10 februari 2021
U hebt of overweegt een tweede verblijf aan de kust: welke verzekeringen sluit u best af? Welke andere kosten zijn er nog? En wat als u gaat verhuren? Hierbij enkele veelgestelde vragen, voor u beantwoord door de specialisten van Vivium.
Ondanks corona 4,4% meer vastgoed verkocht aan zee dan in 2019, hoe komt dat?
Sinds de uitbraak van corona ziet de vastgoedsector in ons land een rush op woningen met een eigen tuin of (ruim) terras. Ook tweede verblijven in eigen land worden meer verkocht, vooral aan de kust. Want ondanks de beperkte bezichtigingsmogelijkheden in deze periode, noteerden onze kustgemeenten eind oktober 2020 toch 4,4% meer vastgoedtransacties dan in 2019.
De verklaring hiervoor? Heel wat landgenoten droomden al even van een eigen stek aan zee en die droom proberen ze nu ook waar te maken. Maar omdat een vakantiewoning in de eerste plaats voor ontspanning moet zorgen, is het belangrijk om op voorhand toch even stil te staan bij de verzekeringen en andere kosten die daarbij komen kijken.
Een vakantiewoning aan de Belgische kust: welke kosten wachten u na de aankoop?
Naast de prijs voor de aankoop en de klassieke kosten die daarmee gepaard gaan (hypotheek, registratie of btw, akte …), zijn er ook enkele jaarlijks terugkerende uitgaven die u moet incalculeren.
Enkele voorbeelden:
- Roerende voorheffing: berekend op het kadastraal inkomen (KI) van uw woning en afhankelijk van de gemeente waarin uw verblijf is gelegen. Basistarief in Vlaanderen is 3,97%, maar dit wordt verhoogd met gemeentelijke en provinciale opcentiemen.
- Personenbelasting: uw eerste woning is meestal vrijgesteld van personenbelasting, uw tweede verblijf is dat niet. Daarom moet u, ook als u uw woning niet verhuurt, uw KI invullen in uw jaarlijkse aangifte. Het belastbare bedrag is het geïndexeerde kadastraal inkomen, verhoogd met 40%. Interesten voor de financiering van uw tweede woning kunnen wel fiscaal in mindering worden gebracht.
- Tweedeverblijfstaks: zo’n 400 à 1.000 euro per jaar.
- Provinciale taks: in 2021 is dat 128 euro voor een tweede verblijf aan de kust.
- Milieubelasting: een forfaitair bedrag, verschillend per kustgemeente.
- Gemeenschappelijke kosten: onderhoud, syndicus …
Natuurlijk wilt u uw verblijf aan zee ook goed beschermen tegen allerlei mogelijke schade. Uw makelaar kan u hierbij helpen en vertelt u wat dit op jaarbasis kost. Alvast een overzicht.
Moet u een brand- en diefstalverzekering afsluiten voor uw tweede verblijf?
Niet alleen voor uw eerste woning, maar ook voor uw pied-à-terre (of à-mer …) is een brandverzekering onmisbaar.
Omdat de brandverzekering van uw hoofdverblijf niet geldt voor een tweede woning, sluit u voor uw stulpje aan zee best een aparte brandverzekering af, die u aanvult met een verzekering tegen diefstal en vandalisme. Want zeker als u uw vakantiewoning niet het hele jaar door gebruikt, verhoogt het risico op ongewenst bezoek ...
Extra tips:
- Denk aan extra beveiligingsmiddelen zoals veiligheidssloten, extra bescherming van ramen en deuren of een alarmsysteem.
- Vergeet geen rookdetectoren te installeren in uw vakantiewoning, liefst een op elke verdieping. Dit is verplicht als u uw woning ook gaat verhuren.
- Laat uw tweede woning nooit een lange periode onbeheerd achter: ga af en toe een kijkje nemen.
Uw vakantiehuisje of -appartement af en toe te verhuren: hoe zit dat met uw verzekering?
Uw tweede verblijf aan de Noordzee te huur aanbieden? Sinds 1 januari 2019 moeten verhuurders in Vlaanderen een verzekering afsluiten voor brand- en waterschade voor de woning die ze verhuren.
Als uw huurder verzekerd is bij Vivium, dan kunt u alvast op beide oren slapen. In dat geval dekt zijn verzekering niet alleen brand- en waterschade, maar onder andere ook glasbraak in de woning die hij of zij huurt.
Goed om te weten:
- U nodigt uw familie of vrienden uit om samen een weekend door te brengen in uw vakantiewoning als ‘gast’ (en u vraagt daar geen geld voor)? Dan zijn zij voor die periode mee verzekerd in uw brandverzekering.
- U overweegt uw tweede verblijf te verhuren via airbnb? Vraag zeker aan uw makelaar om uw brandverzekering aan te passen aan uw verhuurplannen. Vergeet niet dat er andere regels gelden voor logies met of zonder maaltijden!
- In Wallonië en Brussel zijn er andere verzekeringsverplichtingen voor de huur en verhuur van woningen. Ook hier: vraag uw makelaar om raad vóór u uw vakantiehuisje in de Ardennen te huur aanbiedt!
Een blokpolis: wat is dat?
Een appartement aan zee te kopen? In een gebouw is er meestal een blokpolis die het gebouw en de gemeenschappelijke delen verzekert. Iedere individuele eigenaar is verplicht om die mee te ondertekenen.
De blokpolis dekt alle delen die vastzitten aan het gebouw zoals keukens, deuren en vloeren. Persoonlijke bezittingen zoals uw meubels, kunstwerken of kleding zijn niet verzekerd. Vaak houdt de blokpolis ook alleen maar rekening met de standaardafwerking van een appartement.
U hebt een wat exclusievere keuken, een luxueus afgewerkte badkamer of speciale ramen of deuren? Dan loopt u het gevaar onderverzekerd te zijn. Uw makelaar bekijkt graag samen met u of uw verzekering moet worden aangepast.
Is het zwembad en de tuin van uw vakantiewoning verzekerd?
Uw tweede thuis heeft een zwembad en/of een fraai aangelegde tuin? In een gewone brandverzekering is er geen (of heel beperkte) dekking voor schade aan uw zwembad. Dat geldt trouwens ook voor uw planten, zonnetent, terrasafsluitingen of andere voorwerpen van uw inboedel die zich buiten bevinden.
Met het Pack Tuin, een aanvullende uitbreiding op de verzekering VIVIUM Woning, beschermt u uw buitenruimte optimaal. Vraag ernaar bij uw makelaar.