Keer terug
Vijf onmisbare accessoires of gadgets voor uw motor
Image of the blog article

Vijf onmisbare accessoires of gadgets voor uw motor

Rijdt u met de motor om vlotter op het werk te geraken, of om gezellig even uit te waaien? Het doel maakt niet uit, hier zijn alvast enkele handige motoraccessoires die u als motorrijder meer comfort en veiligheid bieden.

De juiste bandenspanning

Beginnen doen we met de manometer, een tool om de bandenspanning te meten.

Een te lage spanning leidt tot vroegtijdige slijtage van de banden, een hoger verbruik en slechter stuurgedrag (zwaar sturen). Bovendien loopt u het risico op oververhitte banden of een klapband!

Banden met een te hoge spanning zijn dan weer stijver en slechter voor de grip, vooral in bochten en tijdens het remmen!

Kortom: het controleren van de bandenspanning is in de eerste plaats een kwestie van veiligheid.De aanbevolen bandenspanning vindt u terug op de zijkant van de band of op het chassis, of in de handleiding van uw motorfiets. Dit zijn alvast de richtlijnen:

Voorband:

  • 125 cc: 2 bar
  • 500-600 cc: 2,2 bar
  • +600 cc: 2,5 bar

Achterband:

  • 125 cc: 2,2 bar
  • 500-600 cc: 2,5 bar
  • +600 cc: 2,8 tot 3 bar

Meet de spanning van uw (koude) banden elke 1.000 km of twee keer per maand.

Prijs: tussen 15 en 30 euro

Nooit meer zonder smartphone!

Tijdens een motortocht zonder smartphone komen te zitten is vervelend of zelfs ronduit gevaarlijk. Of u hem nu gebruikt voor de gps-functie of gewoon om bereikbaar te zijn en te kunnen bellen: de eenvoudigste oplossing is een externe batterij!

Er zijn kleine modellen verkrijgbaar die nauwelijks plaats innemen. Vergeet wel de kabel niet.

Prijs: tussen 20 en 40 euro

Nooit meer startproblemen!

Niets zo vervelend als een lege batterij wanneer u er helemaal klaar voor bent. Daar bestaat een simpel hulpmiddel voor: een motoracculader. Bovendien is die ook geschikt voor de accu van uw auto!

Prijs: tussen 25 en 80 euro

Blijf onderweg gehydrateerd

Het is volop zomer, dus een drinkrugzak is een levensbelangrijk accessoire dat uw leven redt wanneer u de baan op gaat bij warm weer!

Daar kan aardig wat in en via een slangetje kunt u drinken tijdens het rijden. Ze bestaan in alle maten, geschikt voor 2 tot zelfs 8 liter. De kleine modellen kunt u vullen met ijskoud water en onder uw vest schuiven. Zo blijft u fris!

Prijs: tussen 20 en 50 euro

Een gps-beschermengel die over u waakt

Tot slot mag ook de Liberty Rider niet ontbreken in deze lijst. Deze smartphone-app kan levens redden bij een ongeval.

De app heeft ook een gps-functie die u waarschuwt voor gevaarlijke bochten en waarmee uw vrienden en familieleden uw traject online kunnen volgen. Bovendien biedt deze app u toegang tot tal van roadbooks voor motorrijders!

Voor uw veiligheid detecteert Liberty Rider valpartijen (schokken en plotse veranderingen in snelheid) en start de app een alarmprocedure. Reageert u niet, dan belt de app voor u de hulpdiensten en stuurt ze de gps-gegevens door voor een snelle tussenkomst!

Prijs: de basisversie is gratis!
Controleer of uw verzekeraar u de premiumversie gratis aanbiedt!

Download Liberty Rider

 

Prijs: gratis

Meest gelezen