Keer terug
Welke vergunningen en verzekeringen hebt u nodig voor een tuinkantoor?
Image of the blog article

Welke vergunningen en verzekeringen hebt u nodig voor een tuinkantoor?

Telewerk zit in de lift, maar niet iedereen heeft thuis een kamer op overschot die als kantoorruimte kan dienen. Voor wie plaats genoeg heeft in de tuin, is een tuinkantoor een aanlokkelijk alternatief met veel voordelen: zicht op groen, geen filestress, het gezin vlakbij en toch een aparte werkplek …

Bouwfirma’s, cash-and-carryzaken en doe-het-zelfketens spelen hierop in en bieden tuinkantoren aan in de vorm van prefab pakketten, containers of luxueuze mobiele units op maat. Ze worden gepromoot als een milieuvriendelijk en fiscaal interessant alternatief voor de bedrijfswagen.

Maar mag u zomaar een kantoor in uw tuin installeren? En hoe zit het dan met uw verzekeringen? In dit artikel beantwoorden de specialisten van Vivium vijf veelgestelde vragen over tuinkantoren.

Een tuinkantoor bouwen, mag dat zonder vergunning?

Neen, voor het bouwen of, als het om een mobiele unit gaat, plaatsen van een kantoor in uw tuin moet u overal in België een bouw- of omgevingsvergunning hebben. Voor bijgebouwen zoals tuinhuizen, serres of carports is dat meestal niet nodig als u de door uw gewest of gemeente voorgeschreven maximale oppervlakte, hoogte en afstand tot uw eigen woning en andere gebouwen respecteert.

Het verschil tussen een tuinkantoor en een tuinhuis of serre zit hem in de functie. Voor het bouwen van een woning hebt u altijd een vergunning nodig. Op zich is een tuinkantoor natuurlijk geen woning, maar omdat een kantoorfunctie wordt beschouwd als complementair aan wonen, geldt ook hier een vergunningsplicht.

Ons advies: leg uw tuinkantoorproject altijd eerst voor aan de bevoegde dienst van uw gemeente of stad.

U hebt een ongeluk tijdens het telewerken in uw tuinkantoor: geldt de arbeidsongevallenverzekering van uw werkgever?

U kunt uw tuinkantoor opgeven als telewerkplaats, net zoals elke andere locatie. De dekking arbeidsongevallen van uw werkgever zal in dat geval ook gelden in uw tuinkantoor, onder dezelfde voorwaarden als voor ‘normale’ telewerkplaatsen, inclusief de extra wettelijke vermoedens die werden gecreëerd in het voordeel van telewerker.

Is uw tuinkantoor automatisch mee gedekt in uw brandverzekering?

Dat hangt af van het systeem dat werd gebruikt voor het bepalen van de te verzekeren waarde van uw woning (evaluatierooster of andere methode) in uw brandverzekering.

Omdat een tuinkantoor de herbouwwaarde van uw woning verhoogt en er waarschijnlijk ook extra inhoud is bijgekomen, bekijkt u best samen met uw makelaar of de oorspronkelijke verzekerde waarde van uw woning moet worden aangepast. Zo vermijdt u onderverzekering en onaangename verrassingen bij schade.

Kunt u uw brandverzekering aanspreken bij inbraak of diefstal in uw tuinkantoor?

Bij Vivium kunt u bij uw brandverzekering een optionele waarborg diefstal afsluiten. Deze beschermt uw woning tegen diefstal en vandalisme. In deze waarborg is ook diefstal in bijgebouwen zonder interne verbinding met het hoofdgebouw (dus ook in uw tuinkantoor) gedekt op voorwaarde dat de dader erin is binnengedrongen door in te breken. De maximale vergoeding voor goederen in alle bijgebouwen samen bedraagt in dat geval 2 500 euro.

Als u de vergoedingslimieten (de maximum bedragen die we u uitbetalen) wilt verhogen, dan kunt u uw optionele waarborg Diefstal verder aanvullen met een Pack Diefstal Plus. Dit Pack geeft recht op een vergoeding tot 5 000 euro na een inbraak in uw tuinkantoor.

Let op: het antwoord op deze vraag kan variëren van maatschappij tot maatschappij en hangt ook af van het feit of uw brandverzekering een woning of een handelszaak dekt. Voor meer informatie hierover kunt u altijd terecht bij uw makelaar.

Wat als uw tuinkantoor schade veroorzaakt aan anderen?

Stel: een buurman komt u opzoeken in uw tuinkantoor en krijgt een losgewaaide dakpan op zijn hoofd. In de familiale verzekering van Vivium is uw eventuele aansprakelijkheid voor dit ongeluk gedekt en krijgt uw buurman een vergoeding voor de schade die hij leed.

In de algemene voorwaarden van uw contract staat namelijk dat er dekking is voor de schade veroorzaakt aan anderen door (het gedeelte van) het gebouw dat u betrekt als hoofdverblijfplaats, inclusief het deel dat u gebruikt voor kantooractiviteiten. Uw kantoor hoeft zich dus niet in uw hoofdverblijfplaats zelf te bevinden, maar het moet er wel deel van uitmaken.

Let op: als er brand uitbreekt in uw tuinkantoor, bijvoorbeeld door oververhitting van uw laptop, en het vuur beschadigt een boom of het tuinhuis van uw buren, dan kunnen zij hun schade verhalen bij uw brandverzekeraar. De lichamelijke letsels die uw buren oplopen, bijvoorbeeld als ze u komen helpen blussen, zijn gedekt in uw familiale verzekering.

Consulteer uw makelaar als u gaat bouwen of verbouwen

U overweegt een tuinkantoor te bouwen of plant een andere uitbreiding van uw woning? Dan is ook uw brandverzekering misschien aan een upgrade toe ... Om ook na een verbouwing voldoende verzekerd te blijven, neemt u best contact op met uw makelaar.   daarom zeker advies aan uw makelaar.

 

Bronnen: De Tijd

Meest gelezen