Keer terug
Ben ik verzekerd als mijn hond iemand bijt?
Image of the blog article

Uw hond is uw beste vriend, maar wat als hij opeens iemand bijt? Welke verzekering beschermt u tegen de gevolgen van zo’n beet? De antwoorden leest u in dit artikel.

Moet u een verzekering afsluiten als u een hond hebt?

Stel: uw anders zo brave viervoeter bijt in een speelse bui de zoon van de buren. Gelukkig komt de jongen ervan af met de schrik en een gescheurde broek. Dit incident heeft u wel aan het denken gezet, want welke verzekering kunt u aanspreken bij zo’n beet?

Als eigenaar van een huisdier bent u aansprakelijk voor de schade die het kan veroorzaken. Zelfs als het uit uw woning of zijn hok met omheining ontsnapt. Dus als u een hond hebt, dan raden we u sterk aan om uw aansprakelijkheid te beschermen met een specifieke verzekering.

Wist u dat? In België zijn er jaarlijks ongeveer 100.000 gevallen van hondenbeten waarvoor een medische tussenkomst vereist is. Het merendeel van de slachtoffers zijn kinderen jonger dan vijf jaar die nog niet goed weten hoe ze met dieren moeten omgaan.

Welke verzekering dekt de aansprakelijkheid van de eigenaars van een hond?

Aan iedereen die huisdieren heeft, raden we een BA Gezin aan.

  • Uw hond hapt in de kuit van een jogger?
  • Uw kat logeert bij een vriendin tijdens uw vakantie en krabt daar de zetel stuk?

In dergelijke situaties komt de BA Gezin (of familiale verzekering) goed van pas. Deze verzekering neemt niet alleen de medische kosten ten laste (zonder vrijstelling), maar ook het materiële verlies van het slachtoffer (meestal wel met een vrijstelling).

In het voorbeeld van het bijtincident met uw buurjongen worden alle eventuele medische kosten terugbetaald door uw familiale verzekering. Maar gezien de beperkte materiële schade en de vrijstelling die hiervoor van toepassing is in uw familiale, betaalt u misschien wel best zelf een nieuwe broek …

Is de eigenaar bij een beet altijd aansprakelijk ?

Nee! Het zijn de omstandigheden die dit bepalen. Zo wordt de eigenaar niet aansprakelijk gesteld als zijn hond agressief werd na een provocatie of onvoorzichtigheid van een derde.

Bijvoorbeeld: kinderen gooien met stenen naar uw hond. Die springt over de haag en bijt. In deze situatie worden de kinderen aansprakelijk gesteld. Idem als iemand gebeten wordt bij het aaien van een onbekende hond.

Wist u dat? Als uw hond een kind bijt om zich te beschermen tegen een aanval met stenen moet u kunnen bewijzen dat uw hond dat deed om zich te verdedigen. Dat noemt men in het recht de bewijslast.

Eigenaars van dieren kunnen zich echter ook op andere externe factoren beroepen. Misschien herinnert u zich nog het voorval tijdens de Ronde van Vlaanderen waarbij een paard in paniek raakte, over de afsluiting van de weide sprong en midden in het peloton terechtkwam. De eigenaar van dat paard riep nadien de aansprakelijkheid in van de piloot van de helikopter, want die had het dier de stuipen op het lijf gejaagd door te laag over de weide te vliegen.

Kan een eigenaar van een dier zich van zijn aansprakelijkheid ontdoen?

Ja, dat is mogelijk in welbepaalde gevallen:

  • U laat uw huisdier achter bij de dierenarts en het ontsnapt daar tijdens zijn herstel? Dan is de dierenarts aansprakelijk voor de eventuele schade.
  • U vertrouwt uw huisdier tijdens uw afwezigheid toe aan een kennel? Ook hier geldt dat als uw hond schade veroorzaakt, de zaakvoerder van de kennel aansprakelijk wordt gesteld.

Opgelet! Dit zijn slechts enkele algemene voorbeelden ter informatie. De ervaring leert ons dat er soms voor zeer vergelijkbare gevallen een totaal andere uitspraak wordt gedaan in de rechtbank. In sommige gevallen beslist de rechter dat de bewaring (en dus de aansprakelijkheid) werd overgedragen, in andere dan weer niet. Met alle gevolgen van dien ...

Twee honden vechten op straat: wie is aansprakelijk?

Als uw hond wel eens agressief uit de hoek durft te komen, dan moet hij aan de leiband blijven en een muilband dragen. Baasjes die deze voorzorgen niet nemen, worden als aansprakelijk beschouwd.

Als twee loslopende honden elkaar aanvallen, dan wordt de aansprakelijkheid verdeeld over beide eigenaars. Als een loslopende hond daarentegen een andere hond aanvalt, dan is het de eigenaar van de aanvallende hond die aansprakelijk wordt gesteld.

Goed om te weten: letsels aan dieren worden beschouwd als materiële schade. Als de familiale verzekering wordt aangesproken, dan zal hiervoor een vrijstelling van toepassing zijn.

Ons advies:

  • Hou uw hond altijd aan de leiband als u samen op stap gaat.
  • Leg hem een muilband aan als hij agressief is tegenover onbekenden.
  • Sluit een familiale verzekering af.

Hebt u huisdieren?

Neem een familiale verzekering. Die kan u duizenden euro's en vooral veel kopzorgen besparen. Want naast de terugbetaling van schade aan derden, dekt ze ook de gerechtskosten die daaruit kunnen voortvloeien. Meer weten over de familiale verzekering ? Neem dan contact op met uw makelaar.


Nog geen klant? Vind hier uw Vivium-makelaar.
 

Meest gelezen