Keer terug
Bescherm uw gezin en uw zaak na uw overlijden

Bescherm uw gezin en uw zaak na uw overlijden

Toegegeven, het is niet het meest aangename tijdverdrijf, maar hebt u er al eens bij stilgestaan hoe het met uw zaak en familie verder moet na uw overlijden? Met één inkomen een gezin onderhouden, is niet vanzelfsprekend. Gelukkig zijn er verschillende manieren om u hier tegen te beschermen.

Financiële problemen vermijden na uw overlijden? Dat kan

Een overlijden brengt niet alleen heel wat verdriet met zich mee, het kan ook voor onverwachte financiële problemen zorgen. Als u wegvalt, moet uw gezin verder met maar één inkomen. De vaste kosten blijven nochtans gewoon verder lopen en het leven wordt er niet bepaald goedkoper op. Daarom is het een goed idee om een levensverzekering af te sluiten. Zo zorgt u ervoor dat diegenen die u het nauwst aan het hart liggen, zich alvast geen zorgen hoeven te maken over financiële zaken.

Tijdelijke levensverzekering: u kiest tijdens welke periode u zich wilt beschermen

Een Tijdelijke levensverzekering is bijzonder flexibel. U bepaalt bijvoorbeeld zelf u in welke periode van uw leven het risico het grootst is als uw inkomen zou wegvallen. Bijvoorbeeld tijdens de studie van uw kinderen. Of net na de geboorte van uw tweeling. Ook het uit te keren bedrag bepaalt u volledig zelf. U kunt immers zelf het best inschatten wat de uitgaven zijn én wat uw actuele budget is.

Financieel en fiscaal voordelig

In vergelijking met de verzekerde som, betaalt u erg weinig voor een overlijdensverzekering. Meer nog: hoe jonger u bent, hoe lager de premie. In ruil voor die kleine kost, krijgt u wel een grote gemoedsrust. Ook de fiscale aftrekbaarheid is bijzonder interessant, onder bepaalde voorwaarden recupereert u zelfs 30% van die premie via de belastingen.

IPT, VAPZ en POZ: waarborg Overlijden toevoegen

U kunt ook uw VAPZ (Vrij Aanvullend Pensioen voor Zelfstandigen), IPT (Individuele Pensioentoezegging) of POZ (Pensioenovereenkomst voor Zelfstandigen natuurlijke persoon) uitbreiden met een waarborg Overlijden. De voordelen van een IPT of Individuele Pensioentoezegging hebben we op deze blog al uitgebreid uit de doeken gedaan. Een van de grote troeven is dat uw vennootschap betaalt voor uw pensioen, terwijl u de rechtstreekse begunstigde bent.

IPT of POZ: een kapitaal voor uw nabestaanden

Bij een IPT of POZ krijgen uw nabestaanden sowieso de pensioenreserves die u hebt opgebouwd. Maar dankzij de bijkomende waarborg Overlijden kunt u ook een minimumkapitaal naar keuze verzekeren. Uw nabestaanden ontvangen dan bijvoorbeeld 50.000 euro, ook als u nog niet zoveel had bijeen gespaard.

Sociaal VAPZ: extra uitkering bij overlijden voor uw zestigste

Ook aan een VAPZ kunt u een waarborg Overlijden toevoegen. Kiest u voor een Sociaal VAPZ dan ligt de maximumpremie die u mag sparen 15% hoger dan bij een gewoon VAPZ. Tien procent daarvan gaat naar extra dekkingen, waaronder ook een rente bij Overlijden. Uw nabestaanden krijgen dan een extra uitkering als u overlijdt voor uw zestigste. Afhankelijk van de leeftijd op het ogenblik van overlijden, kan deze rente oplopen tot 400% van de pensioenbijdrage.

Vraag het aan uw makelaar

Wilt u weten op welke manier u het beste uw gezin beschermt bij een onverwacht overlijden? Neem dan contact op met uw makelaar. Hij bekijkt samen met u wat voor u de beste formule is.

 

Meest gelezen