Keer terug
Fietsverzekering: welk fietsslot kiest u best?
Image of the blog article

Met de geleidelijke afbouw van de lockdown keren ook de mooie dagen en lange fietstochten terug. Maar dan wel in alle veiligheid en zonder het risico te lopen dat uw tweewieler wordt gestolen! Gelukkig biedt de fietsverzekering van Vivium de waarborg diefstal aan die altijd in de basisdekking is inbegrepen. Of het nu om diefstal of poging tot diefstal gaat, u kunt zowel overdag als 's nachts op uw verzekering rekenen. U moet wel aan bepaalde voorwaarden voldoen om een vergoeding te genieten bij diefstal of poging tot diefstal van uw fiets. De keuze van een geschikt slot is bepalend.

Investeer in een erkend slot voor uw (elektrische) fiets

Oké, maar welk type erkend slot? Volgens de algemene voorwaarden van de fietsverzekering van Vivium moet uw slot het ART-keurmerk hebben, toegekend door de Stichting ART. Deze vereniging heeft een schaal van één tot vijf sterren uitgewerkt om het weerstandsniveau van een fietsslot te bepalen (op basis van de tijd die nodig is om het te forceren). Eenvoudig gezegd: hoe meer sterren het slot heeft, hoe beter uw fiets beschermd is tegen diefstal.

Welke ART-sloten moet u gebruiken om een vergoeding te genieten bij diefstal?

Bij diefstal wordt u enkel vergoed als uw fiets ter waarde van maximaal 5.000 euro inclusief toebehoren – op basis van de aankoopfactuur – aan een vast en beveiligd punt is vastgemaakt door middel van een kaderslot met ART-keurmerk van minimaal twee sterren. Heeft uw fiets meer dan 5.000 euro gekost, dan hebt u een kaderslot met ART-keurmerk van minimaal drie sterren nodig. Voor de lijst van erkende fietssloten per merk of om te weten of uw slot een ART-keurmerk heeft (minstens twee sterren), kunt u de website www.stichtingart.nl raadplegen. Hebt u geen tijd gehad om deze lijst te bekijken voordat u naar de winkel ging? Geen paniek. In de meeste gevallen staat het ART-keurmerk op het te koop aangeboden slot, op een sticker of etiket. Ook het aantal sterren wordt vermeld. Is dat niet zo, vraag er dan gerust naar bij de verkoper.

Uw fiets stallen in een gemeenschappelijke garage? Ja, maar onder voorwaarden!

Bent u van plan om uw fiets op te bergen in een gemeenschappelijke ruimte waartoe andere bewoners van uw gebouw toegang hebben? Dan moet u uw fiets vastmaken aan een vast punt met het juiste slot, zoals hierboven uitgelegd.

En voor uw step, hoverboard, monowiel of segway?

In tegenstelling tot de voorwaarden die gelden voor (elektrische) fietsen, bepaalt de fietsverzekering van Vivium dat de andere zachte vervoermiddelen steeds onder uw toezicht moeten blijven of dat u ze in een afgesloten en private ruimte moet plaatsen.

Wist u dit al?

Naast de dekking diefstal en een dekking stoffelijke schade omvat de fietsverzekering van Vivium automatisch bijstand in België, Luxemburg en Nederland en tot 30 km over de grenzen van die landen. Hou hier rekening mee als u uw (elektrische) fiets meeneemt naar het buitenland. Deze dekking omvat in elk geval het vervoer van de fiets tot aan het vertrekpunt of tot bij de hersteller. Daarbij komt nog de voorafgaande poging om hem ter plaatse te herstellen.

Wenst u meer informatie over VIVIUM Fiets?

Neem contact op met uw makelaar, hij helpt u graag verder. Hebt u nog geen makelaar? Ga dan naar onze website.

 Wettelijke bepalingen

 • Het contract voor deze verzekering wordt afgesloten voor een periode van één jaar en wordt elk jaar stilzwijgend verlengd.  
 • Alle informatie over de diensten en producten op deze website is onderworpen aan de regels van de Belgische wetgeving.  
 • De verzekering VIVIUM Fiets is onderhevig aan uitsluitingen, beperkingen en voorwaarden die van toepassing zijn op het verzekerde risico: alvorens deze verzekering af te sluiten, adviseren wij u kennis te nemen van het informatiedocument van dit product en de algemene voorwaarden van toepassing op deze verzekering beschikbaar op deze site of via uw verzekeringstussenpersoon.  
 • Als klant bent u beschermd door de gedragsregels inzake verzekeringen.  
 • Als u een klacht of opmerking hebt, kunt u contact opnemen met uw verzekeringstussenpersoon of de afdeling Klachtenmanagement.  
 • De gegevens van de dienst Klachtenmanagement van Vivium zijn:
            e-mail: klacht@vivium.be
            post: Klachtenmanagement van Vivium, Koningsstraat 151, 1210 Brussel
 • U kunt de Ombudsman van de Verzekeringen contacteren via www.ombudsman.as.  
 • Neem voor persoonlijk advies of een verzekeringsofferte contact op met een verzekeringstussenpersoon.  
 • U kunt ook de volledige juridische informatie raadplegen.

Meest gelezen