Keer terug
De 10 leukste musea en tentoonstellingen van het moment
Image of the blog article

Zin om uw gedachten te verzetten met een cultureel uitje? Goed nieuws: de musea zijn eindelijk weer open! Ontdek onze selectie musea en niet te missen tentoonstellingen, voor jong en oud en helemaal coronaproof. 

1. Voor de fotofanaten: twee opmerkelijke tentoonstellingen in het Musée de la Photographie in Charleroi

Twee tentoonstellingen van Debi Cornwall en Peter H. Waterschoot, even opmerkelijk als verschillend, tonen hoe een beeld kan spreken over wat het niet toont.

Debi Cornwall slaagt erin om een ijzig en scherpzinnig geheel van beelden van Guantanamo samen te stellen.

Peter H. Waterschoot is dan de fotograaf van de onpersoonlijke plaatsen waar soms nog menselijke sporen aanwezig zijn. Hij maakte een reeks bevreemdende beelden, tegelijk zacht en verontrustend.

2. Voor modeliefhebbers: 'Masculinities' in het Mode & Kant Museum in Brussel

Van de 'grote mannelijke verzaking' aan het einde van de 18e eeuw tot de androgyne mode van 2020, deze expo schetst de geschiedenis van de mannelijke garderobe aan de hand van een honderdtal archiefstukken.

 • Wanneer? Van 28 augustus 2020 tot 13 juni 2021.
 • Waar? Mode & Kant Museum - Violetstraat 12, 1000 Brussel.
 • Prijs? 8 euro.

3. 'Belgisch Design Belge' in het Design Museum in Brussel

Deze expo werd ontworpen als een laboratorium in de vorm van pop-ups die elkaar chronologisch opvolgen. Hij belicht de rijke geschiedenis en de toppers van het moderne en hedendaagse Belgische design en combineert stukken uit de permanente collectie en selecties van Belgische privécollecties.

 • Wanneer? Van 30 september 2020 tot 3 oktober 2021.
 • Waar? Design Museum - Belgiëplein, 1020 Brussel.
 • Prijs? 10 euro.

4. Ensor in Oostende

 • Het James Ensorhuis

Oostende is de ideale plek om in de voetsporen te stappen van de pionier van de Belgische moderne kunst. Het James Ensorhuis, een eerbetoon aan de kunstenaar, draagt niet alleen zijn naam, maar is ook de plaats waar hij tot aan zijn dood in 1949 heeft gewoond en gewerkt.

Meer info.

 • Mu.ZEE

Bewonder de meesterwerken van de twee topmeesters uit Oostende in de Ensor- en Spilliaertvleugels.

Info & tickets.

5. In urban modus: 'Kunst bewoont de stad #2' in Bergen

Kunst blijft niet beperkt tot de vier muren van een museum. In Bergen verspreidt de streetart zich over de hele stad,  langs een artistiek parcours met monumentale muurschilderingen. Een heus openluchtmuseum voor groot en klein.

 • Wanneer? Altijd.
 • Waar? In Bergen, het parcours is beschikbaar op visitmons.be.
 • Prijs? Gratis.

Op stap met de kinderen? Hier zijn enkele museumideetjes voor de kids, de perfecte mix van cultuur en plezier:

6. Chocolate Nation in Antwerpen

Kom alles te weten over de geschiedenis van de Belgische chocolade via leuke licht- en klankvoorstellingen in de verschillende themazalen. Neem uw kids mee op een chocoladereis!

7. Museum voor Natuurwetenschappen in Brussel

Een klassieker. Ontdek de dino's van Europa, reis terug in de tijd, waag een duik met de gigantische zeeleguanen van Kreta en speel zelf archeoloog op zoek naar dinoskeletten. Dolle pret gegarandeerd!

8. Stripmuseum in Brussel

Voor de jonge (en oudere) lezers die meer willen weten over de geschiedenis van Kuifje en de Smurfen is dit de ideale plek om op avontuur te gaan in een wereld van ongelimiteerde creativiteit.

9. Hergé Museum in Louvain-La-Neuve

Een boeiende duik in het leven en werk van de geestelijke vader van Kuifje en Bobbie. Voor de kids worden er interactieve spelletjes georganiseerd.

 • Adres: Rue du Labrador 26, 1348 Louvain-la-Neuve.
 • Reserveer uw tickets op www.museeherge.com.

10. Technopolis in Mechelen

Schuilt er een ingenieur of uitvinder in uw kind? Benieuwd hoe lasers werken? Sporten in augmented reality? De ideale plek om al spelend te leren.

 

Vivium wenst u mooie en cultureel verrijkende momenten!

Meest gelezen