angle-left Essay-oproep Stichting P&V: hoe kan onze samenleving de eventuele neergang tegengaan?

Essay-oproep Stichting P&V: hoe kan onze samenleving de eventuele neergang tegengaan?

Belgische jongeren zien de toekomst van onze samenleving erg somber in. Met een oproep naar essays onderzoekt de Stichting P&V of dat pessimisme terecht is, en hoe die somberheid kan worden gekeerd. Saskia De Groof, coördinator van de Stichting P&V, vertelt meer over deze oproep.

Studie toekomstverwachtingen jongvolwassenen

De Stichting P&V werkte het voorbije jaar rond de toekomstverwachtingen van jongvolwassenen. Zo voerde de Stichting samen met de VUB een studie uit naar de toekomstverwachtingen van Belgische jongeren tussen 25 en 35 jaar. De resultaten van het onderzoek resulteerden in het boek ‘Voorbij het narratief van neergang’ van Mark Elchardus.

Persoonlijk optimisme, maatschappelijk pessimisme

Saskia De Groof: “Uit de gesprekken met 2.000 twintigers en dertigers blijkt dat ze niet langer geloven in de vooruitgang van de samenleving, maar in de structurele neergang ervan. De Belgische jongvolwassenen vrezen meer natuurrampen, een hogere werkeloosheid, meer godsdienstoorlogen en terroristische aanslagen… kortom, ze zien de toekomst gitzwart in.”

Eerst wetenschappelijk onderzoek, daarna actie

“We vonden het resultaat van het onderzoek dermate opvallend, dat we hier iets mee wilden doen. Vandaar onze oproep naar essays. Wij willen graag horen of de doemscenario’s ook effectief de realiteit zijn. Is er wel neergang, en als die er inderdaad is, hoe kan die worden gekeerd? Hoe kan onze samenleving de huidige grote uitdagingen aangaan? Of hoe kan de verspreiding van het geloof in neergang worden gestuit?”, vraagt Saskia zich af.  

Een antwoord op het negativisme

Saskia De Groof: “We zijn niet op zoek naar wetenschappelijke artikelen, wel vragen we degelijk onderbouwde, goed beargumenteerde en helder geschreven essays, die aantonen dat er geen neergang is, of dat die kan worden gekeerd. Hoe moet de maatschappij omgaan met deze uitdagingen of hoe kan de verspreiding van het geloof in neergang worden gestuit? De essays moeten tussen 2000 en 4000 woorden bevatten en mogen nog niet eerder gepubliceerd zijn.”

De beste essays winnen 2.500 euro

Afhankelijk van het aantal inzendingen zal een lezerscomité een eerste selectie maken. Daarna zullen de geselecteerde essays aan een beperkte jury voorgelegd worden. Deze jury bestaat zowel uit personen uit de academische en politieke wereld als uit afgevaardigden uit de sociale bewegingen. Elk essay zal anoniem beoordeeld worden door drie personen. De laureaten van de twee beste essays (een Nederlandstalig en een Franstalig), zullen een prijs van 2.500 euro ontvangen.

Wel ideeën maar geen tijd?

“Een essay schrijven is uiteraard een hele uitdaging en neemt best wat tijd in beslag”, zegt Saskia. “Wie verfrissende ideeën heeft over hoe dit pessimisme tegen te gaan of betrokken is in een project dat een positief antwoord probeert te bieden op maatschappelijke uitdagingen kan in maximaal 200 woorden zijn of haar idee of project beschrijven en doorsturen naar stichting@pv.be. De beste ideeën, projecten … worden op onze website in de kijker gezet en beloond met een Fnac-bon van 30 euro.”

De maatschappij een andere spiegel voorhouden

De essays moeten ingezonden worden voor 6 januari 2016. In april 2016 worden de laureaten bekendgemaakt en in mei volgt een debat met de laureaten rond dit thema. Dat debat zal voor het grote publiek toegankelijk zijn. “We beseffen dat essays op zich de neergang niet zullen tegenhouden”, legt Saskia uit, “maar we hopen wel een maatschappelijk debat aan te gaan en een antwoord te bieden op het actuele zwartkijken.”

Gratis lezing op 27 en 28 oktober

Op 27 (Nederlandstalig) en 28 (Franstalig) oktober geeft Mark Elchardus een lezing over zijn boek Voorbij het narratief van neergang. Er is ruimte voor een debat en u kunt eventuele vragen stellen over de oproep naar essays. Deelname is gratis, maar wel graag inschrijven via de website van de Stichting P&V. De lezingen vinden plaats in het P&V-gebouw, Koningsstraat 151, 1210 Brussel, telkens van 18.30 tot 20.30 uur.

Meer weten over de Stichting P&V

Ook de volgende jaren zal de Stichting P&V werken aan projecten rond jongvolwassenen. Meer weten over de Stichting P&V? Schrijf u in voor de nieuwsbrief of neem een kijkje op de website. U vindt er ook het inschrijvingsformulier en alle praktische informatie over het essay.