Keer terug
Pensioensparen: bent u te jong of te oud?
Image of the blog article

Ongeveer drie miljoen Belgen doen aan pensioensparen. We zijn er ons dus zeker van bewust dat we best zelf voor een aanvullend pensioen zorgen. En mensen beginnen ook steeds jonger met pensioensparen. Maar is er ook een leeftijd waarop het niet meer interessant is om aan pensioensparen te doen of waarop het niet meer mogelijk is? In dit filmpje vatten we het in minder dan een minuut voor u samen.

Jonge spaarders genieten maximaal van het sneeuwbaleffect

Beginnen met pensioensparen op uw 25ste (tegenover beginnen op uw 35ste bijvoorbeeld) heeft een aantal voordelen. Uw belastingvoordeel is niet alleen groter, u spaart ook gewoon meer geld bij elkaar. Bovendien brengt de rente op het bedrag dat u bij elkaar spaart een jaar later opnieuw rente op, en zo elk jaar opnieuw. Na enkele jaren zorgt die samengestelde intrest dus voor een heus sneeuwbaleffect.

Uw makelaar is de best geplaatste persoon om dit voor u uit te rekenen.

Bijna 55 jaar? Optimaliseer dan vandaag nog uw fiscaal voordeel

Zowel het pensioensparen  als langetermijnsparen moeten worden afgesloten voor een duur van minstens tien jaar, en de eindleeftijd moet minimaal 65 jaar zijn. 

Blaast u bijna 55 kaarsjes uit? Dan is het dé moment om te starten met pensioen- of langetermijnsparen, of om uw bestaande contract(en) te verhogen tot het fiscale maximum. 

Waarom? Tegenover het fiscaal voordeel dat u geniet, staat een eindbelasting. Deze wordt op uw zestigste verjaardag door Vivium doorgestort aan de fiscus als u start vóór uw 55ste levensjaar. Voor pensioensparen is dit 8% en voor langetermijnsparen is dit 10%. De inhouding gebeurt op het kapitaal dat u bijeen gespaard hebt op uw zestigste.

Begint u echter pas na uw 55ste met sparen, dan wordt deze eindbelasting pas ingehouden op de tiende verjaardag van uw contract. Dat kan een belangrijk verschil uitmaken in opbrengst. 

Bent u al ouder? Aarzel dan niet langer…

Pensioensparen kan tot uw 65ste verjaardag. Dus bent u ouder dan 55, dan is het zeker nog de moeite om met pensioensparen te starten. U spaart nog een mooi pensioenkapitaal op en vooral: u geniet elk jaar van een fiscaal voordeel.

Wilt u ook na uw 65ste belastingen besparen? Dat is mogelijk met het langetermijnsparen, op voorwaarde dat u begint vóór uw 65ste verjaardag. Met deze spaarformule kunt u zelfs levenslang een belastingvoordeel van 30% genieten. Het bedrag dat u fiscaal in mindering kan brengen hangt af van uw ‘beroepsinkomen’ (bijvoorbeeld uw pensioenuitkering), met een absoluut maximum van 2.350 euro (voor 2021). Uw belastingvoordeel kan dus oplopen tot 705 euro.

Na tien jaar betaalt u dan 10% eindbelasting, maar daarna blijft u fiscaal voordeel genieten zonder hierop ooit nog belasting te moeten doen. En bovendien kunt u na tien jaar op elk moment gratis (een deel van) uw geld opnemen. Uw geld blijft dus beschikbaar en het brengt meer op dan een spaarboekje.

Tip: maak maximaal gebruik van uw belastingvoordelen en combineer het pensioensparen met het langetermijnsparen.

Wilt u meer informatie of persoonlijk advies?

Praat erover met uw makelaar. Hij geeft u professioneel advies (online, op kantoor of bij u thuis) op maat van uw persoonlijke situatie. Uw makelaar adviseert u over uw mogelijkheden om uw fiscaal voordeel te optimaliseren.

Ook interessante artikels voor u: 

Meest gelezen

Web Content List Portlet is tijdelijk niet beschikbaar.