05/12/2017: Het actuele pensioenlandschap en de oplossingen

 

 

Naar aanleiding van de recente regeringsmaatregelen rond het pensioensparen en de pensioenplannen voor zelfstandigen vloeit dezer dagen heel wat inkt in de pers. Richard Grevendonk vertelt meer over de evoluties in het pensioenlandschap en de aanvullende pensioenproducten. 

07/11/2017: Tak 23 pensioensparen: onbekend = onbemind?

 

 

Pensioensparen bestaat dit jaar dertig jaar en is een groot succes. Zowat 2,5 miljoen Belgen doen aan pensioensparen via een pensioenspaarfonds of een spaarverzekering tak 21 en/of tak 23. Paul Vanderveken, onze pensioenspecialist, legt uit wat de verschillen zijn tussen beide producten en wat het voordeel is van een combinatie tak 21/tak 23. 

 

20/11/2015: Gebruik uw aanvullend pensioen voor de financiering van uw vastgoed

 

 

Van plan om een huis te kopen of te renoveren? Waarschijnlijk denkt u eerst aan een hypotheek. Maar wist u dat u voor de financiering van de bouw of aankoop van een stuk vastgoed uw VAPZ of IPT kan gebruiken? Uw aanvullend pensioen gebruiken voor de financiering van uw vastgoed is minstens zo interessant als een hypotheek. Lees er hier meer over.

13/11/2015: Uw zaak blijft zijn omzet halen, ook als u buiten strijd bent

 

 

U hebt een eigen bedrijf en u krijgt een ongeval of ziekte waardoor u lange tijd buiten strijd bent? Niet alleen uw inkomen krijgt dan een zware knauw, ook de omzet van uw zaak zal waarschijnlijk fiks teruglopen. Met een Omzetverzekering kunt u zich hier tegen beschermen. Deze verzekering zorgt er voor dat de omzet van uw bedrijf wordt veiliggesteld als u als bedrijfsleider door ziekte of een ongeval niet kunt werken. Lees er meer over :

6/11/2015: Bescherm uw inkomen tegen arbeidsongeschiktheid

 

 

Een zelfstandige die ziek wordt of een ongeval krijgt, ontvangt de eerste maand helemaal niets van de sociale zekerheid. U krijgt daarna als alleenstaande zelfstandige nog geen 1.100 euro per maand. En als gezinshoofd met gezinslast moet u met amper 1.500 euro rondkomen. Anders gezegd: u kunt het zich als zelfstandige niet permitteren lange tijd buiten strijd te zijn.

Via een verzekering Gewaarborgd Inkomen kunt u ervoor zorgen dat u, indien u arbeidsongeschikt wordt, een maandelijkse uitkering ontvangt bovenop de wettelijke tussenkomst van de mutualiteit.

Lees ook:

 

30/10/2015: Bescherm uw gezin en uw zaak na uw overlijden en vermijd financiële problemen

 

 

Hebt u er al eens bij stilgestaan hoe het met uw zaak en familie verder moet na uw overlijden? Met één inkomen een gezin onderhouden, is niet vanzelfsprekend. Gelukkig zijn er verschillende manieren om u hier tegen te beschermen. Denk aan een tijdelijke overlijdensverzekering of een waarborg Overlijden die u toevoegt aan uw VAPZ of IPT. Lees er meer over:

 

23/10/2015: Gebruik uw RIZIV-toelage voor een Sociaal VAPZ en/of een Gewaarborgd Inkomen

 

Bent u een geconventioneerd dokter, tandarts, apotheker of kinesitherapeut? Dan kunt u de jaarlijkse toelage van het RIZIV gebruiken voor een verzekering Gewaarborgd Inkomen of Sociaal VAPZ. Zo spaart u een mooi pensioen bijeen  of beschermt u zichzelf tegen inkomstenverlies na een ongeval of ziekte. U betaalt zelf geen premies voor die bescherming. Dat doet het RIZIV in uw plaats. Lees ook:

16/10/2015: Het (sociaal) VAPZ: de meest fiscaalvriendelijke manier om uw pensioen op te bouwen

 

Met een VAPZ (Vrij Aanvullend Pensioen voor Zelfstandigen) zet u elk jaar een som opzij naar keuze en geniet op pensioenleeftijd van een mooi kapitaal. Bovendien recupereert u tot 70% van uw gespaarde premie via uw belastingaftrek en uw lagere sociale bijdragen. Meer over het VAPZ leest u in deze blogartikelen...

 

9/10/2015: De individuele pensioentoezegging: spaar zelf voor uw aanvullend pensioen

 

Wie in een vennootschap werkt, kan een aanvullend pensioen opbouwen via een individuele pensioentoezegging of een IPT.

Lees meer over de individuele pensioentoezegging in deze blogartikels:

 

2/10/2015: Inleiding: bescherm uw pensioen en inkomen

 

Vanaf 2 oktober zendt Kanaal Z een nieuwe reeks minireportages uit over de pensioenproblematiek en waarom het voor zelfstandigen zo belangrijk is om hierrond voorzorgen te nemen. VIVIUM was nauw betrokken bij het maken van deze filmpjes. Lees hoe de samenwerking tot stand kwam.