Vroeg of laat gaan we allemaal met pensioen. Dan heeft u tijd om te genieten, tijd om te spenderen met uw familie en vrienden of om die languitgestelde droom waar te maken. Maar bent u daar financieel wel op voorbereid? Het is het verstandig om vandaag reeds stil te staan bij uw financiele situatie van morgen.

 

Wat is het wettelijk pensioen?


Pensioen via de overheid

De 1e pijler is uw wettelijk pensioen van de overheid. Dit zal in veel gevallen niet volstaan om uw levensstandaard te behouden. Laat staan om van extra’s te genieten waarvan u al zo lang droomde.

Op www.mypension.be kan u uw wettelijk pensioen berekenen. Om de kloof op te vangen en u te verzekeren van een comfortabele oude dag bereidt u zich vandaag best voor.

 

Wat is het aanvullend pensioen?


Pensioen via de werkgever

  • Bent u loontrekkend en hebt u een groepsverzekering via uw werkgever? Dat is goed nieuws. Want een groepsverzekering is een slimme manier om een mooi extra pensioen op te bouwen. Lees er alles over op link
  • Als zelfstandige is sparen voor een aanvullend pensioen zo mogelijk nog belangrijker omdat het wettelijk pensioen lager uitvalt. Dit kan met een VAPZ, IPT of POZ. Bekijk voor meer informatie het gedeelte Pensioen voor zelfstandigen op onze site.

 

Wat is het individueel pensioen?


Pensioen vanuit eigen initiatief

Droomt u van een zorgeloos pensioen morgen en wenst u vandaag al te genieten van een fiscaal voordeel? Dan is pensioensparen en/of langetermijnsparen zeker een must!

  • Met Pensioensparen spaart u € 990 en krijgt hiervoor een mooi fiscaal voordeel van 30%. Wenst u meer te sparen? Dat kan tot € 1.270 waar een fiscaal voordeel van 25% tegenover staat. Meer informatie vindt u hier terug.
     
  • Langetermijnsparen is ideaal als u nog wat financiële ruimte heeft naast uw pensioensparen. Jaarlijks zet u een bedrag opzij voor minstens tien jaar. Hoeveel u kunt sparen is afhankelijk van van uw netto belastbaar beroepsinkomen. Meer informatie vindt u hier terug. 
     
  • Niet fiscaal sparen