Keer terug
Eerste Europese dag tegen woninginbraken
Image of the blog article

Eerste Europese dag tegen woninginbraken

Op woensdag 19 juni vindt de eerste editie van de Europese dag tegen inbraken plaats. Het initiatief komt van het European Crime Prevention Network (EUCPN). Twaalf Europese landen, waaronder België, nemen deel aan de campagne. Het thema van de Europese dag is het veilig op vakantie vertrekken en wat u kunt doen om de veiligheid rond uw woning te vergroten.

Veilig op vakantie vertrekken

Een goed beveiligingsplan bestaat uit een combinatie van sociale, elektronische, mechanische en organisatorische maatregelen. Hierbij alvast enkele eenvoudige preventietips van Assuralia:

Doe alsof u thuis bent

  • Laat geen afwezigheidsbericht achter op uw deur.
  • Laat ook op Facebook, Twitter of uw blog niet weten dat u op reis vertrekt. Let op met updates die laten weten dat u ver weg bent.
  • Stop thuisleveringen van uw aankopen op internet.
  • Hetzelfde geldt ook voor uw antwoordapparaat. Ga na of u uw vaste lijn kunt doorschakelen naar uw gsm of een ander toestel.
  • Werk met tijdschakelaars voor de verlichting.
  • Laat beplanting onderhouden en zichtbare grasperken maaien.
  • Laat aan uw vertrouwenspersonen weten dat u op vakantie bent en voor hoelang. U kunt hen vragen om de brievenbus leeg te maken en af en toe de rolluiken op en neer te laten.
  • Wees discreet wanneer u vertrekt.
  • Breng uw gegevens aan op de binnenkant van uw bagage in plaats van aan de buitenkant.

Meer tips, vindt u in deze checklist. Ook op deze website van de politie en op www.1dagniet.be vindt u heel wat nuttige preventietips.

Van 17 tot 23 juni: preventie-initiatieven in heel België

Naar aanleiding van de Europese dag tegen woninginbraken, vinden er ook in ons land een aantal preventie-initiatieven plaats. Enkele voorbeelden:

  • Op 11 juni 2019 wordt een infoavond georganiseerd voor de opstart van een nieuwe BIN (buurtinformatienetwerk) in Erpe-Mere (Aaigem). Folders worden aangeboden en de diefstalpreventieadviseur geeft een uiteenzetting.
  • Op 14 juni vindt u op de wekelijkse markt in Blankenberge meer informatie over diefstal en brandpreventie. Naast de preventiedienst zijn ook brandpreventieadviseurs aanwezig.
  • Op 19 juni houdt de diefstalpreventieadviseur een preventiewandeling in de inbraakgevoelige straten in Zwijndrecht. Elke woning krijgt een infopakket in de brievenbus. Als een woning niet voldoende inbraak-proof lijkt wordt er een groen voetje achtergelaten met de opmerkingen.

Op www.1dagniet.be vindt u het volledige overzicht van de sensibiliseringsinitiatieven in uw buurt.

Gratis bezoek van preventieadviseur

Naast een overzicht van alle preventie-initiatieven in België biedt de website www.1dagniet.be ook heel wat nuttige informatie. Bovendien kunt u via de site een gratis app downloaden voor het beveiligen van uw appartement of woning. En wist u al dat u een gratis bezoek van een preventieadviseur kunt aanvragen? Dat is vaak een politieman of gemeenteambtenaar die specifiek is opgeleid voor diefstalpreventie. Hij komt gratis uw woning controleren en geeft advies over de maatregelen die u kunt nemen.

Bent u verzekerd tegen inbraak?

Wist u dat bescherming tegen diefstal niet systematisch in uw brandverzekering inbegrepen is? Kijk daarom na of u wel degelijk tegen inbraak verzekerd bent. De optie Diefstal en vandalisme van de brandverzekering VIVIUM Woning dekt niet alleen inbraken in uw woning maar ook diefstal met geweld buitenshuis. Uw makelaar vertelt u er graag meer over.

Meest gelezen