Keer terug
Twaalf coronaveilige uitstapjes voor de kerstvakantie
Image of the blog article

Geen grote familiefeesten dit jaar. Ook geen knallende champagnekurken met uw beste vrienden van oud naar nieuw. Toch hoeft de kerstvakantie geen periode te worden om zo snel mogelijk te vergeten. Integendeel, het samenzijn in de intimiteit van uw gezin biedt ook heel wat mooie kansen. En daar hoeft u niet de hele tijd voor thuis te blijven, want er zijn heel wat leuke coronaproof activiteiten die u buitenshuis kan doen.

Vivium selecteerde voor u een aantal verrassende bestemmingen in Vlaanderen, Brussel en Wallonië. Ons advies: Trek erop uit, maar check op voorhand wel even of u niet moet reserveren.

Natuur en cultuur opsnuiven

 1. Niets spreekt zo tot de verbeelding als de prehistorie. Die periode komt tot leven in een prachtig bos van 30 ha in Flémalle. Het Préhistomuseum bestaat uit een avonturenpark en een museum waar u op een speelse manier meer leert over de evolutie van de mens. Wetenschap, verwondering en plezier gaan hier hand in hand. Het park is terug open vanaf 19 december. Reserveer uw tickets op www.prehisto.museum.
 2. Bijna 900 jaar geschiedenis, te midden van het groen in het hart van Waals-Brabant. De Abdij van Villers is een bijzonder goed bewaard gebleven oude cisterciënzerabdij, maar ook een nieuw cultuurcentrum. Naar aanleiding van de 20ste verjaardag van de Fondation Folon zijn er nu een twintigtal monumentale en originele beelden van Jean-Michel Folon te bewonderen, langs een uniek parcours te midden van de ruïnes. Benieuwd? Surf naar website van de abdij.
 3. Met zijn 12 ha natuurgebied en zijn 20 000 m² overdekte ruimte is de Verbeke Foundation in Kemzeke één van de grootste privé-initiatieven voor hedendaagse kunst in Europa. Op de het domein kunt u een indrukwekkende verzameling van moderne en hedendaagse kunst ontdekken. Ook uw kinderen zullen grote ogen trekken. Enkel open van donderdag tot en met zondag. Meer info op www.verbekefoundation.com.

Wandelen en spelen naar hartenlust

 1. Het Rood Klooster ligt aan de rand van het Zoniënwoud. Het is een ware oase van rust met een historische priorij, vijvers, moerassen en een beschermd natuurreservaat. Op het domein bevindt zich ook een grote speelzone die pas sinds juni dit jaar is geopend. Het avontuur wacht! Meer informatie vindt u op de website van het Rood Klooster.
 2. Druk even op de pauzeknop en duik in het verleden in Bokrijk. Het domein is momenteel open als gratis wandelpark. Via een vaste route kuiert u op een tweetal uur doorheen het openluchtmuseum. Ook de fantastische speeltuin is open tot en met 3 januari. Meer informatie vindt u op de website van dit historische park.
 3. Het Provinciaal Domein van Chevetogne is een sprookjesachtige gebied van 600 ha. Verspreid over het park liggen er twaalf heel bijzondere speeltuinen die ontworpen zijn om de fantasie van kinderen maximaal te prikkelen. Een betoverend park maar ook een kinderparadijs. Plan uw uitstap hier (website enkel in het Frans).

Verrassingen om de hoek

U hoeft deze vakantie natuurlijk niet elke dag in de wagen te springen op zoek naar ontspanning en plezier. Ook in uw eigen wijk of tuin liggen er leuke, spannende en gekke momenten binnen handbereik. Hierbij enkele tips vlakbij.

 1. Selfiestorm! Ga samen op stap en maak op gekke plekken grappige selfies.
 2. Wie heeft het meeste fantasie. Ga naast elkaar op de rug liggen en staar naar de wolken. Wie ziet wat?
 3. De berenjacht hebben gehad. Tijd voor iets nieuws. Spreek af met uw buren en stippel een fotospeurtocht uit doorheen de wijk. Laat de kinderen uitzoeken welke foto bij welk huisnummer hoort.
 4. Het is snel donker. Waarom niet eens een keertje een wandeling doorheen uw buurt maken na zonsondergang? Uw kinderen zullen ineens heel andere dingen ontdekken.
 5. Knikkeren en bikkelen. Kent u nog spelletjes uit de analoge jaren? Tijd om ze te herontdekken. Wedden dat uw kinderen ze nog altijd leuk vinden?
 6. Naar de speeltuin! Meestal gaan we dan naar steeds dezelfde plek. Kies er eens eentje in een andere buurt, voor jonge kinderen is die kleine stap een hele nieuwe wereld!

Fijne vakantie en hou het veilig

Hopelijk inspireren deze ideetjes u om er voor u en uw kinderen een leuke en onvergetelijke kerstvakantie van te maken en zet u zo nog een kers op dit vreemde jaar.

En deel deze tips gerust met uw familie, vrienden en collega's!

Meest gelezen