Keer terug
Pensioensparen en uw belastingvoordelen, enkele interessante weetjes
Image of the blog article

Pensioensparen blijft een populaire vorm om een extra pensioen op te bouwen. Waarom? Dankzij het pensioensparen betaalt u minder belastingen, zo eenvoudig is dat. In dit filmpje vatten we het in minder dan een minuut voor u samen.
 


 

100 euro sparen = 30 euro terugkrijgen

U kent ongetwijfeld het pensioensparen? Maar weet u ook dat u dankzij deze spaarformule tot wel 30% terugkrijgt van de fiscus? 30% zegt u misschien weinig, in euro’s wordt dit concreter: spaart u dit jaar 100 euro dan krijgt u via uw belastingen maar liefst 30 euro terug het jaar nadien. Dat is ieder jaar een mooi cadeautje, toch?

Maximumbedragen pensioensparen 2021

Het pensioensparen is zo interessant dat het bedrag dat u kunt sparen beperkt wordt door de overheid. 

In 2021 kunt u jaarlijks maximaal 990 euro sparen. Dat betekent dat u via uw belastingen 297 euro recupereert (belastingvoordeel van 30%). Het zal trouwens iets meer zijn dan 297 euro, want de 30% wordt ook toegepast op het percentage aanvullende gemeentebelastingen. 

U kunt er ook voor kiezen om 1.270 euro te sparen. Dan hebt u een belastingvoordeel van 25%, en krijgt u 317,5 euro terug van de fiscus. 1.270 euro sparen levert u dus in verhouding een lager belastingvoordeel op, maar op het einde van de rit hebt u wel een grotere spaarpot opgebouwd.

Goed om te weten: de overheid besliste om deze jaarlijkse maximumbedragen tot en met het inkomstenjaar 2023 niet aan te passen. Met andere woorden, ook in 2022, 2023 en 2024 kunt u maximaal 990 of 1.270 euro inbrengen in uw belastingaangifte.

Andere belastingvoordelen?

De fiscus beloont uw spaarinspanningen door een belastingvoordeel van 30 of 25% via een belastingvermindering bij uw jaarlijkse afrekening zoals hierboven uitgelegd. 

Dat is trouwens niet alles. Op uw zestigste betaalt u slechts 8% taks op uw gespaarde kapitaal. Alle stortingen die u na uw zestigste verjaardag doet, blijven fiscale voordelen opleveren, maar u betaalt er geen eindbelasting meer op. 

Goed om te weten: u kunt ook voor uw zestigste verjaardag uw spaargeld al opvragen, maar u betaalt wel extra uitstapkosten. En het kapitaal wordt dan belast aan 33% (verhoogd met de gemeentebelasting), in plaats van aan het gunstige tarief van 8%. Een beetje logisch, want de naam zegt het zelf: de bedoeling van het pensioensparen is dat u spaart tot aan uw pensioen.

Op uw premies die u stort betaalt u ook geen taksen.

Meer weten over het pensioensparen en uw belastingvoordelen?

Praat erover met uw makelaar. Hij geeft u professioneel advies op maat van uw persoonlijke situatie.


Ook interessant artikel voor u: 

Pensioensparen in 2020: 990 of toch 1.270 euro sparen?  Dit artikel is nog steeds actueel want de maximumbedragen zijn dezelfde gebleven.

Meest gelezen