Keer terug
Vastgoedfinanciering via een voorschot op uw pensioen
Image of the blog article

Uw vastgoedproject kan werkelijkheid worden dankzij een voorschot op uw aanvullend pensioen

U droomt al een hele tijd van dat vissershuis in de Algarve waar u uw oude dag wilt doorbrengen... Dan hebben we goed nieuws voor u: u hoeft niet meer te wachten tot uw pensioen om het te kopen!

Als zelfstandige met een vennootschap kunt u namelijk de reserves die u in het kader van een tweedepijlerpensioenplan hebt opgebouwd, gebruiken om de aankoop of renovatie van een privévastgoed te financieren. Dat geldt zowel voor uw eigen woning als voor beleggingspanden, waar dan ook in de Europese economische ruimte.

Hoe gaat u te werk? 

Een van de oplossingen is dat u een deel van de opgebouwde reserves in uw aanvullend pensioencontract als voorschot opneemt. Uw contract loopt gewoon door en u blijft ondertussen uw aanvullend pensioen opbouwen.

Deze formule is fiscaal voordelig en is over het algemeen de beste optie vanuit financieel oogpunt op korte en lange termijn.

Wat zijn de voordelen van deze formule?

Die zijn talrijk:

  • Als bedrijfsleider van uw vennootschap maakt u volledig conform de belastingwetgeving geld over van uw bedrijf naar uw privévermogen.
  • Het geld is onmiddellijk beschikbaar.
  • Er is geen sprake van notariskosten noch van registratierechten: uw vervroegde uitbetaling wordt geregeld via een onderhandse akte.
  • Er is geen bewijs van solvabiliteit nodig: u kunt een voorschot opnemen wanneer u dat nodig hebt.
  • U betaalt minder belastingen: onder bepaalde voorwaarden is de belastbare grondslag op de eindvervaldag lager.
  • U kunt uw bedrag op elk moment kosteloos vervroegd aflossen. Dit betekent dat u aan het einde van uw contract weer op uw volledige pensioenkapitaal kunt rekenen!

En bovendien …

Tijdens de periode dat u van het voorschot (de lening) geniet, betaalt u enkel een beperkt bedrag aan rente op het opgenomen bedrag. Of u kunt ervoor kiezen om de rente automatisch te laten verrekenen via de reserve in uw contract.

Is dit alleen voor zelfstandigen?

Nee, deze mogelijkheid beperkt zich niet tot zelfstandigen. Op uw langetermijnsparen, de tweede populairste vorm van fiscaal voordelige pensioenreserves opbouwen na het pensioensparen, kunt u ook een voorschot  nemen om uw plannen nu te realiseren. Dit voordeel opent voor iedereen de deur naar interessante vastgoedfinancieringen.

Wilt u uw extralegaal pensioen inzetten voor uw vastgoedproject? 

Vivium biedt u concurrerende formules op maat, uitgaande van uw persoonlijke situatie en uw verwachtingen. Praat erover met uw makelaar.

Meest gelezen