Domiciliering starten, wijzigen of stoppen

Vroeger kon u alleen bij de bank een domiciliëring starten, wijzigen of stoppen. In oktober 2013 is Vivium overgestapt naar de nieuwe Europese SEPA-domiciliëring. Sindsdien kunt u voor het regelen van uw domiciliëringen rechtstreeks bij Vivium terecht.

Wat wilt u doen?

1. Nieuwe domiciliëring starten

Vul dit document in en stuur het ondergetekend terug, per post of per e-mail, naar het adres vermeld in het document. U kunt ook uw makelaar contacteren, of Vivium op:

  • 03 244 66 19 voor een domiciliëring bij uw schadeverzekering (o.a. Auto, Woning, ...);
  • 03 244 40 44 voor een domiciliëring bij uw levensverzekeringscontract (o.a. Pensioensparen, VAPZ, ...)

2. Bestaande domiciliëring wijzigen

Een bestaande domiciliëring wijzigen is enkel nodig als het rekeningnummer of als de titularis van de rekening wijzigt. Het hoeft bijvoorbeeld niet als u verhuisd bent en een nieuw postadres hebt.
Om een bestaande domiciliëring te wijzigen, moet u een nieuw Europese SEPA domiciliëringsmandaat ondertekenen. U kunt uw makelaar contacteren, of Vivium:

3. Bestaande domiciliëring stoppen

Gelieve een e-mail te sturen naar mandatea-nonlife@vivium.be (voor een stopzetting bij een schadeverzekering) of mandatea-life@vivium.be (voor een stopzetting bij een levensverzekeringscontract) of een brief naar Vivium, Desguinlei 92, 2018 Antwerpen. Vermeld het polisnummer of het refertenummer van het domiciliëringsmandaat.
Uw aanvraag zal onderzocht worden in functie van uw verzekeringscontract. Een aanpassing van uw contract kan nodig zijn indien het een contract met verplichte domiciliëring betreft.

 

Wat is SEPA?

SEPA staat voor Single European Payments Area en moet het Europese betaalverkeer harmoniseren. Zo gebeuren betalingen naar het buitenland straks even veilig, goedkoop, vlot en snel als binnenlandse. De Europese domiciliëring (ook ‘SEPA Direct Debit' genoemd) is de laatste fase binnen dat proces.

Belgische domiciliëring dooft uit

De Europese domiciliëring bestaat al sinds einde 2009. Tot nu toe liepen de Europese en de nationale systemen gewoon naast elkaar. Op 1 februari 2014 dooft het nationale systeem uit en dan moeten alle Belgische domiciliëringen omgezet zijn in Europese.

Vivium beheert voortaan zelf domiciliëring

Bij de Europese domiciliëring beheren de begunstigden de domiciliëringsmandaten. U moet dus niet meer bij de bank een domiciliëring openen, wijzigen of stopzetten, maar gewoon rechtstreeks bij Vivium.

Overstap naar SEPA-domiciliëring

Voor de meeste klanten gebeurt die omzetting naar de SEPA-domiciliëring volledig automatisch, in oktober 2013. Vivium deelt u uw nieuwe SEPA-domiciliëringsnummer mee bij de eerstvolgende aankondiging van betaling van uw premie via domiciliëring.

Nog vragen?

Hebt u nog vragen over de Europese domiciliëring? Op www.sepabelgium.bevindt u alle informatie over SEPA. Voor vragen over de omzetting van uw domiciliëringen VIVIUM kunt u ook steeds terecht bij uw makelaar.