angle-left In welke Europese landen zijn winterbanden verplicht?
winterbanden-verplicht

In welke Europese landen zijn winterbanden verplicht?

Als het om winterbanden gaat, houden de landen van Europa er verschillende richtlijnen op na. Gaat u skiën in Oostenrijk of Frankrijk? Lees hier waar u verplicht bent winterbanden te installeren.

Door Oostenrijk met de wagen

Bent u van plan te gaan skiën in Oostenrijk? Voorzie dan winterbanden of sneeuwkettingen! Tussen 1 november en 15 april zijn die namelijk verplicht als de weersomstandigheden erom vragen. De banden moeten de vermelding ‘M+S’ bevatten.

Een alternatief voor winterbanden is om minstens twee sneeuwkettingen aan te brengen op uw aandrijfwielen (op dezelfde as), wanneer u op besneeuwde of beijzelde wegen rijdt. Kiest u voor de kettingen, weet dan dat de maximaal toegelaten snelheid 40km/u is. Op bepaalde wegen duiden borden aan wanneer sneeuwkettingen verplicht zijn. Als u niet over de juiste uitrusting beschikt, mag u uw wagen niet gebruiken.

Belangrijk om te weten: als u zich niet houdt aan de Oostenrijkse wetgeving, loopt u het risico op een boete die kan variëren van 35 tot 5.000 euro.

Rijden in Duitsland

Als u in Duitsland de weg op wil in winterse omstandigheden, moet u beschikken over winterbanden met de symbolen ‘berg’ en ‘sneeuwvlok’ (‘M+S’). Als u toch zonder winterbanden op de baan gaat, kunt u al een eerste preventieve boete oplopen van 40 euro. Als uw nalatigheid ook nog gevolgen heeft voor het verkeer, dan moet u tot 80 euro betalen.

Met de auto naar Italië

Let op! Als u naar Val D’Aoste gaat om te skiën, moet u uw wagen tussen 15 oktober en 15 april voorzien van winterbanden of sneeuwkettingen in uw koffer hebben liggen. Is dat niet het geval, dan riskeert u een boete.
Andere regio’s leggen ook verplichtingen op in geval van winterse omstandigheden. 

Rijden op Luxemburgse wegen

Sinds 1 oktober 2012 zijn winterbanden verplicht van zodra de weersomstandigheden hier om vragen (rijm, ijzel of sneeuw). Ook hier moeten de winterbanden op de 4 wielen gemonteerd worden. Als u dit niet doet, riskeert u een boete.

Met de wagen naar Zwitserland

In Zwitserland valt er geregeld sneeuw, en toch is het gebruik van winterbanden niet in wetten vastgelegd. Het land houdt vast aan zwaardere uitrustingen zoals kettingen of spijkerbanden. Hou er echter rekening mee dat u een boete riskeert, als u het verkeer hindert omwille van de staat van uw banden.

Rijden in Frankrijk

Als u op wintersportvakantie naar Frankrijk vertrekt, zal een signalisatiebord langs de weg aanduiden in welke mate winterbanden verplicht zijn. Vaak staan die borden er in functie van de regionale bepalingen voor de Alpen en de Pyreneeën.

Meer weten?

Als u meer wilt weten over de wetgeving die van kracht is in de verschillende landen van Europa, raadpleeg dan de website van het Europees Consumenten Centrum.

Denk aan een goede bijstand

Wat als u ondanks uw winterbanden toch een ongeval heeft in het buitenland? Wat gebeurt er dan met u en uw passagiers? Wat moet er dan worden van uw vakantie? Neem het risico weg en kies voor een goede pechbijstandsverzekering. Uw makelaar vertelt u er graag alles over.

Vivium Assist

Met onze app Vivium Assist bent u zeker van een snelle interventie van onze bijstandsverlener. Wees voorbereid en installeer nu al de app op uw smartphone. 

Vivium Assist is eenvoudig en gratis te downloaden vanuit de App Store  en Google Play.

 

Apple and the Apple logo are trademarks of Apple Inc., registered in the U.S. and other countries. App Store is a service mark of Apple Inc.

Google Play, Android en het logo van Google Play zijn handelsmerken van Google Inc.