VAPZ

Fiscaalvriendelijk sparen voor uw pensioen

Het VAPZ is de interessantste pensioenspaarformule voor zelfstandigen: u zet jaarlijks een bedrag opzij en geniet bij uw pensionering van een mooi kapitaal. En er is meer. Via uw belastingaftrek en uw lagere sociale bijdragen recupereert u tot 70% van uw gespaarde premie. U kunt kiezen uit een gewoon VAPZ of een Sociaal VAPZ, dat meer bescherming biedt.

Wat is een VAPZ?

U zet elk jaar een som opzij naar keuze: minimaal 100 euro en maximaal 8,17% van de inkomsten van drie jaar eerder met een plafond van 3.127,24 euro (in 2017). Op pensioenleeftijd geniet u dan van een mooi kapitaal gevormd door de gestorte premies en een aantrekkelijke interest.

Met een Sociaal VAPZ gaat een deel van uw premies naar solidariteitswaarborgen. Die bieden u en uw gezin een extra bescherming bij arbeidsongeschiktheid en overlijden. Bovendien kunt u met het Sociaal VAPZ meer sparen én dus ook meer aftrekken van de belastingen.

De 5 voordelen van het VAPZ

  1. U recupereert tot 70% van uw gespaarde premies.
  2. U betaalt bijna geen belastingen aan het einde van de rit.
  3. U kiest zelf hoeveel u spaart (binnen de wettelijke grenzen).
  4. U kunt uw VAPZ uitbreiden naar uw meewerkende partner.
  5. U betaalt uw premies op uw tempo, maandelijks, driemaandelijks of jaarlijks.

In de brochure VAPZ vindt u enkele cijfervoorbeelden en meer details over het VAPZ. U leest er ook meer over de solidariteitswaarborgen.

"VAPZ is een must voor zelfstandigen”

In het filmpje dat we maakten we in samenwerking met Kanaal Z, vertelt Stijn Callens, zaakvoerder van Eco Bam, waarom voor hem het VAPZ een must is. Onze specialist ter zake legt kort en krachtig uit hoe het VAPZ werkt.

 

Veelgestelde vragen en antwoorden

Ongetwijfeld hebt u nog heel wat vragen. ‘Wie kan een VAPZ afsluiten?’, ’Kan ik twee afzonderlijke VAPZ-contracten afsluiten?’, ‘Kan ik een VAPZ cumuleren met een groepsverzekering?’, … In de FAQ VAPZ vindt u alvast een heel aantal antwoorden op veelgestelde vragen. Ook deze blogartikelen maken u heel wat wijzer.

Vraag het aan uw makelaar

Welk VAPZ is voor u het interessantste: een gewoon of een Sociaal VAPZ. En is het in uw geval verstandig om te kiezen voor aanvullende waarborgen? En welke dan?

Uw makelaar is een belangrijke schakel in heel dit beslissingsproces. Hij kan u helpen om de beste keuze te maken. Contacteer dus zeker uw makelaar voor meer informatie.

De algemene voorwaarden van het VAPZ en het sociaal VAPZ vindt u hier.