Individuele pensioentoezegging

Laat uw vennootschap sparen voor uw pensioen

Dat u maar beter spaart voor uw pensioen, weet u al. Maar wat zou u ervan vinden, mocht u niet zélf moeten sparen voor uw pensioen? Wat als bijvoorbeeld uw vennootschap ervoor zorgt dat u comfortabel kunt genieten van uw pensioen?

Wat is een individuele pensioentoezegging?

Met een individuele pensioentoezegging (IPT) zoals het Top-Hat Plus Plan van Vivium, betaalt u niet zelf voor uw pensioen, dat doet uw vennootschap. U kiest wel zelf de grootte van de premie en de risicograad van uw belegging. Én u bent zowel de eigenaar als rechtstreekse begunstigde van het kapitaal!

Tijdelijke actie - Geen maatschappijkosten op koopsommen Top-Hat Plus Plan

Voor uw verleden dienstjaren (vóór ingang van uw IPT-contract) kunt u een inhaalbeweging doen. U betaalt dan een eenmalige koopsom, waarvan het maximumbedrag berekend wordt, rekening houdend met de 80%-regel. Uw vennootschap kan deze koopsom integraal aftrekken als beroepskost.

De 5 voordelen van een IPT

1. Uw vennootschap betaalt voor uw pensioen

U behoudt uw levensstandaard én uw vennootschap betaalt minder belastingen. Alle premies voor een individuele pensioentoezegging zijn immers fiscaal aftrekbaar.

2. U bent de rechtstreekse begunstigde

Als u met pensioen gaat, ontvangt u zelf rechtstreeks uw pensioen, niet uw vennootschap. Zo bent u zeker dat uw pensioenkapitaal écht op uw rekening terechtkomt. Ook na een eventuele vereffening van uw vennootschap.

3. U betaalt beperkte belastingen op uw pensioen

Terwijl u werkt, hebben de pensioenpremies die uw vennootschap betaalt geen invloed op uw belastingen. Bij de uitkering van uw kapitaal betaalt u, afhankelijk van uw leeftijd, een belasting op het eindkapitaal.

4. U kunt kiezen voor extra bescherming

Wilt u uw gezin extra beschermen? Verzeker dan een extra kapitaal bij overlijden ten voordele van uw nabestaanden. En/of kies uit een van de volgende aanvullende waarborgen:

  • een ongevallenverzekering
  • premieteruggave bij arbeidsongeschiktheid
  • een rente bij arbeidsongeschiktheid
  • een waarborg ernstige aandoeningen

5. U kunt uw IPT gebruiken voor uw vastgoedfinanciering

Tijdens de looptijd van het contract kunt u uw individuele pensioentoezegging al gebruiken om de aankoop of verbouwing van uw vastgoed te financieren. Hoe dat in zijn werk gaat, leest u op onze pagina rond vastgoedfinanciering.

De beste rendementen op de markt

Onze pensioenoplossingen in de tweede pijler met gewaarborgde rentevoeten lieten in 2019 zeer aantrekkelijke rendementen optekenen. Onze formule van 0% behoorde met een gegarandeerd totaalrendement van 2,10% zelf tot één van de beste op de Belgische markt!

Ontdek onder de rubriek ‘historische rendementen’ de totaalrendementen van de afgelopen 5 jaren en u zal vaststellen dat het niet om een unicum gaat. Zo scoren onze totaalrendementen over de jaren heen steevast beter dan de klassieke spaarformules. En dit zowel in de tweede, derde als vierde pensioenpijler.

"De premies zijn fiscaal aftrekbaar als beroepskost"

In een kort filmpje, gemaakt in samenwerking met Kanaal Z, vertelt Kurt Cavens, zaakvoerder van NetConnect, meer over de voordelen van de individuele pensioentoezegging. Onze specialiste, Greet Geeroms, vult hem aan. 

Wist u dat?

Uw totale pensioen mag niet hoger zijn dan 80% van uw laatste brutojaarloon. Anders verliest u een groot stuk van de fiscale voordelen van uw pensioenplan. De precieze berekening van deze 80%-regel is complex. Uw makelaar helpt u echter graag om dit te berekenen voor u.

Lees ook

Ongetwijfeld hebt u nog heel wat vragen. In onderstaande artikelen vindt u alvast een aantal antwoorden terug.

Nog vragen? Stel ze aan uw makelaar

Hoe wordt de 80%-regel berekend? Welke aanvullende waarborgen zijn voor u het meest interessant? Hoeveel belastingen betaalt u op pensioenleeftijd? Uw makelaar beantwoordt graag deze en andere vragen. Aarzel dus niet om hem te contacteren.