15 maart 2021
In Vlaanderen en Wallonië zijn rookmelders verplicht in alle woningen, in Brussel voorlopig enkel in huurwoningen. Ontdek hier waar en hoe u ze best installeert, aan welke criteria ze moeten voldoen en wat er gebeurt als u er geen plaatst.
Waarom rookmelders plaatsen?
Woningbranden eisen in België elk jaar tientallen mensenlevens. Breekt er ‘s nachts brand uit, dan hebt u maar weinig kans om tijdig wakker te worden. Als u slaapt, ruikt u immers niets. Bovendien verspreidt de rook van een brand zich erg snel en is hij bijzonder verstikkend. Rookmelders zijn dan ook een eenvoudige en doeltreffende bescherming tegen de gevaren van brand.
Waar zijn rookmelders verplicht?
In Vlaanderen zijn rookmelders verplicht in huurwoningen, nieuwbouwwoningen, woningen waar studenten wonen, woningen die gerenoveerd worden en woningen waarvoor een speciale lening wordt toegekend. En sinds 1 januari 2020 geldt de rookmelderplicht er ook voor woningen waarin de eigenaar zelf woont. In Wallonië zijn rookmelders al langer verplicht en in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest geldt de verplichting voorlopig alleen voor huurwoningen.
Goed om weten: het is de verhuurder die verplicht is om de nodige rookmelders te kopen en te plaatsen in de huurwoning. Kiest hij voor een toestel met vervangbare batterijen, dan moet de huurder wel op tijd de batterijen vervangen.
Waar plaatst u uw rookmelders?
Plaats op elke verdieping van uw woning minstens één rookmelder. We raden u aan om rookmelders te installeren in elke ruimte waar u doorheen moet op weg naar buiten, zoals de hal. Verder kunt u ook uw slaapkamers en uw living voorzien van een rookmelder. Ook kelders en zolders die rechtstreeks toegankelijk zijn, moeten minstens één rookmelder hebben.
Belangrijk: hang geen detectoren in de keuken, badkamer of garage, daar is te veel kans op een vals alarm.
Aan welke criteria moeten rookmelders voldoen?
- Een rookmelder moet een CE-markering hebben en voldoen aan de norm NBN en 14604.
- Zowel rookmelders met vervangbare als niet-vervangbare batterijen komen in aanmerking. Maar modellen met niet-vervangbare batterijen en een levensduur van tien jaar zijn aan te raden.
- Kies voor rookmelders met een testknop.
U vindt rookmelders in doe-het-zelfwinkels, gespecialiseerde zaken of online webwinkels. Ook sommige gemeentehuizen bieden rookmelders aan.
Hoe plaatst u de rookmelders?
Rookmelders zijn heel eenvoudig zelf te installeren. De meeste toestellen werken op batterijen en hebben een zelfklevende achterzijde. Installeer de rookmelders volgens de voorschriften van de fabrikant. Dat is meestal in het midden van het plafond, op minstens 30 centimeter van de hoek. Zo kan de melder de rook het snelst detecteren.
Hoe onderhoudt u uw rookmelders?
Op de bijgevoegde handleiding leest u hoe u de rookmelders het beste onderhoudt, maar hierbij alvast enkele tips:
- Stof de rookmelder regelmatig af.
- Test de rookmelder één keer per maand met een druk op de testknop.
- Vervang op tijd de batterijen (bij rookmelders met vervangbare batterijen) of de rookmelders zelf (bij rookmelders met niet vervangbare batterijen).
Wat gebeurt er als u géén rookmelders in uw woning plaatst?
Met goed werkende en correct geïnstalleerde rookmelders beschermt u wat u dierbaar is: uw gezin en uw woning. Of, om het met een oud rechtsprincipe te zeggen, u handelt als een goede huisvader of -moeder! Want schade voorkomen is nog altijd beter dan verzekeren.
Met de rookmelderplicht richt de wetgever zich vooral op verhuurders. Als u in Vlaanderen woont en geen rookmelders plaatst, dan voldoet uw woning niet aan de minimale veiligheids-, gezondheids- en woningkwaliteitsvereisten die de Vlaamse overheid sinds 2020 oplegt. Verhuurt u een woning zonder rookmelders, dan krijgt u geen conformiteitsattest. Het verhuren van een woning zonder rookmelders is trouwens strafbaar.
Meer weten?
Op belgium.be vindt u alle informatie over de rookmelderplicht voor woningen per gewest en nog heel wat andere tips. Bent u op zoek naar een brandverzekering op maat met ruime waarborgen?
Contacteer dan snel uw makelaar, hij vertelt er u graag meer over.
Bronnen: Agentschap Wonen Vlaanderen en leefbrandveilig.be