angle-left Wat betekent bonus-malus?

Wat betekent bonus-malus?

De term bonus-malus komt uit het Latijn en betekent letterlijk goed-slecht. Het systeem ontstond begin jaren zeventig om enerzijds goede bestuurders te belonen en anderzijds onvoorzichtige bestuurders te straffen. De bonus-malus heeft invloed op de verzekeringspremie van uw autoverzekering.

Hoe werkt het?

Sinds 1 januari 2004 is het gebruik van de bonus-malusschaal niet meer wettelijk verplicht in België. Toch wordt ze nog courant gebruikt door Belgische verzekeraars. Meestal zakt uw bonus-malus jaarlijks met een graad. Hebt u een ongeval met gedeelde aansprakelijkheid of bent u in fout, dan stijgt uw bonus-malus over het algemeen met vijf graden.

De bonus-malus bepaalt mee uw verzekeringspremie

De hoogte van uw bonus-malus hangt af van uw rijervaring en het aantal schadegevallen in fout. Hoe langer u rijdt en hoe minder schadegevallen u hebt, hoe lager uw bonus-malus. En hoe goedkoper uw premie. Goede chauffeurs worden bij VIVIUM beloond. Hebt u een bonus-malus van -2? Wel, bij VIVIUM behoudt u deze bonus-malus levenslang. Zelfs als u nadien een ongeval veroorzaakt.

Schade zelf betalen

Soms is het financieel voordeliger om zelf de schade aan de tegenpartij te betalen, tenminste als de schade minder groot is dan de stijging van uw verzekeringspremie. Laat in dat geval zeker een kwijtschrift tekenen door de tegenpartij. Zo kunt u niet vervolgd worden voor vluchtmisdrijf of kan de tegenpartij naderhand niet beweren dat uw vergoeding onvoldoende was. Of ontkennen dat hij een vergoeding kreeg.

VIVIUM Auto: unieke voordelen aan een interessante prijs

Wist u dat de autoverzekering van VIVIUM grondig vernieuwd werd? Naast een ruime bescherming bieden wij nu ook mooie kortingen voor veilige chauffeurs, mensen die weinig rijden … Bovendien kunt u kiezen voor een unieke omniumverzekering die elk jaar in premie zakt. Meer weten over het bonus-malussysteem of de autoverzekering van VIVIUM? Uw makelaar geeft u graag meer informatie.