Keer terug
Groene kaart wordt wit vanaf 1 juli 2020
Image of the blog article

Op 1 juli krijgt de groene autoverzekeringskaart een nieuwe look. Vanaf die datum moet uw verzekeraar namelijk uw verzekeringsbewijs afdrukken in zwarte letters op wit papier/witte achtergrond. En er is nog een wijziging op til: vanaf september wordt ook de achterkant van deze kaart aangepast, want die moet blanco worden. Bijgevolg zult u geen tweezijdige kaart meer ontvangen. Deze maatregel is van toepassing in België en alle landen vermeld op uw huidige groene kaart.

Groene en witte achtergrond naast elkaar tot 31 december 2021

Tot 31 december 2021 mogen exemplaren op een groene en witte achtergrond naast elkaar bestaan. Uw groene kaart met groene achtergrond van vóór 1 juli 2020 en met een looptijd tot na die datum blijft dus nog geldig tot haar vervaldatum, ten laatste 31 december 2021. Ze wordt hernieuwd op de vervaldag van uw contract, maar dan op wit papier/met witte achtergrond. Dat betekent dat u de komende 18 maanden bij een controle dus zowel een groen als een wit autoverzekeringsbewijs mag voorleggen.

Exit tweezijdig verzekeringsbewijs

Vanaf september 2020 past uw verzekeraar de achterkant van de kaart geleidelijk aan, want die moet blanco worden. Op termijn mag geen enkele verzekeraar nog een kaart afleveren die aan beide zijden bedrukt is. 

Wat verandert er concreet voor u?

Niet veel, behalve de vormgeving van het document. De juridische waarde blijft ongewijzigd.

Samengevat:

  • Tot 1 juli 2020 behoudt het internationale autoverzekeringsbewijs zijn huidige vorm van groene kaart op papier.
  • Vanaf 1 juli 2020 mag uw verzekeraar geen nieuwe kaarten meer uitgeven op groen papier/groene achtergrond. Uw kaart zal dan nog enkel op wit papier/witte achtergrond worden afgedrukt.
  • Vanaf september moeten alle kaarten worden afgeleverd met een afdruk op de voorkant en een blanco achterzijde.
  • Tot 31 december 2021 zijn internationale verzekeringskaarten op groene en op witte achtergrond wettelijk gelijkwaardig.

Belangrijk

Vanaf 1 juli kunnen verzekeraars dit document op papier of elektronisch afleveren. Het elektronische formaat zal echter niet onmiddellijk door alle landen worden aangenomen. En bij Vivium? Momenteel onderzoeken we of we onze klanten een elektronische kaart kunnen aanbieden.

Wist u dat?

De verzekeringskaart bewijst dat u verzekerd bent en moet bij een controle kunnen worden voorgelegd. Het is een verplicht boorddocument, samen met het kentekenbewijs, het gelijkvormigheidsattest en het keuringsbewijs. Op de kaart staat het nummer van uw verzekeringscontract dat nodig is om het Europees aanrijdingsformulier in te vullen bij een schadegeval. De kaart vermeldt ook in welke landen uw autoverzekering geldig is en voor welke periode.

Een vraag over deze formaatwijziging of over uw autoverzekering?

Uw Vivium-makelaar helpt u graag verder.

Meest gelezen