25 januari 2021
Een regelmatige controle van uw verwarmingsketel door een vakman is verplicht. Maar weet u ook hoe vaak? Huurder of verhuurder: wie is aan zet? Waarom kan een slecht onderhouden verwarmingsinstallatie voor CO-gevaar zorgen? En hoe herkent u een mogelijk CO-probleem in huis? We vroegen het aan onze experts in woning- en brandschade.
5 goede redenen voor een regelmatige controle van uw centrale verwarming
- De periodieke keuring van centrale verwarmingsketels door een erkend technicus is wettelijk verplicht in België.
- Uw cv-ketel gaat langer mee als u hem regelmatig laat nakijken. Bovendien is het risico op pannes vijf keer lager.
- U bespaart tot 10% op uw energiefactuur. Tijdens het onderhoud controleert uw technicus of de verbranding energiezuinig gebeurt. Zo blijft het rendement van uw ketel optimaal.
- U voorkomt CO-vergiftiging. CO of koolstofmonoxide is een gifgas dat ontstaat als de brandstof in uw ketel niet goed wordt verbrand, een probleem dat zich normaal niet stelt als uw verwarmingsinstallatie goed is geïnstalleerd en regelmatig wordt nagekeken.
- Een regelmatige onderhoudsbeurt is goed voor het milieu. De technicus zorgt ervoor dat uw ketel niet te veel brandstof verbruikt, controleert de uitstoot van de verbrandingsgassen en reinigt de afvoer ervan. Zo komen er minder schadelijke stoffen in de lucht terecht.
Hoe vaak moet u uw verwarmingsinstallatie laten nakijken?
Tijdens de keuring gaat de vakman na of uw installatie correct en veilig werkt, hij stelt ze goed af en controleert daarna of de verbranding milieuvriendelijk en energiezuinig gebeurt. In bepaalde gevallen moet u ook uw schoorsteen laten nakijken en reinigen, omdat de rookgassen hierlangs worden afgevoerd. De richtlijnen voor deze keuringen verschillen van gewest tot gewest en per type ketel.
U hebt een gasketel?
Als u in Vlaanderen woont, dan moet u uw ketel om de twee jaar laten keuren. Hebt u een verwarmingstoestel van het type B (dat gebruikt de omgevingslucht in uw huis voor de verbranding, zoals een klassieke vloerketel of een oudere wandketel)? Dan moet u ook uw schoorsteen tweejaarlijks laten vegen. Voor gasketels van het type C (het luchtdichte systeem van condensatieketels) is schoorsteenvegen niet verplicht. Op de website omgeving.vlaanderen.be vindt u een handige online verwarmingswijzer voor stooktoestellen. Aan de hand van enkele eenvoudige vragen over uw stookinstallatie bezorgt deze wijzer u een lijstje van de wettelijke verplichtingen en enkele aanbevelingen om uw woning veilig te verwarmen.
In het Brussels Hoofdstedelijk Gewest geldt een verplichte tweejaarlijkse EPB-Periodieke controle voor gasketels en gasboilers voor sanitair warm water. In Wallonië moeten gasketels met een vermogen van minder dan 100 kW om de drie jaar worden gecontroleerd, voor ketels met een hoger vermogen is dat om de twee jaar.
In het Brussels Hoofdstedelijk Gewest en in Wallonië is het vegen van de schoorsteen niet verplicht als u een gasketel hebt.
U hebt een stookolieketel?
Zowel in Vlaanderen, Brussel als Wallonië moeten stookolieketels jaarlijks worden onderhouden en gecontroleerd. De controle omvat:
- een nazicht van de algemene staat van uw ketel
- een reiniging van uw ketel
- een controle van de verluchting van de ruimte waarin uw ketel staat en van de aanvoer van verbrandingslucht
- een check van de verbrandingswaarden
- een controle en reiniging van de schoorsteen of rookgasafvoer.
U hebt een centraal stooktoestel op vaste brandstof (hout, pellets of steenkool)?
Overal in België is een jaarlijkse onderhoudsbeurt door een geschoolde vakman verplicht. Voor de controle en reiniging van uw schoorsteen of rookgasafvoerkanaal alleen mag u eventueel ook een beroep doen op een (niet-erkende) schoorsteenveger.
Alle brandstoffen: periodieke verwarmingsaudit en diagnostic approfondi
Om te kijken of oudere centrale stooktoestellen (alle brandstoffen) nog energie-efficiënt genoeg zijn, werd in Vlaanderen de verwarmingsaudit en in Wallonië de diagnostic approfondi in het leven geroepen. Vraag aan uw onderhoudstechnicus wanneer dit onderzoek bij u moet gebeuren en of hij dit samen met de gewone periodieke controle kan doen. Zo bespaart u tijd en geld.
Hoe zit het als u een woning (ver)huurt?
Als verhuurder moet u ervoor zorgen dat de verwarmingsinstallatie van uw pand veilig en goed functioneert en dat deze bij aanvang van het huurcontract gekeurd of onderhouden ter beschikking wordt gesteld.
De periodieke keuring en het onderhoud van de cv-ketel worden als kleine herstelwerken beschouwd en zijn in regel ten laste van de huurder omdat hij de gebruiker is.
Huurt u een woning? Dan kijkt u best even het huurcontract na. In sommige gevallen zorgt de verhuurder zelf voor de keuring.
Wat als u geen zorg draagt voor uw verwarmingsinstallatie?
Als u uw verwarmingsinstallatie niet onderhoudt, verhoogt u de kans op brand, ontploffing of waterschade in uw woning. Maar risico nummer één is CO-vergiftiging. Elk jaar eist dit gifgas in ons land nog duizend onnodige slachtoffers, waarvan 2 tot 3% sterft.
Wat is de link met uw verwarmingsinstallatie? Wel, als die niet correct wordt afgesteld en onderhouden of als er een probleem is met de aanvoer van zuurstof of de afvoer van de verbrandingsgassen, dan kan de brandstof (gas, mazout, …) niet optimaal verbranden. Als gevolg daarvan ontstaat er koolstofmonoxide (of CO). Ook sierhaarden, pelletkachels, warmwatertoestellen of apparaten voor bijverwarming kunnen CO-gevaar opleveren.
CO is een onzichtbaar, reukloos en smaakloos gas. Het verdrijft de zuurstof uit het bloed van zijn slachtoffers, die stikken terwijl ze ademen, vaak met fatale afloop voor wie nietsvermoedend ligt te slapen. Vooral kinderen zijn heel gevoelig voor deze sluipmoordenaar.
Hoe herkent u een mogelijk CO-probleem in huis?
Mogelijke CO-problemen herkent u onder andere aan:
- de geur van verbrand stof, veroorzaakt door andere chemische stoffen die vrijkomen door een slechte verbranding
- abnormale vochtigheid in huis
- condensatie op de ruiten
- het loskomen van behangpapier
- roetafzetting rond gasgeisers op de muur of plafond
- gele in plaats van blauwe vlammen of abnormaal grote vlammen in uw gasgeiser
- het afschilferen van de verf boven uw verwarmingstoestel.
Wat zijn de lichamelijke symptomen van een CO-vergiftiging?
De lichamelijke symptomen van een CO-vergiftiging zijn hoofdpijn, duizeligheid, kortademigheid, oorsuizen, het zien van vlekken voor de ogen, misselijkheid en bij kinderen vaak buikpijn. Deze symptomen treden gewoonlijk op bij meerdere huisgenoten tegelijk.
Gelukkig kunt u een CO-vergiftiging gemakkelijk voorkomen als u:
- uw verwarmingstoestellen en waterverwarmers laat installeren en op tijd onderhouden door een erkend vakman
- uw hele woning regelmatig verlucht, vooral de kamers met een kachel of waterverwarmer
- oplet met toestellen die niet aangesloten zijn op een schoorsteen, zoals terrasverwarmers op butaangas of mobiele petroleumkachels.
De beste garantie voor jarenlang woonplezier
Huurder, verhuurder of bewoner van een eigen huis of appartement? Bij Vivium stemt u uw brandverzekering af op uw woonbehoeften en kunt u bij schade rekenen op de hulp en goede raad van uw makelaar.
Bronnen: Engie, het KMI en team Claims van Vivium