Keer terug
Wat houdt een beleggingsportefeuille in bij Vivium?
Image of the blog article

Wanneer u samen met uw makelaar uw persoonlijke portefeuille opmaakt, dan gebeurt dat op basis van uw risicoprofiel. Bij Vivium hebt u keuze uit 9 fondsen in totaal. Dat biedt hoge flexibiliteit zonder het overzicht te verliezen. Maar wat houdt dat aanbod precies in? We zetten het nodige voor u op een rij.

CORE en SATELLITE: kerngedeelte en aanvullend gedeelte

Bij Vivium bestaat een beleggingsportefeuille enerzijds uit een ‘CORE’- of kerngedeelte, dat anderzijds wordt aangevuld met een ‘SATELLITE’- of aanvullend gedeelte.

De CORE bestaat uit een van onze profielfondsen

Die sluiten naadloos aan op het MiFID-beleggersprofiel van u als klant: van zeer stabiele fondsen (laag risico) tot meer dynamische fondsen. Het gaat over de volgende vijf fondsen:

  1. Stability Fund
  2. Balanced-Low
  3. Balanced Fund
  4. Dynamic Fund
  5. Dynamic Multi Fund

Dankzij continu risicobeheer door de beheerder blijven deze fondsen ook in lijn met de bedoelde profielen.

Het opmaken van het SATELLITE-deel

Voor het opmaken van het SATELLITE-deel bieden we enkele alternatieve strategieën aan. Gaande van beleggen in themafondsen met een 100% blootstelling aan aandelen, passief beleggen, beleggen met impact of tijdelijk uit de markt stappen via een cashfonds.

Deze alternatieve strategieën kiezen vormen dé manier om een accent toe te voegen aan uw beleggersportefeuille. We stellen de verschillende mogelijkheden graag kort aan u voor:

Als klant wenst u te beleggen in: Aangeboden oplossing bij Vivium

Indicatie over de prestaties in het verleden (uitgedrukt via de Morningstar Rating)

Indicatie over het duurzaamheidsniveau van het fonds (uitgedrukt via de Morningstar Sustainability Rating) Vermogensbeheerder van het achterliggende fonds Fiches
Duurzame aandelen  Europe Sustainable Fund  ***** OOOO DPAM Fiche
Een tracker/ETF  Global Sustainable Equities ETF ***** OOOOO iShares (BlackRock) Fiche

Een duurzaam fonds dat sociale impact creëert 

FFG Global Flexible Sustainable Fund **** OOOO FFG Fiche 

 

Morningstar Rating (sterren): De Morningstar sterrenrating werd ontwikkeld om beleggers een snel inzicht te geven in hoe een beleggingsfonds in het verleden gepresteerd heeft, rekening houdende met het risico. Daarbij worden de voor risico gecorrigeerde rendementen vergeleken met soortgelijke fondsen in dezelfde Morningstar categorie.

Morningstar Sustainability Rating (wereldbollen): De Morningstar Sustainability Rating is bedoeld om te meten hoe goed de bedrijven binnen de portefeuilleposities van een fonds zijn het beheren van hun financieel materiële milieu-, sociale en bestuurlijke zaken, of ESG, risico's ten opzichte van de Morningstar Global Category-peers van het fonds. De Morningstar-duurzaamheidsbeoordeling wordt weergegeven door wereldbolpictogrammen waar Hoog is gelijk aan 5 bollen en Laag is gelijk aan 1 wereldbol.

Fiche: deze bevat onder andere historische rendementen en de samenstelling van het fonds.

Bovendien wordt er een cashfonds aangeboden. Dit voornamelijk om indien gewenst tijdelijk uit de markt te stappen of om geleidelijk in te stappen en grotere sommen te spreiden in de tijd.

Wist u dat? Bij Vivium kunt u gespreid instappen, dat wil zeggen met een maandelijks bedrag. Dat kan al vanaf 50 euro per maand. Zo hoeft u geen groter kapitaal opzij te hebben staan om toch te kunnen beleggen.

Duurzaam beleggen: een belangrijke doelstelling bij Vivium

Onze themafondsen Europe Sustainable Fund en FFG Global Flexible Sustainable Fund vallen beiden onder artikel 9 in kader van de EU-verordening voor meer transparantie over duurzame financiering. Anders gezegd: duurzaam beleggen behoort tot de doelstelling van deze fondsen.

Hoe dan ook staat duurzaamheid centraal in al uw beleggingen bij Vivium. Een doorgedreven ESG-integratie (Environment Social Governance) is dé basis voor alle fondsen die we aanbieden. Hiermee onderlijnen we onze overtuiging om enkel te beleggen in duurzame portefeuilles.

Ook ons indexfonds Global Sustainable Equities ETF kiest u voor een indexfonds dat ernaar streeft om het rendement te evenaren van de gevolgde index. Het gaat om een selectie van 380 aandelen/bedrijven, die een een sterk gedifferentieerde portefeuille opleveren met duurzaamheid als rode draad. Vandaag is Vivium overigens een van de weinige verzekeraars die zo’n ETF (ook wel tracker genoemd) aanbiedt.

Alle info over hoe Vivium duurzaamheidscriteria integreert in haar productaanbod vindt u bij ons duurzaamheidsbeleid.

Welke combinatie CORE en SATELLITE past perfect bij u?

Ontdek het samen met uw makelaar.

Meest gelezen