Keer terug
Een privévastgoed financieren via uw aanvullend pensioen?
Image of the blog article

Bent u zelfstandige en hebt u een vrij aanvullend pensioen voor zelfstandigen (VAPZ), een Riziv-contract of een individuele pensioentoezegging (IPT) afgesloten? Dan is er goed nieuws: u hoeft niet langer te wachten tot uw pensioen om uw droomhuis in de Provence te kopen! 

U kunt deze contracten immers op een heel voordelige manier gebruiken voor de aankoop, verbouwing of renovatie van een onroerend goed, om het even waar in Europa. Dat geldt zowel voor een eigen woning als voor beleggingspanden. Deze formule van vastgoedfinanciering biedt fiscale voordelen en is vanuit financieel oogpunt over het algemeen de beste optie op korte en lange termijn.

Hoe gaat u te werk?

U kunt op drie manieren uw aanvullend pensioencontract gebruiken om de aankoop of renovatie van uw privévastgoed te financieren.

Via een voorschot

U kunt een deel van de opgebouwde reserves in uw contract opnemen als voorschot. Uw contract loopt gewoon door en u blijft ondertussen uw aanvullend pensioen opbouwen. Met of zonder intrestbetaling.

Tijdens de periode dat u van het voorschot geniet, betaalt u slechts een beperkt bedrag aan intresten op het opgenomen bedrag. Of u kunt ervoor kiezen om de intresten automatisch van uw reserve te laten aftrekken op het einde van het contract. Houd er rekening mee dat dit systeem enkel mogelijk is voor wie al over een bepaald kapitaal beschikt dat in het kader van een aanvullend pensioencontract is opgebouwd.

Via een hypothecaire lening waarbij uw pensioencontract dient als wedersamenstelling van de lening

U kunt een hypothecaire lening aangaan waarbij u het geleende kredietkapitaal in één keer terugbetaalt met het pensioenkapitaal op de einddatum van het contract. Overlijdt u vóór de einddatum van het contract, dan wordt de lening terugbetaald ten belope van het verzekerde kapitaal bij overlijden, dankzij de overlijdenswaarborg. Het is dus niet nodig om (veel) reserve te hebben opgebouwd in uw contract om voor deze financiering te kiezen.

Gedurende de looptijd van het contract betaalt u intrest op het geleende kapitaal. U of uw vennootschap betaalt de fiscaal aftrekbare premies van uw pensioencontract om uw kapitaal op te bouwen.

Via een krediet waarbij uw contract in pand wordt gegeven

U kunt het voorziene eindbedrag van uw pensioenkapitaal in pand geven en vragen om dit bedrag ter beschikking te stellen, om zo een vastetermijnkrediet te krijgen. Dit is het zogenaamde bulletkrediet, waarvoor u maandelijks enkel intresten terugbetaalt, het kapitaal betaalt u pas aan het einde van de lening terug. 

Als u een vennootschap hebt, betaalt de vennootschap de premies voor de pensioenverzekering en worden de intresten van het krediet betaald als natuurlijke persoon, waarbij beide verrichtingen fiscaal interessant zijn. U betaalt de premies van uw pensioenplan verder en op de eindvervaldag wordt het kapitaal ervan gebruikt om uw bulletkrediet in één keer af te lossen.

Voordelen van een financiering van privévastgoed via uw aanvullend pensioen

  • Het is het ideale alternatief voor een klassiek hypothecair krediet met tal van fiscale voordelen. 
  • U voert uw aankoop- of renovatieplannen uit zonder dat u uw persoonlijke reserves moet aanspreken en zonder dat u op uw pensioen moet wachten. 

Bent u zelfstandig bedrijfsleider? 

Dat is financieel nog interessanter! Het grootste deel van de lasten kunt u dan immers overdragen naar uw vennootschap door de voordelen van de aftrek voor een enige en eigen woning te combineren met de fiscale voordelen van het VAPZ en de individuele pensioentoezegging

Wilt u uw extralegaal pensioen inzetten voor uw vastgoedproject? 

Vivium biedt u concurrerende formules op maat, uitgaande van uw persoonlijke situatie en uw verwachtingen. Praat erover met uw makelaar.

Meest gelezen