Keer terug
Fiscaal maximum VAPZ 2020 bedraagt 3 291,30 euro
Image of the blog article

Het VAPZ (vrij aanvullend pensioen voor zelfstandigen) is voor zelfstandigen nog steeds de meest interessante manier om te sparen voor het pensioen. Het maximumbedrag dat u voor 2020 kunt storten is 3 291,30 euro.

VAPZ: sparen voor een hoger pensioen, met nu fiscale voordelen

Het VAPZ is dé manier bij uitstek om fiscaal voordelig voor uw pensioen te sparen. U vult niet alleen uw wettelijk pensioen aan, de premies zijn bovendien ook aftrekbaar als beroepskost. Zo boekt u minder belastbare winst en moet u dus ook minder sociale bijdragen betalen.

Maximumpremie VAPZ en Sociaal VAPZ

Maximaal mag u 8,17% van uw geherwaardeerd netto belastbaar beroepsinkomen van drie jaar terug (2017) storten voor uw VAPZ. De absolute bovengrens is voor 2020 vastgelegd op 3 291,30 euro. Voor een Sociaal VAPZ, dat ook een stuk sociale bescherming biedt, bedraagt de premie maximaal 9,40% van het beroepsinkomen, met voor 2020 als maximale bovengrens 3 786,81 euro. De minimumpremie VAPZ blijft 100 euro.

Leeftijd VAPZ opnemen is verhoogd

De spelregels voor het tijdstip van opname of uitkering van uw VAPZ wijzigden vanaf 2016.

  • De eindleeftijd van een VAPZ is de voorziene einddatum bij het afsluiten van het contract. Vanaf 1 januari 2016 mag de eindleeftijd van nieuwe VAPZ-contracten ten vroegste op de wettelijke pensioenleeftijd liggen.
  • De uitkeringsleeftijd is de leeftijd waarop u het gespaarde kapitaal opneemt. Deze hangt voortaan af van het moment waarop u aanspraak kunt maken op een wettelijk pensioen, en dat zowel voor oude als nieuwe pensioenplannen. Op het ogenblik van effectieve wettelijke pensionering is de verzekeraar bovendien verplicht het pensioenkapitaal uit te keren.

Advies nodig?

Wilt u weten hoeveel belastingen u kunt besparen dankzij een VAPZ? Vraag advies aan een makelaar in uw buurt. Hij helpt u graag verder.

Meest gelezen