Keer terug
Burgerschapsprijs 2019 voor Geert Mak en Virginie Nguyen
Image of the blog article

Geert Mak en Virginie Nguyen winnen Burgerschapsprijs 2019

Op woensdagavond 20 november reikte de Stichting P&V in Brussel voor het 15de jaar op rij de Burgerschapsprijs uit. Die gaat telkens naar personen die zich op voorbeeldige wijze inzetten voor een open, democratische en tolerante samenleving. Ieder jaar plaatst de Burgerschapsprijs een andere maatschappelijke sector in de aandacht. Deze keer kwamen de laureaten uit de mediawereld.

Journalisten Geert Mak en Virginie Nguyen

De laureaten van 2019 zijn de journalisten Geert Mak en Virginie Nguyen. Het zijn twee geëngageerde stemmen in de media die via getuigenissen en portretten van gewone mensen op een toegankelijke manier een bredere visie op onze samenleving naar buiten brengen. Zij doen dit elk op hun manier: de ene via het woord en de andere via het beeld.

Geert Mak, kritisch en genuanceerd journalist en schrijver

Geert Mak is een Nederlandse journalist en schrijver. In zijn werk legt hij bloot waar de wortels liggen van Europa. Hij bereikt een groot publiek, door zijn toegankelijke stijl en door via concrete verhalen van mensen complexe evoluties begrijpelijk en tastbaar te maken voor de lezer.

Mak wordt wereldwijd gewaardeerd voor zijn betrokkenheid bij de nationale en internationale geschiedenis en actualiteit. Hij maakt zich zorgen over de toekomst van het Europese project. Zijn kritiek is onderbouwd, constructief en met de intentie om Europa te verbeteren voor alle burgers.

In 1999 reisde Geert Mak een jaar lang door Europa. De dagelijkse stukjes die hij daarover in de krant publiceerde, leidden tot het boek 'In Europa'. Daarin toont hij hoe de gebeurtenissen van de 20ste eeuw ons hebben gevormd. 'In Europa' verscheen in twintig talen en er werden meer dan 500 000 exemplaren van verkocht. Op 5 november kwam het vervolg 'Grote Verwachtingen' uit, waarbij hij de draad terug oppikt in 1999 en de laatste twee decennia beschrijft.

Virginie Nguyen, geëngageerd fotojournaliste

Virginie Nguyen is een jonge Belgische fotojournaliste die al een mooie carrière heeft opgebouwd. Ze reist naar oorlogs- en conflictgebieden overal in de wereld. Niet om nieuwsfoto's te maken, of toch niet uitsluitend, maar vooral om te vertellen wat de impact van oorlog is voor bewoners van die gebieden in hun dagelijkse bestaan. Ze vertelt de verhalen van mensen die maar zelden een stem krijgen.

Ze richtte mee het collectief HUMA op, een vzw die de Belgische en internationale media reportages aanbiedt over kwetsbare groepen en belangrijke sociale kwesties die vaak onderbelicht blijven.

De menselijke veerkracht is een rode draad in haar reportages binnen en buiten Europa. Zo bijvoorbeeld in haar meermaals bekroonde reportage ‘Gaza. The aftermath’ over een aantal families in de Gazastrook tijdens de heropbouw. Of in haar werk voor Amnesty International ‘Je Suis Humain’ rond vluchtelingen die erin slagen om zich in de Belgische samenleving te integreren door middel van hun kunst. Haar meest recente project ‘What the Foot?!’ handelt over vrouwenvoetbal en de emanciperende werking die ervan uitgaat.

Meer weten?

Geïnteresseerd in de projecten van de Stichting P&V? Schrijf u dan in voor de nieuwsbrief, neem een kijkje op de website van de Stichting P&V of volg hen via Facebook.

Meest gelezen