Keer terug
Zelf een VAPZ financieren is een verstandige zaak

Zelf een VAPZ financieren, naast een VAPZ-RIZIV, is een verstandige zaak

Bent u dokter, tandarts, apotheker of kinesitherapeut? Dan gebruikt u misschien uw jaarlijkse RIZIV-toelage voor een VAPZ-RIZIV. Maar wist u dat het ook interessant is een door uzelf gefinancierd VAPZ af te sluiten?

De RIZIV-toelage

Als dokter, tandarts, apotheker of kinesitherapeut komt u in aanmerking voor een jaarlijkse toelage van het RIZIV.

Tenminste als u toetreedt tot de conventie en de RIZIV-richtlijnen over nomenclatuur, honoraria en administratieve procedures naleeft.

Als arts of tandarts bent u automatisch lid maar u kunt uw toetreding wél weigeren. Bent u apotheker of kinesitherapeut dan moet u zelf, voor 1 januari, uw toetreding vragen.

Wat kunt u doen met de RIZIV-toelage

U kunt uw RIZIV-toelage gebruiken voor:


De voordelen van het VAPZ-RIZIV

Met een VAPZ-RIZIV spaart u voordelig en ontvangt u een mooie rente of geniet u van een extra kapitaal op uw vijfenzestigste. Bovendien bent u extra beschermd dankzij de solidariteits-waarborgen. Zo geniet u van een premievrijstelling bij invaliditeit en moederschapsrust, krijgen uw nabestaanden een extra uitkering als u overlijdt voor uw zestigste en kunt u rekenen op een eenmalige uitkering bij een ernstige ziekte.
 

Tot 70% fiscale en sociale voordelen met een ‘eigen' VAPZ

Toch is het bijzonder interessant om naast het VAPZ-RIZIV ook een VAPZ af te sluiten met eigen financiële middelen. Op deze manier kunt u ten volle genieten van fiscale en sociale voordelen tot maar liefst 70%.

1. Fiscaal voordeel
U kunt de gestorte premies inbrengen als beroepskost en recupereert zo tot 50% als korting op uw belastingen.
 

2. Sociaal voordeel
Uw sociale bijdragen worden berekend op de inkomsten van drie jaar geleden. De premies van een VAPZ kunt u aftrekken als beroepskost. Op deze manier gaan uw sociale bijdragen omlaag en recupereert u na drie jaar tot meer dan 20% van uw VAPZ-premie. Bent u een startende zelfstandige, dan kunt u zelfs tot ruim 40% besparen.


De IPT voor vennootschappen

Hebt u een vennootschap? Als u kiest voor een individuele pensioentoezegging zoals het Top-Hat Plus Plan van VIVIUM kunt u uw vennootschap laten sparen voor uw pensioen.

U kiest zelf de grootte van de premie en de risicograad van uw belegging maar bent de rechtstreekse begunstigde van het kapitaal.
 

Meer weten?

Uw makelaar helpt u graag een product op maat te vinden.

Meest gelezen