Keer terug
Pensioensparen: tak 21, tak 23 of een combinatie?
Image of the blog article

Doet u aan pensioensparen via een tak 21-verzekering? Dan is uw opbrengst nog steeds hoger dan bij een doorsnee spaarboekje maar zeker niet meer zoals vroeger. De gewaarborgde rentevoet staat op dit moment immers op een zeer laag peil. Voor wie bereid is wat meer risico te nemen, biedt Vivium een aantal alternatieven in tak 23 of via een combinatie van een tak 21- en tak 23-product. Zo mikt u op een hoger rendement.

Tak 21: veilig maar beperkt rendement

Spaart u voor uw pensioen met een tak 21-product? Dan bestaat de opbrengst daarvan uit twee delen: een gewaarborgde minimumrente en een variabele deelname in de winst. Deze laatste is afhankelijk van de resultaten van uw verzekeringsmaatschappij en wordt elk jaar opnieuw vastgelegd. Ze is niet gegarandeerd en kan dus zelfs nul zijn.

Pensioensparen via tak 21 is veilig en fiscaalvriendelijk, maar het rendement is momenteel eerder beperkt. De lage rentevoeten zijn een gevolg van de eurocrisis en de globale economische crisis die al ettelijke jaren aansleept. Kon u tot eind 1999 nog genieten van een gewaarborgde rentevoet van 4,75%, dan mag u tegenwoordig al blij zijn met een rentevoet van 0,4% tot 1%.

Bent u bereid om wat meer risico te nemen, dan biedt Vivium u twee goede alternatieven.

Tak 23: potentieel hoger rendement

Bij een tak 23-verzekering hangt het rendement van uw spaargeld af van de resultaten van één of meerdere onderliggende beleggingsfondsen. Het rendement kan hoger liggen dan bij een tak 21-verzekering, maar ook lager of zelfs negatief. Om te zien hoeveel risico u wilt nemen, bepaalt uw makelaar eerst samen met u uw beleggersprofiel. Zo weet u in welk type fonds u wilt investeren en hoeveel.

5 Managed Funds

Bij Vivium kunt u kiezen uit vijf Managed Funds in verschillende risicoklassen. Gerangschikt van minder naar meer risicovol zijn dat:

  1. Stability Fund
  2. Balanced-Low Fund
  3. Balanced Fund
  4. Dynamic Fund
  5. FFG Architect Strategy Fund.

Goed om weten: u kunt de keuze van uw fonds wijzigen tijdens de looptijd van het contract. Alle informatie over de VIVIUM Managed Funds vindt u op de productpagina.

U kunt zuiver beleggen in Managed Funds. Wilt u echter een extra waarborg toevoegen aan uw contract Pensioensparen, zoals een ongevallenverzekering die een kapitaal garandeert bij overlijden of permanente en totale fysiologische invaliditeit door de gevolgen van een ongeval? Dan moet minimaal 20% van uw inleg in tak 21 worden belegd.

Combinatie tak 21 en tak 23: berekend risico

Bij Vivium kunt u zowel uw contracten Pensioensparen, Langetermijnsparen als Individuele pensioentoezegging afsluiten in een combinatie tak 21 – tak 23. Zo kunt u uw spaargeld een extra boost geven door een stuk van uw premie te investeren in een tak 23-luik, terwijl u op het tak 21-gedeelte een gewaarborgde rentevoet blijft genieten. Door uw inleg te spreiden en omdat u over een langere termijn belegt, beperkt u bovendien het risico in het tak 23-luik.

Uw makelaar geeft u professioneel advies

Wilt u ook uw pensioenspaarplan extra zuurstof geven? Maak dan een afspraak met uw makelaar. Hij bekijkt met u uw beleggersprofiel en kan u adviseren welke combinatie van tak 21 en tak 23 het beste bij u past.

Dit artikel werd geactualiseerd op 29/07/2018

Meest gelezen