarborg verzekert u namelijk ook tegen diefstal als u met vakantie bent op hotel of in een vakantiewoning. Lees ook het artikel: Smartphone gestolen in uw hotelkamer of vakantiewoning

Meer weten over de brandverzekering van Vivium of de waarborg Diefstal en vandalisme van de inhoud? Uw makelaar vertelt u er graag alles over.

Bron: besafe.be

Meest gelezen