Keer terug
Verzekering Gewaarborgd Inkomen vergelijken: waarop letten?
Image of the blog article

Verzekering Gewaarborgd Inkomen vergelijken: waarop letten?

Een verzekering Gewaarborgd Inkomen biedt u als zelfstandige een bescherming van uw inkomen als u arbeidsongeschikt wordt. Maar zijn er verschillende soorten uitkeringen? Wat zijn de verschillende waarborgen? En wat zijn de voorwaarden om een verzekering Gewaarborgd Inkomen te kunnen afsluiten?

Gewaarborgd Inkomen: een flexibele verzekering

Een verzekering Gewaarborgd Inkomen houdt uw inkomen op peil als u niet meer kunt werken door een ziekte of een ongeval. De verzekering is erg flexibel: hoe ruim uw bescherming moet zijn en hoe de uitkering berekend wordt, bepaalt u grotendeels zelf. Op die manier kunt u tot maximaal 80% van uw huidig inkomen verzekeren. In vier stappen wordt de ideale waarborg samengesteld.

Stap 1: ziekte of ongeval? Of allebei?

U kunt er voor kiezen om u te verzekeren tegen ziekte en tegen alle ongevallen, dat is de ruimste dekking. Het is daarnaast ook perfect mogelijk om u tegen ziekte en privé-ongevallen te beschermen, dus enkel ongevallen die buiten de werksfeer gebeuren. Als laatste kunt u zich ook enkel voor ziekten verzekeren. Uiteraard geldt: hoe breder de dekking, hoe hoger de premie.

Stap 2: welke rente?

Wanneer u ziek wordt of na een ongeval niet meer kunt werken, krijgt u van Vivium elke maand een uitkering. U kunt kiezen uit 3 verschillende systemen:

  1. Constante rente: U betaalt altijd dezelfde premie, en hebt recht op een vaste uitkering. De afgesproken bedragen veranderen nooit.
  2. Klimmende rente: U betaalt altijd dezelfde premie, maar terwijl u arbeidsongeschikt bent, gaat de uitkering elk jaar met 2% of 3% (dat kiest u zelf) omhoog.
  3. Ideaal klimmende rente: U betaalt elk jaar een iets hogere premie. Die klimt met 2% of 3% (dat kiest u zelf). In ruil voor die hogere premie, klimt ook uw uitkering de hele tijd.

Stap 3: welke risicotermijn?

De volgende vraag die u zich moet stellen, hangt sterk af van uw eigen financiële draagkracht. Stel dat u niet meer kunt werken, hoelang kunt u het dan stellen zonder een bijkomende aanvulling van Vivium? Die periode noemen we de eigenrisicotermijn en bedraagt naar keuze 0, 15, 30, 60, 90, 180 of 365 dagen. Hoe langer deze termijn, hoe lager de premie die u betaalt.

Stap 4: gewone of gestaffelde rente?

Hebt u voldoende financiële reserves? En wilt u de premie van uw verzekering drukken? Dan kunt u kiezen voor een gestaffelde rente. Dat betekent dat u tijdens de eerste periode van de arbeidsongeschiktheid een lagere rente ontvangt. Wanneer de maandelijkse som moet stijgen, bepaalt u zelf.

Voorwaarden om te verzekeren

Voor een verzekerde rente van minder dan 30.000 euro per jaar is er geen financiële acceptatieprocedure nodig. Bij een hogere rente vragen we een kopie van uw laatste twee aanslagbiljetten. Bent u jonger dan 45 jaar en ligt de verzekerde rente op maximaal 25.000 euro? Dan hoeft u geen medisch onderzoek te ondergaan. We vragen u dan wel om een medische vragenlijst in te vullen.

Premies Gewaarborgd Inkomen: fiscaal aftrekbaar

Weet ten slotte dat uw premies Gewaarborgd Inkomen volledig fiscaal aftrekbaar zijn als u uw beroepskosten bewijst. Uw uitkering geldt bovendien als een vervangingsinkomen en kan tegen een lagere aanslagvoet belast worden.

Uw makelaar weet raad

Zoals u merkt, is het opmaken van een verzekering Gewaarborgd Inkomen maatwerk. Elke polis wordt op uw specifieke situatie afgestemd. Uw makelaar is ideaal geplaatst om u hierbij te helpen, contacteer hem dus voor meer informatie. 

Meest gelezen