Keer terug
Medische Aansprakelijkheidsverzekering – een must voor zorgverleners

Medische Aansprakelijkheidsverzekering – een must voor zorgverleners

Als toegewijd zorgverlener weet u als geen ander welke risico’s er bij uw beroep komen kijken. Veeleisende patiënten, een hoge werkdruk, voortdurende vernieuwingen in technieken en producten, een wetgeving die onophoudend evolueert … uw beroep wordt er niet eenvoudiger op. Een fout is dan ook snel gemaakt. En dat kan zware financiële gevolgen hebben. Gelukkig kunt u zich nu beschermen met de medische aansprakelijkheidsverzekering van Vivium.

Meer schade-eisen voor medische fouten

Patiënten koesteren steeds hogere verwachtingen. Dat verhoogt voor u het risico op een, al dan niet gegronde, eis tot schadevergoeding voor een medische fout. Een slachtoffer van een medische fout of medisch ongeval beroept zich in dat geval op uw beroepsaansprakelijkheid. Gelukkig kunt u zich tegen zulke schade-eisen verzekeren.

Beroepsaansprakelijkheid voor medische fouten

Als u bij het uitoefenen van uw beroep een fout maakt, dan is er sprake van beroepsaansprakelijkheid. Een fout kan ontstaan door nalatigheid, vergissing, verzuim, verkeerd advies, of een foute handeling bij de uitvoering van een medische ingreep.

Enkele voorbeelden van mogelijke medische fouten:

  • Een huisarts negeert belangrijke signalen van zijn patiënt. De patiënt loopt hierdoor een dringende noodzakelijke behandeling mis en sterft.
  • Een verpleegster dient een foute injectie toe.
  • Een dierenarts vergeet bij een operatie de nodige antibiotica toe te dienen, waardoor het dier sterft door een infectie.

Waarom kiezen voor een beroepsaansprakelijkheidsverzekering?

Niet elke schade is het gevolg van een foute handeling van de zorgverstrekker. Daarom kijken we in eerste instantie na of de eis tot schadevergoeding gegrond is en of er wel effectief sprake is van een medische fout. Vivium staat u bij en verdedigt u de hele procedure.

Is de eis gegrond, dan betalen we de schadevergoeding uit.

Welke schade is verzekerd?

De vier belangrijkste waarborgen van Vivium Beroepsaansprakelijkheid voor Medische en Paramedische Beroepen:

  • Schade geleden door derden (patiënten of andere) door de zorgverlening. Naast lichamelijke letsels en materiële schade, verzekert Vivium ook de immateriële gevolgschade, bijvoorbeeld als een slachtoffer van een medische fout inkomensverlies lijdt als gevolg van een lichamelijk letsel.
  • Arces, een gespecialiseerde rechtsbijstandsverzekeraar, betaalt de kosten van de juridische bijstand bij een strafrechtprocedure (bij een aanklacht voor onvrijwillige slagen en verwondingen).
  • Beschadigt u per ongeluk een medisch instrumentdat u tijdelijk van een collega hebt geleend omdat het uwe defect is, dan vergoedt Vivium deze schade (tot 25.000 euro na aftrek van een vrijstelling).
  • Ook bij schade die geen rechtstreeks gevolg is van de zorgverlening, kunt u een beroep doen op Vivium. Bijvoorbeeld als een patiënt in de wachtzaal zich kwetst aan een gebrekkige stoel.

Vraag het aan uw makelaar

U bent als zorgverlener bezorgd over uw mogelijke beroepsaansprakelijkheid? U bent graag zeker dat ook andere risico’s optimaal verzekerd zijn? Contacteer dan snel uw makelaar. Hij kan u naast de verzekering Vivium Beroepsaansprakelijkheid voor Medische en Paramedische Beroepen nog andere oplossingen voorstellen op maat van uw persoonlijke professionele situatie.

Meest gelezen