Keer terug
Trampoline in de tuin: tips voor veilig en goed verzekerd springplezier
Image of the blog article

Een trampoline in uw tuin? Uw kinderen springen een gat in de lucht. Maar laten we eerst samen overlopen welke voorzorgen u best neemt voor u de sprong waagt.

De verkoop van trampolines stijgt, het aantal ongelukjes in de tuin ook

Trampolines verkopen als zoete broodjes. Helaas neemt daardoor ook het aantal ongevallen bij kinderen toe. In tien jaar tijd zien we maar liefst 18 keer meer ongevallen. De meest voorkomende letsels zijn beenbreuken, verstuikingen en hersenschuddingen. Vooral kinderen jonger dan zes jaar lopen meer risico omdat hun botten en hun motoriek nog niet volledig zijn ontwikkeld.

Het merendeel van de ongevallen gebeurt als meerdere personen tegelijk springen. Vooral met trampolines zonder vangnet is het oppassen geblazen, want in 30 tot 40% van de ongevallen tuimelt het slachtoffer van de trampoline en dit zorgt meteen ook voor de zwaarste letsels.

Installeer uw trampoline zoals het hoort

 • Zet uw trampoline op een ondergrond die de schokken zo min mogelijk dempt. Zo blijft de energie die vrijkomt tijdens het springen behouden en dat zorgt dan weer voor een betere sprong- en kaatskracht. Gazon, zand of schors zijn prima opties, ook omwille van hun geluiddempend effect.
 • Kies een vrije en vlakke plek, ver genoeg verwijderd van hekken, hagen, bomen of waslijnen.
 • Veranker uw trampoline stevig in de grond zodat ze bij stormweer niet gaat vliegen en ernstige schade veroorzaakt!
 • Plaats uw trampoline niet op beton of een ander hard oppervlak zonder een veiligheidsnet voor de trampoline of valmatten te hebben aangebracht.
 • Zorg voor een veilige valradius van minstens 2,5 meter rond de trampoline en hou deze zone altijd vrij.

Kies het juiste materiaal

 • Bevestig hoge veiligheidsnetten rondom de trampoline.
 • Koop een ronde trampoline, rechthoekige trampolines zorgen voor een gevaarlijk hoge terugslag.
 • Gebruik uw trampoline nooit zonder bijpassende stootkussens die de veren, de haken en het frame van de trampoline volledig bedekken.
 • Lees aandachtig de veiligheidsvoorschriften in de handleiding.

Houd uw trampoline in topvorm

Inspecteer uw trampoline regelmatig, ook als ze nog nieuw is. Controleer de stof, de naden, de veren, het frame en het net. Een onderdeel lijkt in slechte staat? U merkt scheurtjes in het doek of een probleem met de stabiliteit van het frame? Wacht dan even met springen tot de nodige onderdelen zijn vervangen of hersteld door een vakman.

Leef alle veiligheidsregels goed na

De meeste trampolineongevallen worden veroorzaakt doordat meerdere personen tegen elkaar botsen (bijvoorbeeld hoofd tegen hoofd). Daarom raden we u aan om één kind tegelijk op de trampoline te laten springen. En ook om de volgende veiligheidsprincipes na te leven:

 • Kinderen van zes jaar en jonger houdt u beter nog even weg van de trampoline.
 • Stap niet met schoenen op de trampoline, ga voor blote voeten of sokken.
 • Zorg voor toezicht van een volwassene in de buurt van de trampoline.
 • Pas op voor gymnastiekoefeningen of stunts, zoals gevaarlijke sprongen of salto's.
 • Laat kinderen nooit af de trampoline springen. Vraag ze om tot aan de rand te lopen, te gaan zitten en dan eraf te komen.
 • Laat geen ladder of stoel in de buurt van de trampoline staan om te voorkomen dat jonge kinderen onbewaakt op de trampoline stappen.
 • Laat kinderen niet op een natte trampoline spelen.

Reken op de familiale verzekering van Vivium

De laatste maanden brengen we meer tijd thuis door dan anders. Niet te verwonderen dat dat het aantal ongevallen in en rond de woning is toegenomen... En ook op de trampoline is een ongelukje gauw gebeurd!

Een voorbeeld. Uw dochter speelt met de kinderen van de buren op de trampoline. Helaas vergat u het vangnet goed vast te maken en na een acrobatische sprong tuimelt een buurmeisje van de trampoline. Ze valt met haar hoofd op het terras en moet naar het hospitaal met een hersenschudding. Als uw buurman u aansprakelijk stelt voor dit ongeluk, dan krijgt u mogelijk de medische en andere facturen gepresenteerd. Maar met een familiale verzekering van Vivium kunt u gerust zijn: in dit scenario vergoeden wij de gevolgen van uw vergetelheid.

Goed om te weten: zolang de coronacrisis duurt, krijgen klanten met een familiale verzekering bij Vivium een gratis dekking voor ongevallen in het privéleven. Deze vergoedt de persoonlijke medische kosten na een ongeval in uw vrije tijd, en dit tot 2.500 euro na tussenkomst van het ziekenfonds of een ander derdebetalerssyteem en zonder vrijstelling. Dus ook op de trampoline bent u bij ons goed verzekerd.

Meer weten over de familiale verzekering ? Neem dan contact op met uw makelaar.

Nog geen klant? Vind hier uw Vivium-makelaar.

Meest gelezen