Keer terug
1 dag niet: nationale actie tegen woninginbraken
Image of the blog article

Op 19 oktober start de zevende editie van ‘Eén dag niet’, de nationale campagne tegen woninginbraken. Deze campagne is een initiatief van de overheid en wil u laten nadenken over wat u zelf kunt doen om uw huis, straat of buurt veilig te houden. Het doel: het aantal woninginbraken in België verminderen en samen te streven naar één dag zonder inbraken.

140 woningdiefstallen per dag

Het aantal woninginbraken in België daalt, maar toch worden er nog elke dag 140 woningdiefstallen geregistreerd. Dat versterkt het onveiligheidsgevoel en veroorzaakt een aanzienlijke maatschappelijke kost. ‘Eén dag niet’ is een initiatief van de Federale Overheidsdienst Binnenlandse Zaken en wil het aantal woninginbraken in België verminderen.

Preventie-initiatieven in uw buurt

Van 19 tot en met 25 oktober vinden er in heel België preventie-initiatieven plaats. Denk daarbij bijvoorbeeld aan infoavonden rond preventie, opendeurdagen bij veiligheidsbedrijven of het graveren van fietsen en aanhangwagens. Ook worden heel wat preventiefolders en brochures verspreid en campagnes gelanceerd op social media. Op www.1dagniet.be vindt u een overzicht van de sensibiliseringsinitiatieven in uw buurt.

Zelf een steentje bijdragen

En waarom zou u niet zelf een initiatief lanceren rond preventie? Organiseer bijvoorbeeld een leuke winterbarbecue, receptie of spelletjesavond. Zo leert u uw buren kennen en houdt u bij mekaar een oogje in het zeil. Of maak een veiligheidswandeling in uw buurt met uw wijkinspecteur en krijg zo oog voor veilige gewoonten. Of deel de Facebook-pagina 1 dag niet. Meer inspiratie vindt u op www.1dagniet.be.

Preventietips, gratis app, bezoek van een preventieadviseur

Naast een overzicht van alle preventie-initiatieven in België biedt www.1dagniet.be ook heel wat nuttige preventietips en informatie. Op deze site kunt u bovendien een gratis app downloaden voor het beveiligen van uw appartement of woning. En wist u al dat u een gratis bezoek van een preventieadviseur kunt aanvragen?

Naast een overzicht van alle preventie-initiatieven in België biedt www.1dagniet.be ook heel wat nuttige preventietips en informatie. Daarnaast kunt u via de site een gratis app downloaden voor het beveiligen van uw appartement of woning. En wist u al dat u een gratis bezoek van een preventieadviseur kunt aanvragen?

Combinatie van veiligheidsmaatregelen

Een goed beveiligingsplan bestaat uit een combinatie van sociale, elektronische, mechanische en organisatorische maatregelen. Hierbij alvast enkele eenvoudige preventietips:

  • Doe altijd uw ramen en deuren op slot, ook als u maar voor even afwezig bent.
  • Draag zorg voor uw sleutels: Hang er geen labels aan en laat ze niet aan de binnenkant van ramen of deuren zitten of - erger nog - verstopt onder de deurmat.
  • Geef altijd de indruk dat er iemand thuis is: gebruik tijdschakelaars voor de verlichting, laat bij afwezigheid uw brievenbus leegmaken en vraag aan de buren om de rolluiken op en af te laten. En vermeld op sociale netwerken vooral niet dat u op vakantie vertrekt.
  • Leg aantrekkelijke voorwerpen zoals gsm, laptop, GPS, televisie, … uit het zicht van voorbijgangers.
  • Merk en registreer uw goederen.
  • Wees een waakzame buur. Een gezonde nieuwsgierigheid voor wat er op straat of bij de buren gebeurt, kan helpen om de risico’s op diefstal te verkleinen.
  • Geef blijk van een gezonde dosis wantrouwen: laat onbekenden niet zomaar binnen zonder geldige reden, ook al lijkt hun verhaal aannemelijk.

Meer tips? Die vindt u hier.

Bent u verzekerd tegen inbraak?

Wist u dat bescherming tegen diefstal niet systematisch in uw brandverzekering inbegrepen is? Kijk daarom na of u wel degelijk tegen inbraak verzekerd bent. De optie Diefstal en vandalisme van de brandverzekering VIVIUM Woning dekt niet alleen inbraken in uw woning maar ook diefstal met geweld buitenshuis. Uw makelaar vertelt u er graag meer over.

Meest gelezen