Keer terug
www.mypension.be nu ook voor zelfstandigen

www.mypension.be nu ook voor zelfstandigen

Voortaan is de pensioenwebsite www.mypension.be ook toegankelijk voor zelfstandigen. U kunt er uw loopbaandossier raadplegen, en vanaf volgend jaar berekenen op hoeveel pensioen u recht hebt.

Pensioenwebsite mypension.be

www.mypension.be is een initiatief van de federale overheid. De website toont uw loopbaangegevens in detail. Zo kunt u bekijken hoeveel dagen u per kalenderjaar gewerkt hebt, wat uw officiële inkomen was en wanneer u ten vroegste met pensioen kunt gaan. Eventuele onvolledigheden kunt u via de website melden.

Toegang met uw identiteitskaart of een token

Om toegang te krijgen tot de site hebt u een eID-kaartlezer nodig of een token. Het token kunt u aanvragen via de CSAM-website, de toegangspoort tot de onlinediensten van de overheid. Daar kunt u een profiel aanmaken en uw officiële token aanvragen.

Wettelijk pensioen berekenen

Vanaf volgend jaar toont www.mypension.be ook hoeveel pensioen u zult krijgen. In 2016 wordt de website uitgebreid met een simulatiemodule. Op elk ogenblik van uw loopbaan, ongeacht uw leeftijd, kunt u dan berekenen wat u al hebt opgebouwd aan pensioenrechten.

Loopbaankeuzes simuleren

Vanaf 2017 zou u zelfs kunnen simuleren welke financiële gevolgen bepaalde loopbaankeuzes hebben op uw wettelijk pensioen. Denk maar aan deeltijds werken, of veranderen van statuut van zelfstandige naar werknemer.

Zorg voor een aanvullend pensioen

Maar als zelfstandige weet u zo al dat zelf sparen voor een aanvullend pensioen noodzakelijk is. Het gemiddeld wettelijk pensioen van een zelfstandige is immers ruim onvoldoende om een comfortabel leven te leiden.

VAPZ: vraag advies aan uw makelaar

Voor zelfstandigen is een Vrij Aanvullend Pensioen voor Zelfstandigen (VAPZ) één van de fiscaal meest interessante opties. Zo bouwt u een bijkomend pensioen op én bespaart u tegelijk op uw fiscale en sociale lasten. Uw makelaar vertelt u er graag meer over.

Meest gelezen