Keer terug
Basisinfo over de fietsverzekering
Image of the blog article

U fietst al van kindsbeen af en net tijdens uw hele kindertijd met de fiets was u (waarschijnlijk) niet verzekerd. Waarom zou u zich nu dan verzekeren? 

We antwoorden graag op die vraag in een filmpje waarin we de basisprincipes van de fietsverzekering uitleggen:

Laten we die punten eens van dichterbij bekijken:

Is een fietsverzekering verplicht ? 

Ze is niet verplicht voor fietsen maar wel zeer nuttig, voor speedpedelecs die tot 45 km/u rijden is ze wel verplicht. Een ongeluk schuilt vaak in een klein hoekje. En de enige manier om hierop voorbereid te zijn, is verzekerd zijn. De fietsverzekering is er om u, uw passagiers en uw fiets te beschermen!
 

Ben ik dan verzekerd tegen diefstal?

Diefstallen zijn een plaag voor stadsfietsen! Cijfers van de federale politie geven aan dat er in 2019 zo'n 4.182 fietsen gestolen zijn in Brussel en ruim 30.721 in heel BelgiĆ«. En dat zijn alleen nog maar de officiĆ«le aangiftes ... De fietsverzekering dekt diefstal, vandalisme en zelfs poging tot diefstal.
 

Bijstand

Ik heb een lekke band, mijn derailleur zit vast, er zit een slag in mijn wiel na een diepe put in de weg ... Help! Gelukkig zorgt de bijstand  ervoor dat u snel opnieuw in het zadel zit door uw fiets ter plaatse te herstellen of naar de hersteller te brengen ... en u te brengen naar waar u moet zijn.

En wat met de aansprakelijkheid?

U beschadigt iets, u verwondt iemand tijdens het rijden ... In dat geval komt uw familiale verzekering tussen. Dat is omdat de fietsverzekering bedoeld is om u te dekken, en niet de schade die u aan anderen veroorzaakt (burgerlijke aansprakelijkheid)!

Wat u verder nog moet weten over uw fietsverzekering:

Dekt de fietsverzekering lichamelijke schade?

Het is een optie, maar zeker niet de minste. Een ongeval met de fiets kan ernstige gevolgen hebben: verwondingen, hersenschudding, breuken ... De medische kosten zijn gedekt voor u, uw passagiers of zelfs een gezinslid dat uw fiets leent. 

Rechtsbijstandverzekering 

Als alles goed gaat, wilt u eigenlijk zo weinig mogelijk betalen. Maar als er een probleem is, bent u vast blij dat u Rechtsbijstand hebt! Bij een schadegeval is het mogelijk dat u juridische hulp nodig hebt ...

Dit was een korte kennismaking met de fietsverzekering.

Hebt u zelf nog vragen?

Stel ze aan uw makelaar 

Meest gelezen