Keer terug
Vijf tips om uw VAPZ te optimaliseren

Vijf tips om uw VAPZ te optimaliseren

Wist u dat u een VAPZ naast fiscaal ook inhoudelijk kunt optimaliseren? Met vijf aanvullende waarborgen beschermt u uw gezin en uzelf bij overlijden, arbeidsongeschiktheid of een ernstige aandoening.

VAPZ en IPT

Heel wat zelfstandigen kozen voor een VAPZ. Professionelen met een vennootschap sluiten meestal een Individuele Pensioentoezegging (IPT) af. Fiscaal gezien zijn dit doorgaans de beste opties om te sparen voor het pensioen. Dat is ondertussen bekend.

VAPZ uitbreiden

Minder geweten is dat een VAPZ of een IPT inhoudelijk uitgebreid kan worden met vijf extra waarborgen. Zo verzekert u zich tegen de gevolgen van een ongeval, ziekte of overlijden. We zetten de aanvullende dekkingen even op een rij.

1. Bij overlijden

Uw nabestaanden krijgen sowieso de pensioenreserves die u hebt opgebouwd. Maar dankzij de ‘overlijdensdekking' kunt u ook een minimumkapitaal naar keuze verzekeren. Uw nabestaanden ontvangen dan bijvoorbeeld 50.000 euro, ook als u nog niet zoveel had bijeen gespaard.

2. Als u niet meer kunt werken (1)

U krijgt een maandelijkse ‘rente bij arbeidsongeschiktheid' zolang u niet kunt werken als gevolg van een ongeval of een ziekte. De rente loopt tot het einde van het contract, bijvoorbeeld tot u 65 jaar bent.

3. Als u niet meer kunt werken (2)

Bij de waarborg ‘premieteruggave bij arbeidsongeschiktheid' betaalt uw verzekeraar de premies voor uw VAPZ en uw aanvullende waarborgen tijdens uw arbeidsongeschiktheid. Dat gebeurt tot het einde van het contract, bijvoorbeeld tot u 65 jaar bent.

4. Na een ongeval

Dankzij een ongevallenverzekering ontvangen u of uw nabestaanden een bijkomend kapitaal bovenop uw opgebouwde pensioenreserve. Dit bedrag wordt uitbetaald bij uw overlijden of bij volledige en blijvende fysiologische invaliditeit. Deze verzekering komt enkel tussen na een ongeval.

5. Bij een ernstige ziekte

De waarborg ‘Ernstige Aandoeningen' biedt u een extra kapitaal bij een ernstige aandoening zoals kanker of de ziekte van Parkinson. Een overzicht van de verzekerde aandoeningen vindt u in de algemene voorwaarden. Daarnaast bent u ook verzekerd bij volledige en blijvende fysiologische invaliditeit door ziekte of ongeval.

Uw makelaar helpt u verder

Meer weten? Uw makelaar adviseert u ook graag welk kapitaal u kunt verzekeren, rekening houdend met uw gezinssituatie en uw bestaande verzekeringen.
 

Meest gelezen